Romania Curată

La cine au ajuns banii din Fondul de Mediu: asociații, practic, fără activitate și apropiate de decidenții politici

Multe dintre asociațiile câștigătoare la concursul organizat anul trecut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) sunt, practic, inexistente ca activitate sau nu au toate declarațiile fiscale. De asemenea, multe dintre aceste ONG-uri au puternice conexiuni la nivel politic, se arată într-o analiză realizată de arq.ro. Selecția de finanțare a proiectelor de mediu a fost organizată în perioada 10 iulie — 25 iulie 2014, iar lista câştigătorilor a fost publicată în cursul lunii trecute.

Asociaţii practic inexistente

”La o simplă verificare pe motoarele de căutare am găsit că mai bine de o treime dintre asociaţiile câştigătoare la acesastă sesiune de proiecte practic nu au avut nicio activitate. Nu au pagini web proprii, nu apar în presa locală sau naţională cu activităţile derulate până în prezent. Există de asemenea, asociaţii care au domenii pe Internet, dar paginile nu sunt funcţionale şi te întâmpină cu mesajul: „Pagină în construcţie”. În această situaţie a inexistenţei propriei pagini pe Internet se găsesc nu mai puţin de 10 asociaţii dintre cele câştigătoare”, se arată în articolul publicației arădene.

”Unele dintre ONG-urile care vor lua echivalentul a zeci sau sute de mii de euro nu au avut rulaj financiar, sunt pe „zero” conform datelor fiscale. Există şi cazuri de asociaţii create cu doar câteva luni înainte de startul sesiunii de depunere a proiectelor”, constată analiza.

ONG-uri cu relaţii politice sus-puse

”Unele dintre aceste asociaţii care urmează să primească bani (şi nu sunt deloc puţini), au conexiuni în lumea politică românească la toate partidele importante.

Un asemenea caz este al Asociaţiei Tinerilor PRO NATURA din judeţul Braşov, al cărui preşedinte a fost actualul primar al oraşului Predeal, Liviu Cocoş. După ce Cocoş a fost ales primar al Predealului, în vara anului 2012 (din partea PNL), acesta renunţă la funcţia de preşedinte al asociaţiei. Ciudat este faptul că acesta este membru al altor asociaţii, dar din cea în cauză a ieşit cu totul, cel puţin aşa reiese din declaraţia de interese depusă la Primăria Predeal. În acest fel, Liviu Cocoş a dorit să arate că nu mai are nicio legătură cu asociaţia care va lua nu mai puţin de 718.000 de lei.

Un alt ONG care primeşte bani este „O Şansă pentru Viitor”( 653.801 de lei), asociaţie apropiată de PNL. Jurnaliştii de la România Liberă scriau că acest ONG a introdus oameni în secţiile de votare la alegerile parlamentare din anul 2012. „Site-ul ONG-ului anunţă că preşedinte al organizaţiei este Mara Calista. Relevantă pentru doza de independenţă a asociaţiei pe care o conduce şi care a avut 75 de observatori interni în secţiile de votare din Bucureşti este poziţia sa de consilieră a vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, liberala Alina Gorghiu(n.r. actuala co-preşedintă a PNL). De altfel, deputatul liberal este nelipsit de la evenimentele ONG-ului O Şansă pentru Viitor”, scriau jurnaliştii de la România Liberă în anul 2012.

Lavinia Şandru, nimeni alta decât soţia ministrului PSD Darius Vâlcov, este preşedintele Asociaţiei Iniţiativa Ecologistă Europeană, care va lua 897.148 de lei în baza proiectului depus. Conform informaţiilor financiare nu există dovada că au fost depuse toate declaraţiile fiscale.

O altă asociaţie, de această dată cu strânse legături în fostul PDL, este Asociaţia Culturală Cetatea Albă Bucureşti, care va primi 250.377 de lei. Preşedintele asociaţiei este Daniel Bucur, soţul fostei purtătoare de cuvânt a Sulfinei Barbu, conform jurnaliştilor de la ziarulatac.ro.”

Sursa și mai multe detalii pe arq.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “La cine au ajuns banii din Fondul de Mediu: asociații, practic, fără activitate și apropiate de decidenții politici

  1. sevar

    Nu-i prost cel care mănâncă zece pâini, prost este cel care îi dă pâinile. Banii fiind din buget deci din taxe și impozite, până la urmă cine-i de fapt prostul? Gâci ciupercă ce-i? După toate indiciile această postură ne și convine!? Altfel am încerca să demostrăm contrariul!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *