Adrian Popescu

La ce mai lucrează Guvernul fără consultarea cetăţenilor. O bancă pentru finanţarea proiectelor europene şi „spargerea” legislaţiei în domeniul achiziţiilor

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a lansat luni, într-un interviu acordat Agerpres, ideea înfiinţării unei bănci de dezvoltare (care ar putea să fie totuşi Eximbank sau CEC), prin care statul să poată împrumuta beneficiarii proiectelor europene. Şi sistemul achiziţiilor publice ar urma să fie modificat în mod fundamental, prin adoptarea a patru legi distincte. Deşi discuţiile pentru aceste „reforme” sunt avansate (banca ar trebui să funcţioneze încă din prima parte a acestui an), opinia publică află destul de târziu despre aceste proiecte.

Cum ar arăta banca pentru proiecte europene

„Sunt discuţii avansate pentru crearea acelei bănci de dezvoltare, bancă pe care eu cred şi sper să o putem vedea înfiinţată în primul semestru al acestui an. Înfiinţată în sensul de a funcţiona. Se merge pe discuţia cu cele două bănci de stat, Eximbank sau CEC Bank, mai mult pe partea de Eximbank. Împreună cu domnul ministru Vâlcov lucrăm la această idee şi sper ca undeva în primul semestru al acestui an să putem să vorbim de o astfel de instituţie financiar-bancară în România. Va fi foarte utilă pentru că, pe de o parte, statul poate să lucreze în mod direct cu această instituţie, pe de altă parte beneficiarii vor avea cu adevărat un vehicul util în tot ceea ce înseamnă plăţi, împrumuturi, absolut tot ce ţine de partea de finanţare a unui beneficiar fie public, fie privat”, declară Teodorovici.

Cont unic pentru ministere

O altă modificare dorită de Teodorovici este crearea unui cont comun în care să fie viraţi banii naţionali pentru proiectele europene gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Dezvoltării Regionale.

„Cea de-a doua zonă este de a crea la nivelul administraţiei un cont unic, să nu mai punem banii necesari derulării proiectelor europene prin diverse ministere. Creăm un singur cont la nivelul MFE şi care se debitează de cele trei structuri cu rol de management, ministerul nostru, cel al Dezvoltării şi cel al Agriculturii. Acolo sunt practic toate sumele trecute, inclusiv zona de TVA, de cofinanţare. Pe măsură ce el se utilizează, se micşorează, noi intrăm aproape lunar în guvern cu împrumuturi din trezorerie pentru a realimenta acest cont. Este o simplificare radicală a acestui sistem”, a mai spus Teodorovici.

Legislaţie nouă privind achiziţiile publice

În domeniul achiziţiilor publice, Teodorovici intenţionează să modifice în mod fundamental actuala legislaţie (ordonanţa 34/2006), prin adoptarea a patru legi separate, care să reglementeze „achiziţiile clasice”, concesionările de stat, utilităţile publice şi instituţiile de remedii, cum este Consiliul National pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

„S-a decis că vom avea patru acte normative distincte, respectiv o lege care se va adresa achiziţiilor clasice, a doua pe partea de concesiuni, a treia pe utilităţi publice şi a patra remedii. Vor fi patru acte distincte, nu unul singur cum este, din păcate, astăzi, greu de înţeles şi de aplicat de mai toţi cei care sunt implicaţi în achiziţii publice. Iunie ar fi momentul în care să avem un prim draft, iar până la final de an trebuie să fie o consultare publică la nivelul întregii societăţi, atât cu partenerii noştri din piaţă, ONG-uri, structuri asociative, cei care sunt implicaţi în această zonă, Comisia Europeană, Parlament, astfel încât la finalul acestui an să putem promova de către Parlament aceste patru acte normative prin lege şi nu prin Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să putem aplica de la 1 ianuarie 2016 noua legislaţie pe achiziţii publice„, susţine Teodorovici.

De asemenea, se lucrează la unirea celor două entităţi ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) şi UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice).

„Cele două nu îşi mai justifică separat activitatea, ci ele trebuie unite într-o structură nouă, modernă, europeană şi mult mai suplă ca activităţi. Undeva prin februarie acest lucru să fie trecut prin Guvern, iar după aceea să vedem exact care sunt atribuţiile care se vor stabili pentru noua entitate”, a încheiat ministrul.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “La ce mai lucrează Guvernul fără consultarea cetăţenilor. O bancă pentru finanţarea proiectelor europene şi „spargerea” legislaţiei în domeniul achiziţiilor

  1. modestul

    Nu am incredere in nici o noua entitate sau in nici o restructurare institutionala facuta de politicienii de notorietate. Din experienta (15 ani) stiu ca de cate ori apare o noua entitate se arunca la gunoi principiul memoriei institutionale si se populeaza institutiile cu oameni selectati pe cu totul alte principii decat cele specifice carierei. As dori ca politicienii sa aiba cat mai putin de-a face cu organismele tehnice din subordinea guvernului, sa se maturizeze, sa respecte principiile legale si sa aiba incredere in tendinta institutiilor de a se vindeca singure fara ca ei sa le tot altereze.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *