Romania Curată

La ce este bun site-ul ”transparenta-bugetara.gov.ro”, lansat de Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a lansat o platformă online, www.transparenta-bugetara.gov.ro, care, cel puțin teoretic, ar trebui să contribuie la transparența cheltuielilor făcute de instituțiile publice din România.

Practic, cele aproximativ 13.700 de entități publice din țara noastră trebuie să încarce în această platformă informații despre cheltuielile și veniturile pe care le au și care să poată fi apoi accesate de orice persoană interesată.

”Creşterea transparenţei şi a eficienţei banilor publici reprezintă obiective prioritare ale Ministerului Finanţelor. Prin lansarea acestei platforme obţinem atât transparenţă în domeniul bugetar, cât şi eficienţă, prin îmbunătăţirea managementului resurselor bugetare şi prin introducerea unor instrumente de verificare şi control bugetar complet, automatizat. Practic toate instituţiile din România vor trebui să încarce pe această platformă informaţii despre cheltuielile şi veniturile pe care le au”, a declarat Anca Dragu la lansarea proiectului ”Transparenţă bugetară”, citată de Mediafax.

Potrivit ministrului de Finanțe, aceasta este doar prima etapă a proiectului ”Transparență bugetară” urmând ca în aproximativ două luni, publicul să aibă acces și la ”informaţii de natura numărului şi structura instituţiilor publice, rapoarte agregate, bugetul, rapoarte financiar-contabile, precum şi alte informaţii agregate”, a adăugat ministrul de Finanţe.

Anca Dragu a precizat că, în circa 4 luni, programul va fi extins şi în privinţa companiilor de stat şi a regiilor autonome.

Având în vedere importanța transparenței în administrația locală și centrală, SAR va testa cum funcționează acest instrument de monitorizare a cheltuielilor publice și vă va ține la curent cu observațiile făcute. Până atunci, puteți să verificați singuri dacă pe www.transparenta-bugerata.gov.ro găsiți sau nu informațiile care vă interesează legate de instituțiile din județul sau orașul în care locuiți și puteți să ne trimiteți comentariile.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “La ce este bun site-ul ”transparenta-bugetara.gov.ro”, lansat de Ministerul Finanțelor

 1. marian

  Scade supraimpozitarea fortei de munca, a PFA-urilor, se reduce birocratia excesiva semnificativ, ANAF-ul o sa fie pus sa muste din monopolurile corporatiste pe care le ocolesc cu mult succes acum si sa nu mai distruga micile afaceri si amaratii de intreprinzatori mici, se abroga ultraimpozitarea cocioabelor din noul cod fiscal?!?! Daca nu, atunci ce folos!

  Reply
  • IONUT

   Cred ca este un mod de a se fura mult mai putin din banul public!
   Trebuia de mult aplicat acest mod transparent de folosire a fondurilor.s-au imbogatit multi oameni care au avut contact cu bugetul de stat,care afost considerat un „sac fara fund”.
   Trebuie urgent trecul ca confiscare banilor furati………Cu cata nerusinare s-a infiintai Ministerul Marelor Proiecte,pentru a se fura bani.Si culmea ca nu este nimeni tras la raspundere.

   Reply
 2. marian

  „Firmele și PFA de apartament vor avea cel mult două săptămâni să depună declarațiile în baza noilor norme”
  http://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/firmele-si-pfa-de-apartament-vor-avea-cel-mult-doua-saptamani-sa-depuna-declaratiile-in-baza-noilor-norme-15399946

  Nu pot decat sa urez felicitari si multe succese noului guvern pentru continuarea politicilor guvernelor anteriorare de distrugere totala a economiei reale romanesti aflata in prag de extinctie in fata monopolului corporatist!

  Asa se explica si cresterea economica „sustenabila” in acelasi timp cu adancirea saraciei asupra majoritatii populatiei: Economie de Monopol in scop privat = Romania

  domnului Gabriel Biris un bonus special (eventual livrat printr-un offshore din Cipru) si o medalie de merit deosebit din partea monopolului corporatist!

  Reply
 3. adrian

  Au la contact doar relatii cu presa, cetateanul de rand tot nu poate intreba nimic si nici nu poate sesiza o problema din localitatea lui

  Mi-ar placea sa se poata face si asta

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *