Romania Curată

Kovesi: MAI trebuie să explice cum a reușit să fugă Sebastian Ghiță

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că instituția pe care o conduce a luat măsuri de precauție cu privire la inculpatul Sebastian Ghiță, iar MAI ar trebui să dea socoteală despre pierderea din filaj și dispariția fostului deputat. Tot MAI, alături de Ministerul Justiției, ar trebui să explice cum a fost adus în țară Nicolae Popa. Kovesi a mai spus că nu comentează declaraţiile „unui inculpat fugar”, care „de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA prin afirmaţii denigratoare şi tendenţioase”. Ea a precizat că i-a comunicat și noului ministru al Justiției situația atacurilor asupra DNA și a demersurilor făcute pentru a le opri.

„Nu pot să vă confirm în acest moment niciun fel de informaţie. În acest caz noi am dispus măsura controlului judiciar, am instituit obligaţia de a nu părăsi ţara, am dispus efectuarea unei supravegheri operative. Toate aceste măsuri trebuia implementate şi aduse la îndeplinire de către structurile MAI, răspunsul în acest moment trebuie să îl dea MAI, cum a reuşit să scape de filaj. Noi am luat măsuri de precauţie. Este o măsură dispusă de procurorul de caz pe baza informaţiilor pe care le avea”, a răspuns Laura Codruța Kovesi, întrebată dacă știe unde se află Sebastian Ghiță.

Procurorul-șef al DNA a refuzat să comenteze acuzațiile pe care fostul deputat le-a formulat la adresa sa și a altor structuri ale statului. „Să lăsam lucrurile ridicole, gen cucuvele mov şi şefi CIA. Nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte în instrumentare la DNA, altele trimise în judecată. Un inculpat fugar care de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA prin afirmaţii denigratoare şi tendenţioase”, a spus Kovesi.

„În ceea ce priveşte atacurile care sunt în ultima perioadă cu privire la sistemul de justiţie, aş avea mai mult comentarii. V-aş ruga să observaţi că sunt făcute de inculpaţi care sunt cercetaţi în dosarele DNA, trimişi în judecată de DNA sau chiar condamnaţi, sau de persoane care îi susţin. Aceste atacuri sunt făcute datorită faptului că DNA şi-a permis să deranjeze inculpaţii”, a mai spus șefa DNA. Ea a explicat că aceste atacuri au continuat, în ciuda celor 14 sesizări făcute la CSM. „Am sesizat CNA pentru 12 emisiuni şi chiar în cursul zilei de azi am reluat dialogul instituţional cu CSM şi cu privire la afirmaţiile care au apărut în cursul lunii decembrie şi la începutul acestui an în spaţiul public din partea mai multor persoane cercetatea de DNA”, a adăugat Kovesi după întâlnirea cu noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache.

„La venire m-aţi văzut cu un biblioraft cu documente, conţine date despre toate demersurile pe care le-am făcut cu privire la aceste afirmaţii, am trimis şi în atenţia procurorului general, am trimis şi ministrului Justiţiei. O parte dintre aceste afirmaţii mincinoase au fost verificate deja în cadrul unui dosar penal şi s-a dat şi o soluţie de clasare. Domnul ministru ne-a invitat la o discuţie privind bugetul DNA, privind nevoia de a ne ajuta în ceea ce priveşte resursele umane şi discuţiile privind sediile de care parchetele au nevoie. Am profitat de situaţie pentru a-i aduce pe masa toate acele sesizări, pentru a îi arăta atacul masiv la care este supus sistemul judiciar din partea inculpaţilor şi a persoanelor pe care le cercetăm şi am depus, în copie, toate demersurile instituţionale”, a mai spus procurorul şef al DNA.

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a dispărut în ultima zi în care mai avea imunitate parlamentară, după ce partidul din partea căruia a candidat pe 11 decembrie – PRU – nu a reușit să treacă pragul de intrare în Parlament. Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției, care îl urmărea, l-ar fi pierdut din filaj pe când fostul membru al comisiei de control a SRI se întorcea de la petrecerea dată de serviciul secret la încheierea mandatului vechiului Parlament. De la dispariția sa, Ghiță a apărut într-o serie de înregistrări în care face acuzații grave la adresa justiției, difuzate de postul de televiziune pe care îl controlează.

Într-una dintre înregistrări, Ghiță susţine că aducerea lui Nicolae Popa din Indonezia s-a făcut cu un avion plătit de o firmă privată. Întrebată cum a fost adus Nicolae Popa în România, Kovesi a declarat: „S-a ocupat Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne. Vă rog să întrebaţi la ei”.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Kovesi: MAI trebuie să explice cum a reușit să fugă Sebastian Ghiță

  1. VISLOVSCHI ELENA

    auzim tot ce am stiut deja ca se intampla -oare cand vom putea spune si noi ca avem o justitie dreata ,ca toti magistratii sant curati si neafiliati la grupari …sau partide adica cand adevarata democratie va fi la ea acasa si in Romania ? cat despre TV Romana de mult nu mai este a poporului el numai plateste ca astii sa ne scuipe in fata, eu nu mai vreau sa platesc un leu pt TVR ca nici asa nu ma uit la ea, cat despre cei care ne vor conduce de acum inainte mie rusine sa spun aici in occident ca sant romanca …ASTEPT CA CEI DE LA BRUXELLES SA-SI MAI RIDICE OCHII SI SPRE ROMANIA SI SA-I PUNA IN HAM ASA CUM A FACUT CU PONTA ODATA:::

    Reply
  2. Caty

    Elena draga, nu din cauza conducatorilor ti-e rusine sa spui ca esti romanca ci din cauza la ceea ce au facut si fac romanii plecati in strainatate. Nu vreau sa detaliez aici dar stiu multe si da, ne-ati facut de ras pentru totdeauna. Nu ne mai spala toata Dunarea si Marea Neagra la un loc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *