Romania Curată

Klemm, despre atacul la multinaționale: S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei

Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a declarat luni că recrudescenţa retoricii antisemite constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să îndepărteze România de temelia principiilor ei euroatlantice, adăugând că unii fac acest lucru şi indirect, prin atacarea companiilor multinaţionale, iar în toate acestea e posibil să fie și influența Rusiei.

„Pentru aproape 50 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, amintirea ororilor Holocaustului a servit pentru întregul continent drept piedică în faţa antisemitismului. Şi totuşi, astăzi, cei care se opun liberalismului şi îmbrăţişează naţionalismul economic caută din nou să îi atace şi să îi demonizeze pe evreii din Europa şi pe cei din afara ei. Fac acest lucru direct, prin manifestaţii naţionaliste şi vandalizarea memorialelor şi a cimitirelor. Dar fac acest lucru şi indirect, prin atacarea companiilor multinaţionale şi prin aluzii la pretinse şi presupus infame legături evreieşti ale unor întreprinderi legitime cu scopul de a crea animozitate şi de a prezenta concluzii funeste. Recrudescenţa acestei retorici antisemite, însoţită de transformările economice cauzate de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publică şi să îndepărteze România de temelia principiilor ei euroatlantice”, a spus Klemm.

Prezent la un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, ambasadorul a menţionat că această animozitate este agravată de răspândirea diverselor scenarii false care îşi croiesc drum dinspre internet în discursul public.

„Asemenea scenarii au o singură finalitate, un singur scop: să ne dividă, să ne slăbească instituţiile şi să ne polarizeze societăţile. Politicienii şi jurnaliştii care cedează tentaţiei de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism, simţind că există şansa unui câştig pe termen scurt, chiar dacă ei nu cred în mod necesar în respectivele scenarii. Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator. Iar prin intermediul acestuia se realizează de fapt opera duşmanilor noştri, a celor care încearcă să ne facă rău. S-ar putea ca la mijloc să fie aripa marginală, xenofobă şi rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei. S-ar putea să fie cei care încearcă să divizeze comunităţile prin agitaţii de un naţionalism economic strident. Toţi caută să ne slăbească parteneriatele şi orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile”, a mai declarat Klemm.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Klemm, despre atacul la multinaționale: S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei

 1. Red

  „Să ne dividă și să ne slăbească”, zici?
  Ce să ne dividă? Te-ai uitat pe volumul schimburilor economice bilaterale (excluzând participația bovină românească la veniturile Facebook și Google, că de Amazon nu prea avem bani) ?
  Ce se mai poate slăbi în România? Vine o furtună cu vânt de 90 KM/h și dă economia peste cap, așa că …
  Să NE polarizeze societățile ? Da’ ce vă interesează polarizarea, dacă „interesele” voastre își găsesc satisfacerea? Și-apoi, voi sunteți cea mai darwinistă țară din lume, promotori fanatici ai eugenismului (care renaște) și ai segregării economice!
  Care-i extrema dreaptă românească ce amenință în așa hal iubirea româno-americană? Că eu nu-i văd… Or fi printr-un bar, la o adunare generală…
  Nu, Rusia nu s-ar putea să fie. Rusia e departe: în nopțile senine, se poate vedea de la Constanța!
  Naționalism economic strident ? Cam care e rețeta pentru un naționalism economic sănătos?
  S-ar putea (expresie ce se repetă) ca să fi făcut vorbire de complezență, Excelența Voastră.
  Dacă vreți totuși să ajutați România, aveți o mulțime de pârghii, dar e puțin probabil că le veți apăsa. Aveți o atitudine de multinațională: nu aveți nimic aici, închiriați de la clădire până la imprimantă, iar dacă „interesele” o cer, delocalizați mâine.

  Reply
 2. CMC

  De obicei, „influenta nociva” mentionata s-a manifestat dupa ce tari au fost devastate de coruptia de dreapta, sprijinita din greu chiar de unii ambasadori din tarile respective. Cuba, cu dictatorul Batista e un exemplu.
  Romania a fost jefuita de lideri corupti (Basescu si famigia, Cocos si famiglia, securistii si famigliile lor samd) fata de care nu am auzit nici o critica din partea ambasadorilor. Ba pe vremea aia mai si laudau implementarea statului de drept.
  Romania actuala o fi considerata o Cuba a anilor ’50? Cu lideri corupti si servicii represive sprijinite fara perdea?
  Cu educatia, se pare ca am fost adusi deja la nivel de tari bananiere. Cu economia, la fel – mana de lucru. Resursele si utilitatile s-au cam dus. Se pregateste finalizarea agriculturii. De paduri s-a ocupat ambasadorul Austriei, deja…

  Reply
 3. Dumitru

  Stai ca n-am inteles, ce legatura este intre anti-semitism si anti-mondializare ? Adica faptul ca nu vreau ca entitati supra-statale sa-mi controleze viata si politica inseamna ca nu-mi plac evreii ? Pai va atrag atentia ca multi din cei care sunt anti-mondializare sunt evrei… Pana si faimosul George Soros vorbeste de „market fundamentalism” pentru a descrie evolutia contemporana a capitalismului prin multinationale. Luarea asta de pozitie arata pana unde e dispus Klemm sa mearga pentru a denigra actualul guvern. Si mai arata si cat de incult politic e, pentru ca n-a fost in stare nici macar sa faca propaganda inteligenta (sau sa inteleaga ce enormitate i-au cerut prietenii lui de la Servicii sa semneze).

  Reply
 4. marius

  sa-i fie rusine cu balivernele lui securiste, trebuie sa intre in pamant pentru jaful comis de bechtel, microsoft, fondul proprietatea cat si pentru nenorocirile pe care le punea la cale chevron.

  sa-si ceara scuze pentru hotiile comise de corporatiile americane si de restul multinationalelor pe care le protejeaza acest nedemn reprezentant al USA in Romania.

  p.s. vad ca a preluat cu succes propaganda bubulilor rusi pe care o propaga securitatea in ’90 ca sa ascunda preluarea puterii de catre securisti

  Reply
  • Mares

   Dar de ce sa nu plecati voi trolii la Moscova sau in N. Korea? Neobolsevismul si psd sunt o catastrofa pentru noi nu multinationalele care creaza locuri de munca si platesc taxe ca sa aiba hotii din sparlament ce fura, ce da pomeni, salarii si pensii nesimtite, la bugetari.

   Reply
   • marius

    daca nu sunt de acord cu hotiile facute de corporatii si girate de acest ambasador inseamna ca sunt troll bolsevic?!
    pai voi care sustineti furtul pe baza economiei de monopol instituita de corporatii cum va denumiti, nu bolsevici pur sange?! :)) cap aveti, minte ce va mai trebuie, talharia pe baza de corporatism sa traiasca
    globalizarea corporatista inseamna comunismul absolut iar voi toti care sustineti aceasta talharie globalizata sunteti comunisti pur sange!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *