Adrian Popescu

Exclusiv: Klaus Iohannis își ține de 20 de ani catedra de fizică rezervată la Colegiul Brukenthal din Sibiu (document)

La ora la care vorbim, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu are 3 profesori de fizică. Niciunul dintre ei nu este titular, deci nu există o stabilitate pentru aceste posturi didactice. Doi sunt detașați de la alte unități școlare, iar celălalt este suplinitor. Asta se întâmplă pentru că doua catedre apar în organigarmă ca rezervate:

 • Țălnariu Rodica (în prezent director al CN Pedagogic Andrei Șaguna din Sibiu);
 • Klaus Iohannis (catedră rezervată începând cu anul 2000 pe motiv de ocupare a unei funcții publice).

În anul 2000, președintele Klaus Iohannis devenea primar la Sibiu, părăsind orele de fizică despre care ulterior aveam să aflăm că l-au îmbogățit indirect din meditațiile care astăzi sunt interzise cu elevii de la clasă. Ce-i drept, moral nici atunci nu era, că datoria ta ca profesor e să dai totul la clasă, nu să condiționezi elevilor acel extra mile de cunoștințe de participarea la sesiunile private plătite. Totuși, descoperim că nu a părăsit Colegiul Brukenthal de tot, blocându-și catedra de fizică, folosindu-se de o portiță din Legea învățământului, preluată și în Legea Educației nr. 1/2011.

Conform art. 304 din Legea Educației, cadrele didactice titulare pe un post didactic din învățământ care au funcții publice au drept de rezervare a postului didactic pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții. Așadar, e legal, dar noi credem că nu e moral să ții o catedră blocată timp două decenii.

sursa: răspunsul oficial al Colegiului Brukenthal din Sibiu

Un mandat, două, trei trecuseră deja, iar postul era în continuare blocat. Nici când a ajuns președinte Klaus Iohannis nu a vrut să elibereze această catedră de la Sibiu, situație care persistă în continuare. Uite așa, de 20 de ani, președintele României ține blocat un loc la care este extrem de puțin probabil să mai revină. În tot acest timp, însă, a acumulat aproape 20 de ani vechime în învățământ (care se calculează la pensie, desigur), dar și vechime la catedră până în anul 2011, când s-a schimbat legea. Consecința directă: școala, deci implicit și elevii nu pot avea siguranța că există continuitate la catedra de fizică.

Dar știți ce e culmea? Că în cartea sa, Pas cu pas, Klaus Iohannis afirmă că ar fi renunțat la catedră încă din vremea când lucra la inspectoratul școlar, criticând persoanele care se află în situațuia unui cumul de funcții: Mi-am dat seama că nu se potrivește în contextul dat, că nu am timpul fizic necesar pentru a acoperi ambele funcții. Când aud de rectori sau senatori care au și cinci norme, știu clar că așa ceva nu se poate!

Ba uite că se poate, ne-o dovedește chiar el, cu maximă ipocrizie. Nu numai că nu renunțase la catedră când a ajuns primar, ci și a rezervat-o.

În final, întrebăm și noi retoric: oare Klaus Iohannis vrea să se întoarcă la catedră după ce pleacă de la Cotroceni?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Exclusiv: Klaus Iohannis își ține de 20 de ani catedra de fizică rezervată la Colegiul Brukenthal din Sibiu (document)

 1. JK

  Dacă ar fi reținut șase catedre, dintre care una închiriată, bătea la ochi. Așa însă, și-a reținut și omul un pai de care să se agațe în caz că va recădea în balta cu oameni simpli, nenobili, chiar ignobili. Era să scriu „și săraci”.
  N-avea sens să recurgă la acest gest (se calculează la vechime și pensie?): prietenii i-au plantat legume de Videle primprejur, baloane de săpun de Caracal și alte buruieni efemere față de care un ficus e rege încă 5 ani.

  Reply
 2. glad

  Domnul care scrie articolul e foarte rau intentionat si o stie cand spune ca iohannis face CUMUL DE FUNCTII ceea ce inseamna ca ia SALARII..(si e clar ca stie pt ca precizeaza ca singurul beneficiu ce il are iohannis este adaugarea sporului de vechime la pensie, atat!)…spre informatia rauvoitorului autor ii transmit ca profesor ca iohannis nu are niciun cumul de functii, singurul salariu ce il ia este cel de presedinte…si il mai informez ca situatia asta exista si in comunism dar sa vezi minune, si in interbelic ba chiar si titu maiorescu se detasa de la universitatea din iasi sa fie ministru si isi pastra catedra! asa e in invatamant de cand lumea dar asta se intampla cand romania curata il lauda pe dragnea si il injura degeaba si fara argumente pe iohannis…si ca sa fie clar..v-o spune un votant al lui paleologu…dar adevarul e adevar!

  Reply
 3. Codruta

  A inceput campania electorala iar unii s-au apucat sa scrie in acest sens (sau poate scriu doar ca sa-si etaleze lipsa dorintei de a se documenta?)
  Iohannis nu face „cumul de functii” ca rectorii aceia, pentru ca NU IA salariu din invatamant! Exista DEX-online, pentru cei care nu inteleg niste notiuni si definitii!
  A dat candva meditatii? Ok, era ceva ilegal pe vremea aia? E SIGUR ca le-a dat meditatii elevilor LUI si nu altor elevi? E sigur ca la FIZICA le dadea? Nu de alta, insa eu stiam ca le-a dat la germana – sau cel mult la fizica IN LIMBA germana – ceea ce e cu totul altceva!
  Una peste alta, un articol scris ori prost ori cu rea-vointa! Daca mai vad multe din astea, poate ma hotarasc sa votez cu Iohannis! :P

  Reply
 4. Cristina Gorgos

  Autorul nu spune ca Johannis ar fi comis o ilegalitate blocând catedra de la Bruckental, constata pur și simplu imoralitatea gestului, o imoralitate care transpare in cele mai multe dintre acțiunile politice ale actualului președinte. S-ar putea însă ca Johannis sa nu poarte întreaga vina pentru cei douăzeci de ani de blocaj, posturi blocate pe timp indefinit existând, de pilda, la universitatea din București, unde câțiva profesori plecați, și “rămași” in străinătate din anii ‘90, printre care și soțul meu (matematician)s-au trezit ca sunt, încă, parte din corpul profesoral al facultăților de unde plecaseră prin demisie, cu ocazia reîntoarcerii, ca invitați, la vreo conferința sau seminar international. Bineînțeles, nu luaseră salariu pe timpul absentei lor de la catedra/nu comisesera nici o ilegalitate nici ei, nici administrația universității respective— in cazul citat, demisia pe care o dusesem cu mâna mea la registratura facultății de matematica se “pierduse”, cica, in vâltoarea “tranziției”—iar situatia “convenea” tuturor, ni s-a explicat, deoarece postul blocat folosea la “stingerea șomajului” in randul tinerilor intelectuali aspiranti la catedre universitare, postul fiind oferit pe timp limitat cât mai multora dintre amărâții cu doctorate in regula recent ieșiți pe piața muncii. E foarte posibil ca administrația liceului Bruckental sa aibă aceeasi mentalitate și sa practice aceleași metode de a scădea rata șomajului la categoria profesori de fizica, iar Johannis sa fi neglijat, prins de vâltoarea activităților lui politice, amănuntul cu blocarea postului “sau” de profesor—esențial rămâne faptul ca personajul tinde sa țină cu dinții de “fiefurile” sale, de la o amărâtă de catedra intr-un liceu de provincie (cu tot respectul pt liceele celebre de pretutindeni) pana la guverne și majoritați parlamentare in disprețul, dacă nu al legii, cel puțin al moralei și-al bunului simt. Doamne ferește, de altfel, sa se întoarcă la catedra după cei douăzeci de ani de inactivitate intelectuala petrecuți pe scaunele puterii, liceul “mama” ar trebui sa se teama nu de rata șomajului la absolvenții facultății de Fizica de oriunde, ci de rata căderii la bacalureat a elevilor săi pe care le-o va aduce reintegrarea profului Johannis in corpul academic!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *