Adrian Popescu

Jurnalist roman 1 – NATO 0

Sub titlul „Acest reporter a reușit să facă ceea ce liderii NATO nu au putut”, publicația americană BuzzFeed News scoate în evidență cel mai important moment al conferinței de presă Trump – Iohannis de vineri seară: angajamentul președintelui american, pentru prima oară exprimat, în favoarea sistemului colectiv de apărare al NATO.

Ramona Avramescu, jurnalist TVR, îi pune cea mai tare întrebare lui Trump (CSPAN / Getty Images)

 

În numai un minut, scrie BuzzFeed News, un modest reporter din Romania a reușit să facă ceea ce liderii a 27 de țări, inclusiv personalul casei Albe, nu au reușit să scoată de la Trump: un angajament față de principiul apărării colective al NATO.

Vineri, Trump a sprijinit explicit, pentru prima oară, Articolul 5 din Carta NATO, care prevede că aliații se vor sprijini reciproc în cazul atacului din partea unei terțe țări, un angajament mult așteptat pe care Trump l-a omis în cursul discursului său de la sediul NATO din Bruxelles de luna trecută. Această omisiune  a declanșat un val de neliniște din partea liderilor europeni îngrijorați de atașamentul președintelui față de valorile Alianței.

„Da, absolut, voi respecta Articolul 5”, a spus Trump după ce a fost întrebat de un reporter român (n.r. Ramona Avramescu – TVR), în timpul unei conferințe de presă cu președintele României Klaus Iohannis.

„Cu siguranță suntem acolo ca să protejăm și acesta este unul din motivele pentru care doresc să mă asigur că avem o forță foarte, foarte puternică și să plătim prețul necesar pentru a avea o asemenea forță”, a adăugat Trump.

NATO leaders react during Trump's speech in Brussels

Reacția dezamăgită a liderilor NATO în timpul discursului lui Trump de luna trecută, de la Bruxelles (Jonathan Ernst / Reuters)

Luni de zile, organizatorii reuniunii NATO de la Bruxelles au încercat să pună la punct un eveniment care să extragă exact această frază de mai sus de la președintele american pentru a aplana îngrijorările transatlantice. În schimb, președintele a folosit a folosit ocazia acestui discurs pentru a denunța terorismul și pentru a critica țările europene pentru eșecul lor de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

„Ei bine, eu angajez Statele Unite, am fost și până acum angajați, dar angajez Statele Unite în favoarea Articolului 5”, a insistat Trump, vineri seară.

În orice caz, Trump a lăsat să se înțeleagă că în ciuda sprijinului său pentru Articolul 5, va continua să pună presiune pe guvernele europene pentru a cheltui mai mult în domeniul apărării în vederea îmbunătățirii securității colective a Alianței. “Sperăm că și alți aliați din NATO vor urma exemplul României privind îndeplinirea obligațiilor financiare și-și vor plăti partea lor pentru costurile de apărare” a adăugat el.

Concluzia celor de la BuzzFeed News este următoarea: Așadar, deocamdată, scorul pentru extragerea angajamentului privind Articolul 5 din partea lui Trump este : jurnalist român 1, Alianța NATO 0.

 

CSPAN / Getty Images


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Jurnalist roman 1 – NATO 0

 1. AlinaMP

  Ramona Avramescu este un jurnalist de rangul intai, care a pastrat o conduita exemplara rpin mai multe regimuri, e de mirare si de laudat ca TVR a reusit sa pastreze asemenea oameni prin toate cate a trecut. Ar trebui promovata mai mult de propriul ei post!

  Reply
 2. Nicusor Nicolae Popa

  Daca continutul intrebarii,altminteri excelent,ii apartine in totalitate Ramonei Avramescu,
  un sincer BRAVO !
  O „victorie” redutabila a „modestei” ziariste in fata jurnalistilor mincinosi, corupti si fara vocatie.
  Chiar si la un astfel de eveniment remarcabil, chiar memorabil, trebuie sa suportam, doar prin prezenta lor, sau prin comentariile imbecile,manipulatoare, pline de gretosenie si neadevar, a unora ca
  Chiriac,Gadea,Badea,Cristoiu,Cristache,Bogdan,Valcu, s.a, s.a, s.a.
  Doamne cati mai sunt !!!

  Reply
  • CMC

   Si acum aflam ca, de fapt, intrebarea geniala a fost propusa de Mihai Gadea.
   Nu s-ar cuveni – in urma acestui articol laudativ – sa aflam cui apartine de fapt paternitatea intrebarii?
   „Reportera TVR Ramona Avramescu i-ar fi furat întrebarea lui Mihai Gâdea”
   Unde sunt aparatorii adevarului pe Romania curata?

   Reply
 3. Cinicul

  Un titlu prost ales, in stilul ziarelor de scadal. Corect era Jurnalist roman 1 – Trump 0. Nu e vorba de Nato ci de Trump, el este cel care si-a manifestat rezerve fata de angajarea US in apararea europenilor.

  Reply
 4. Nelu Stiuca

  DIN FERICIRE , POPORUL ROMAN MAI ARE SI EXCEPTII SAU VALORI UMANE DEOSEBIT DE VALOAROASE……..

  Reply
 5. Pom.

  Doar n-o să credem că prin răspunsul obținut, d-na Avramescu i-a smuls lui Trump garanția apărării Europei până-n pânzele albe! Omul a zis clar că vrea taxa de protecție (2%). Dup-aia poate vrea niște investiții în infrastructura europeană de apărare, poate vine cu un acord transatlantic modificat, cine știe …
  Câtă vreme contorul datoriei americane se-nvârte pe plus, nimeni nu-i la adăpost de „a new deal”. Și știți după ce se restartează de regulă jocul.
  Pe de-o parte cea mai puternică și mai tehnologizată armată, într-o țară cu datorie uriașă, pe de alta o zonă dezvoltată, cu cea mai solvabilă piață, dar fără armată proprie. Ori armata și-a greșit țara, ori bogăția și-a greșit zona! Ori Trump are dreptate. De fapt, el n-a zis „Make the US Army great again!” pentru că nu era nevoie.
  Dinspre est, Putin, dinspre sud-est – Erdogan, dinspre sud – dopul Africii (Libia) cu vreo 600 de milioane de săraci scos, acum Qatar-ul. Do we need more hints ? Poate că europenii mai așteaptă o maree neagră pe coastele atlantice sau orpirea Gulf Stream-ului datorită perturbărilor climatice. Sau câteva atentate la Berlin, Viena, Paris și, de ce nu, de-acum, București! Slavă Domnului că 90 % dintre doctorii și intreprinzătorii sirieni și palestinieni din România au copiii la facultate și prietenii cu băieții cu ochi albaștri!

  Reply
 6. marius

  deci intrebarea a fost a lui mihai gadea la negocierea premergatoare conferintei de presa iar jurnalista doar purtator de intrebare asa cum spun cei de la a3?!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *