Adrian Popescu

Judecatorii au decis ca Rodica Stanoiu a colaborat cu Securitatea. Expertizele grafologice au dat-o de gol pe Sanda

Judecatorii de la Curtea de Apel Oradea au decis marti ca fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a colaborat cu Securitatea. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la instanta suprema. Procesul a durat extrem de mult, numai efectuarea expertizelor grafologice a tergiversat dosarul mai bine de doi ani. Instanta a acceptat solicitarea Consiliului Narional pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca Rodica Stanoiu sa platesca cheltuieli de judecata. Consiliul a cerut 22.000 de lei, reprezentând costul expertizelor grafologice.

Potrivit CNSAS, Rodica Stanoiu, fost ministru al Justiţiei în cabinetul Năstase, între anii 2000 şi 2004, ar fi dat note informative, sub numele conspirativ „Sanda”, începând cu anul 1983 până în anul 1987.

CNSAS notează că, în data de 30 noiembrie 1982, fosta Securitate a propus contactarea „în scopul exploatării informative a lui Stănoiu Mihaela Rodica”, care, între 1983 şi 1985, ar fi furnizat informaţii semnate cu numele „Sanda”, iar între 1986 şi 1987, ar fi semnat note informative sub numele conspirativ „Georgeta”.

Pentru a scapa de verdict, Rodica Stanoiu a contestat in instanta decizia CNSAS, iar principala sa aparare este ca scrisul de pe notele informative nu ii apartin.

In aceste conditii, cei de la CNSAS au cerut judecatorilor sa fie efectuata o expertiza grafoscopica, prin care sa se compare scrisul „Sandei” si cel al Rodicai Stanoiu, iar ca reper au luat declaratia acesteia de avere depusa in 2006 in Senat.
La solicitarea judecatorilor, cei de la Senat au remis in noiembrie 2010 o copie conforma cu originalul de pe declaratia de avere, insa instanta a insistat sa fie trimis o copie originala. La termenul din 26 ianuarie 2011 al procesului a venit si originalul, insa juristul de la CNSAS a sesizat ca originalul era diferit de copia certificata, in sensul ca scrisul nu era acelasi, iar din original lipseau litere si cifre. Practic, asa-zisul original era un fals, iar cel banuit a fi autorul era secretarul general al Senatului, Ion Moraru.

In februarie 2012, la Curtea de Apel Bucuresti este depus un raport de expertiza, in care au fost luate in considerare notele semnate „Sanda” si declaratia de avere din 2006. Chiar daca intre anii 1987 si 2006 Rodica Stanoiu si-a modificat mult scrisul, concluzia expertizei este ca documentele luate in calcul au un scris ce apartin aceleiasi persoane.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *