Romania Curată

Judecătoarea Geanina Treceanu, condamnată pentru mită în Dosarul Transferurilor. Vezi ce pedepse au primit și greii fotbalului

Fosta judecătoare a Tribunalului București, Geanina Treceanu, a fost condamnată joi, de Curtea de Apel București, la 5 ani și 6 luni de închisoare, pentru mita primită de la impresarii de fotbal Ioan și Victor Becali, anunță Agerpres. În același dosar, alături de oamenii de fotbal, au fost condamnați și avocații avocatul George-Antonie Iorgovan (fiul fostului senator PSD, „părintele Constituției”), la un an cu suspendare și 60 de zile muncă în folosul comunității, și Daniel-Costel Petre , la un an cu executare, pentru mărturie mincinoasă.

Ioan Becali a primit 7 ani și 4 luni de închisoare, Victor Becali – 5 ani și 8 luni, iar Cristian Borcea, fost președinte executiv al clubului de fotbal Dinamo, a primit cea mai mare pedeapsă, 7 ani și 10 luni de închisoare. Instanța a dispus și confiscarea sumei de 195.000 euro de la Geanina Terceanu, banii reprezentând mita primită de aceasta. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Potrivit rechizitoriului DNA, în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător la Tribunalul București, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbaliști, în care frații Becali și Cristian Borcea, alături de alți conducători din fotbal, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală. În 3 aprilie 2012, magistratul a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații, în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 (‘fapta nu există’).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunța această soluție de achitare, Terceanu a primit, în intervalul aprilie 2009 — mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro. „Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată lui Terceanu de către inculpații Becali, iar suma de 10.000 de euro de către inculpatul Borcea. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folosiți de Terceanu la achiziționarea unei locuințe (al cărei preț total a fost de 93.000 euro)”, susțin procurorii.

Ulterior, în martie 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv pe cei implicați în dosarul transferurilor, desființând astfel soluția de achitare dată de judecătoarea Terceanu. În prezent, doar Victor Becali și Cristian Borcea se mai află în detenție, restul fiind eliberați condiționat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *