Adrian Popescu

Judecatoarea Gabriela Birsan, pusa oficial sub acuzare

Gabriala Birsan, presedinta Sectiei de contencios administrativ si fiscal de la Curtea Suprema, a fost pusa oficial sub acuzare de procurorii DNA, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Impreuna cu Birsan mai este cercetata penal colega acesteia, Iuliana Pusoiu, avocata Caludia Silinescu Gherbovan (fiica generalului Tudor Constantin Silinescu, fost adjunct al sefului SIE, Ioan Talpes) si omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Procurorii sustin ca cele doua judecatoare au primit, in perioada mai 2010 – mai 2011, in mod repetat, de la avocata Claudia Gherbovan Silinescu si de la Gabriel Chiriac diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris – Franta.

Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare pe care Gabriel Chiriac le avea pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal. Sotii Birsan au o venituri de 250.000 de euro anual

Judecatoarea Gabriela Birsan detine impreuna cu sotul ei, Corneliu Birsan, reprezentantul Romaniei la CEDO, o avere considerabila si venituri de peste 250.000 de euro anual.

Potrivit declaratiei de avere depusa in luna mai 2011, sotii Birsan au in proprietate o casa de vacanta in Ghermanesti de 340 de metri patrati si un teren aferent de 1.660 de metri patrati, plus un imobil de 160 mp. in comuna Voluntari, cu un teren aferent de 367 de mp. Gabriela Birsan are un autoturism Mercedes Benz ML 320 CDI din 2005, altul din 2007, ambele achizitionate in regim diplomatic. Totodata, Birsan are un BMW 320 D din anul 2006. Cele trei masini sunt inmatriculate in Franta, avand in vedere domiciliul temporar al sotului judecatoarei, Corneliu Birsan – judecator la Curtea Europeana de la Strasbourg. Birsan mai consemneaza in declaratia de avere faptul ca detine bijuterii din aur, argint, pietre semipretioase, fara valoare deosebita, precum si tablouri.

De asemenea, Birsan detine conturi in banci romanesti si franceze de 570.000 de lei, 35.000 de euro, 175.000 de euro, 5.700 de euro, precizand ca sotul sau este titularul depozitelor.Ca presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ a instantei supreme Gabriela Birsan a avut un venit anual de 162.000 de lei, iar sotul sau ca judecator CEDO de 221.000 de euro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Judecatoarea Gabriela Birsan, pusa oficial sub acuzare

  1. foxxa

    punerea sub acuzare nu inseamna automat ca este atrasa raspunderea penala de plano este vorba doar de inceperea unei anchete care sa stabileasca pe baza de probe daca exista raspundere penala si in ce conditii. mai functioneaza-speram-si prezumtia de nevinovatie,in sensul ca oricine se bucura automat de nevinovatie pana la proba contrara care sa infranga prezumtia.

    Reply
  2. Mircea

    Felicitari Serviciului Roman de Informatii si Departamentului National Anticoruptie! IN NUMELE LEGII ARESTATI-O !

    Reply
  3. Horia

    mi se pare exagerata afirmatia ca judecatoarea Barsan ar avea o “avere considerabila”. Ce citesc in enumerarea detailata din articol, e o avere obisnuita pentru cineva care are un sot la Strassbourg, intr-o functie importanta din UE. Daca socotim ca salariul mediu din tarile vesteuropene se afla pe la 2000€ / luna, e simplu ca un salariat MEDIU european sa acumuleze in decurs de 10-20 de ani o avere de 100.000-300.000 euro. O casa modesta, pe care orice european salarizat mediu si-o poate permite, costa in vest cam 200-300.000€ (fara terenul de sub ea). Deci nu vad de ce o incriminati pe avocata in mod inutil. Sa-si faca mai intai datoria DNA-ul, si pe urma s-o declaram vinovata. Pana atunci, asa cum spune si foxxa, as vrea sa vad echidistanta la ARC, sa vad seriozitate englezeasca, nu zvonistica aiuristica ca in restul presei romanesti! Va rog mult, nu se poate asa!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *