Romania Curată

”Judecătoarea cu pantofi albaștri”: ”Dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, suflete”

Judecătoarea din Blaj a cărei atitudine din timpul audierii unui minor într-un proces de acordare a custodiei copilului după un divorț a făcut înconjurul internetului a acordat un interviu agenției Agerpres. Magistratul Camelia Folea, cunoscută și ca ”Doamna cu pantofi albaștri”, spune că ”dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, sunt destine, sunt suflete”.

Judecătoarea a fost apreciată pentru modul în care s-a comportat în timpul audierii unui minor rămas după divorț în custodia tatălui și pentru care mama a solicitat stabilirea unui program de vizită, precum și pentru timpul acordat acestei ședințe de judecată. Povestea a fost făcută publică pe Facebook de o avocată, apoi a fost preluată și de magistratul Cristi Danileț într-un articol pe propriul site.

„Viața mi-a oferit șansa de a fi judecător și mi-a lăsat, în același timp, șansa de a fi om. Știu că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, sunt destine, sunt suflete. Postura de eroină este dificilă. Am sperat ca numele meu să nu fie făcut public, dar nu toate speranțele se împlinesc. Nu mi-am dorit celebritate. Nu îmi doresc vreo distincție și nici un alt loc de muncă. Locul potrivit pentru mine este în robă, în sala de judecată”, a declarat Camelia Folea.

Judecătoarea a mai spus că nu se aștepta „în niciun caz” la un asemenea impact mediatic al poveștii scrise de avocata Mădălina Scutelnicu, apreciind, pe de altă parte, talentul cu care aceasta a relatat cele întâmplate în sala de judecată.

„De regulă trecem ușor sau chiar ignorăm ceea ce se întâmplă bun. În schimb suntem tentați să amplificăm ceea ce ni se întâmplă rău. Așa am ajuns ca o situație de normalitate să ni se pară ceva neobișnuit”, a spus Camelia Folea.

Ea a precizat că nu poate oferi detalii despre cauza relatată de avocată în postarea intitulată „Doamna cu pantofi albaștri”, dar a subliniat că în toate dosarele de acest gen a urmărit să dezvolte o interacțiune bazată pe „încredere și comunicare” cu acești copii.

„Ca judecător în astfel de cauze ești obligat să audiezi minori. Unii au 10 ani, alții 12, alții 16. Unii sunt timizi, alții nu. Unii găsesc puterea să zâmbească, altora le joacă ochii în lacrimi. Nu ai la dispoziție foarte mult timp pentru a găsi calea de comunicare cu acel copil și pentru a încerca să afli ce este mai bine pentru el, fără a-l traumatiza. Doamnei avocat i s-a părut extraordinar că am luat copilul de mână. E un gest pe care l-am făcut întotdeauna. Indiferent de vârsta copilului. E un prim pas spre încredere și comunicare. De asemenea, i s-a părut extraordinar că audierea (minorului — n.r.) a durat 35 de minute. In instanță timpul se oprește în loc. Nu mi-am stabilit niciodată un timp limită pentru audierea unui minor. Nu aș putea să vă spun cât va dura audierea în următorul dosar de acest fel, pe care îl voi avea de soluționat. Ce pot spune cu certitudine este că va dura atât cât va fi necesar ca eu să mă conving ce este mai bine pentru acel copil. Am procedat la fel și atunci când am avut o ședință de numai 10 cauze, și atunci când aveam ședințe de 60-70 de cauze săptămânal și lucram în instanță doar doi judecători, pe patru posturi”, a afirmat Camelia Folea.

Întrebată dacă crede că s-ar impune și în România înființarea unor instanțe specializate în judecarea cauzelor cu minori, așa după cum s-a comentat în mediul public pe marginea acestui caz, Camelia Folea a opinat că „este necesar ca mai întâi să avem judecători specializați, dar în adevăratul sens al cuvântului”.

Magistrat cu experiență, fost președinte al Judecătoriei Blaj, Camelia Folea le-a transmis judecătorilor aflați la început de carieră care vor avea de soluționat astfel de dosare „să înțeleagă că au o mare responsabilitate, să-și ia rolul în serios, să nu uite de ‘litera și spiritul legii’ și că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, iar că în astfel de cazuri se face justiție în interesul copilului”.

Citiți interviul integral pe Agerpres.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *