Romania Curată

Joaca de-a legile. Iniţiatorul a votat împotriva legii „care este clar că nu poate fi aplicată în acest moment”

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, în unanimitate, proiectul deputatului PSD Marius Manolache privind declararea apelului doar în favoarea inculpatului la ICCJ, inclusiv Manolache votând împotriva acestuia şi declarând că România „nu este pregătită” pentru această prevedere, relatează Mediafax.

„România nu este pregătită pentru o astfel de lege”, a spus Manolache, finul lui Victor Ponta, la finalul dezbaterilor, afirmând că, pentru el, discuţia a fost una „de succes”, pentru că a putut afla punctul de vedere al CSM şi al Înaltei Curţi. Deputatul a precizat că există recomandări europene în sensul iniţiativei sale legislative, însă este clar că nu pot fi aplicate în acest moment în România şi inclusiv el este conştient de acest lucru.

Preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, prezentă la dezbateri, a declarat că iniţiativa legislativă este discrimiantorie şi neconstituţională, pentru că oferă avantaje celor care sunt judecaţi la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi, în timp ce inculpaţi aflaţi în situaţii identice, însă judecaţi de Judecătorii, Tribunale şi Curţi de Apel obişnuite au parte de un altfel de tratament. Livia Stanciu a invocat mai multe prevederi din Codul de procedură penală, dar şi din Constituţie, potrivit căreia propunerea lui Marius Manolache nu poate fi susţinută.

CSM şi Ministerul Justiţiei au avut, la rândul lor, puncte de vedere negative.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *