Adrian Popescu

Jigniri si replici acide in timpul audierilor De ce a avizat negativ CSM numirea lui Ioan Irimie si Tiberiu Nitu la sefia DNA si Parchetului

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ propunerile ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, de numire a lui Ioan Irimie la sefia DNA si a lui Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general. Decizia a fost luata cu cinci voturi pentru si unul impotriva (Mona Pivniceru). Cele doua propuneri vor fi trimise presedintelui Traian Basescu, care, cel mai probabil, le va respinge.

In timpul audierilor, cei doi au dat dovada de o slaba pregatire profesionala si un limbaj inadecvat fata de membrii CSM, fiind pusi in dificultate in mai multe randuri de fostul sef al DNA, Daniel Morar.

Ioan Irimie nu a intocmit niciun dosar in ultimul an

Ioan Irimie a facut mai multe confuzii in timpul audierii sale. El a fost intrebat de vicepresedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, prin ce mecanism este monitorizata Romania in domeniul Justitiei. Acesta a raspuns ca Romania este monitorizata de Consiliul Europei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), moment in care a fost corectat de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, care i-a spus ca este vorba de fapt de Comisia Europeana.

Oana Schmidt Haineala a intrerupt-o pe Mona Pivniceru, avertizand ca daca mai intervine va fi nevoita sa intrerupa sedinta.

La randul sau, Daniel Morar i-a reproşat lui Ioan Irimie că în ultimul an nu a întocmit niciun rechizitoriu şi că nu vede cum ar putea să-i mobilizeze în aceste condiţii pe alţi procurori.

“De un an şi două luni nu aţi făcut niciun rechizitoriu. (…) Când faci patru rechizitorii în ultimii trei ani şi în ultimul an niciunul, nu văd cum ai putea mobiliza pe alţii dacă tu însuţi nu poţi să duci mai departe chestiunea asta. Cum aţi putea dinamiza activitatea DNA cu oameni care au lucrat în ritmul şi cu rezultatele domnului Irimie? Zero barat”, a afirmat Morar.

Ioan Irimie a recunoscut că în ultimul an nu a reuşit să finalizeze niciun rechizitoriu, dar că şi-a realizat activităţile şi dosarele care îi erau repartizate.

“Nu am refuzat niciodată sarcini de serviciu. Într-adevăr, la acest moment, nu am avut posibilitatea ca în cursul anului 2012 să finalizez vreo cauză cu rechizitoriu, dar asta nu înseamnă că nu am avut timpul de lucru ocupat. (…) În toată activitatea mea am demonstrat că ştiu să întocmesc rechizitorii, că ştiu să fac urmărire penală şi că am abilităţi de conducere”, a susţinut Irimie.

Daniel Morar a prezentat şi câteva statistici cu numărul de rechizitorii întocmite de Serviciul Teritorial Cluj, începând cu 2004, subliniind că sunt diferenţe semnificative între rezultatele obţinute sub conducerea lui Irimie şi cele din timpul altor procurori.

Tiberiu Nitu i-a jignit pe membrii CSM

Dialogul membrilor CSM cu Nitu a fost pe alocuri taios, fiind presarat chiar cu jigniri.

La un moment dat, vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, l-a întrebat pe Tiberiu Niţu câte ore petrecea la serviciu, pe vremea când era prim adjunct al procurorului general, acesta fiind banuit ca “rupea usa” inainte de orele de program.

Întrebarea a dus la replici acide între cei doi. “Încercaţi să mă jigniţi. Am capacitate la efort. Răspunsul este: cel mai târziu”, i-a spus Tiberiu Niţu. De altfel, Tiberiu Niţu îşi exprimase nemulţumirea, la începutul audierii, că Oana Schmidt Hăineală se “strâmbă” la el.

Şi întrebările lui Daniel Morar au creat discuţii aprinse. “Daţi-ne un motiv pentru care dumneavoastră sunteţi calificat să fiţi procuror general. Un dosar, un proiect. Ceva. Aveţi un dosar important?”, l-a întrebat Morar.

Niţu a răspuns că în funcţia pe care a deţinut-o, de adjunct al procurorului general, nu putea să facă “proiecte de capul lui” şi i-a atras atenţia lui Morar că nu trebuie să facă diferenţe între procurorii de la judiciar şi cei de la DNA şi că ar trebui să-i fie puse “întrebări de bună-credinţă”.

“Ne-aţi spus că procurorii din alte state au un procent mai mare de trimiteri în judecată decât cei români. Ne-aţi spus însă că nu aveţi idee de ce (…) Dacă nu ştiţi, vă spun eu. Majoritatea statelor invocate au principiul oportunităţii şi nu pornesc dosare, decât cele pe care le apreciază. La noi există principiul legalităţii şi procurorul este obligat să dea drumul la orice sesizare”, i-a mai spus Morar.

Daniel Morar l-a mai întrebat ce rezultate a avut în combaterea corupţiei şi spălarea banilor, pe vremea când era adjunct al procurorului general şi coordona Secţia de urmărire penală şi criminalistică, însă Niţu a evitat să răspundă, spunând că rezultatele “sunt cuantificate în statistici”.

“Vă spun eu: combaterea corupţiei- zero, spălarea banilor-zero”, i-a replicat Morar.

Dialogul aprins dintre Morar şi Niţu au determinat-o pe Mona Pivniceru să intervină de mai multe ori pentru a-i lua apărarea lui Tiberiu Niţu şi “să nu-l mai streseze”, însă Morar i-a atras atenţia că nu ea candidează.

Morar i-a mai reprosat de asemenea ca a beneficiat de cerificatul de revolutionar, primind un teren de 8.000 mp in judetul Prahova, desi Nitu a fost militar in termen si a tras la Televiziune.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *