Antonia Pup

Irineu Darău (candidat la președinția USRPLUS): România Educată, o mare formă fără fond

Cei trei candidați la președinția USRPLUS, Dan Barna, Dacian Cioloș, respectiv candidatul susținut de grupul reformist de la Brașov, senatorul Irineu Darău, s-au confruntat într-o dezbatere organizată astăzi la Cluj-Napoca. Printre temele dezbătute se numără perspectiva intrării la guvernare a USRPLUS, profilarea partidului drept unul prezidențiabil, reformele administrative, dar și tema anticorupție și lupta pentru justiție. Cei trei și-au prezentat pozițiile cu privire la criza politică prin care trece România, iar Dacian Cioloș a avansat chiar propunerea nerealistă ca USRPLUS să propună premierul într-un viitor guvern. Cioloș creditează acest scenariu ca fiind singurul prin care se poate garanta electoratului împlinirea reformelor promise în campania electorală.

Candidații au răspuns întrebărilor adresate de către reprezentanții filialelor, pe agendă aflându-se și perspectiva suspendării președintelui Iohannis pe motiv că acesta nu a respectat prerogativele constituționale în vederea soluționării crizei politice, fiind mai degrabă partizan echipei lui Florin Cîțu. În ciuda faptului că toți candidații s-au opus ideii ca USRPLUS să se angajeze într-un demers de suspendare a președintelui, senatorul Irineu Darău a spus ,,nu cred că ar trebui să-l menajăm în continuare pe Iohannis”. În perspectiva anului electoral 2024, Darău apreciază că USRPLUS ar trebui să identifice cel puțin o figură care să se profileze deja drept un concurent credibil pentru funcția de președinte.

Irineu Darău, a treia cale pentru președinția USRPLUS, este susținut de gruparea reformistă de la Brașov, în echipa sa aflându-se lideri de marcă ai partidului, precum europarlamentarul Nicu Ștefănuță și primarul Allen Coliban. În Senatul României, Irineu Darău ocupă funcția de secretar al Comisiei pentru învățământ, tineret și sport, comisia care ar avea ultimul cuvânt de spus (fiind decizională) pe o nouă lege a educației naționale, una dintre ambițiile președintelui României. Cu privire la proiectul prezidențial România Educată, Irineu Darău a făcut următorul comentariu: ,,că tot se vorbește de România Educată în ultimele zile, cred că și aici este un mare pericol să ne legăm cu lanțuri de el și de proiectul lui care, deocamdată (și vi-o spun fiind în Comisia de învățământ din Senat) este o mare formă fără fond. Așadar, să nu ne fie frică să contrazicem și să provocăm viziunea prezidențială și nu doar de dragul de a o concura, ci cu argumente și pentru a ne profila într-un partid prezidențiabil”.

Conform memorandumului aprobat de Guvernul României privind implementarea proiectului România Educată, până la 1 octombrie va fi prezentat un nou pachet legislativ care să reglementeze sistemul de învățământ, iar până la finalul anului acesta va fi aprobat la nivelul Guvernului, de unde va pleca în Parlament.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Irineu Darău (candidat la președinția USRPLUS): România Educată, o mare formă fără fond

  1. Adrian

    „grupul reformist de la Brașov”.

    Încercați să mergeți pe șosea Buc – Făgăraș. Un singur indicator spre Făgăraș (și Bran), atât. Lucru mic, semnificații mari. Părerea mea.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *