Romania Curată

UPDATE Ion Iliescu, pus sub acuzare în dosarul Mineriadei din 1990. Este cercetat pentru infracțiuni contra umanității

UPDATE Procurorii de la Parchetul General l-au pus sub acuzare pe fostul președinte al României și astăzi l-au chemat pentru a-i aduce la cunoștință că are calitatea de suspect. El este cercetat pentru infracțiuni contra umanității.

Și Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității și are calitatea de suspect în acest dosar. Și Victor Atanasie Stănculescu a fost chemat la sediul Parchetului General. Acesta a fost citat în calitate de suspect.

Ion Iliescu a fost citat astăzi de procurori pentru ora 10, iar fostul șef al statului a venit în fața procurorilor însoțit de avocatul Ion Neagu. Conform unui comunicat al Parchetului General, procurorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor și au dispus extinderea urmăririi penale și împotriva altor persoane.

„Ca urmare a ordonanței procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de infirmare a soluției și confirmare a ordonanței de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Astfel, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990 în urma atacului violemt al minerilor din Valea Jiului asupra manifestanților din Piața Universității – opozanți ai regimului Iliescu.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea faptelor descrise anterior, a mai anunțat Parchetul.

„În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice”, mai spun procurorii.

***
”Piața Universității”, documentar de Stere Gulea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “UPDATE Ion Iliescu, pus sub acuzare în dosarul Mineriadei din 1990. Este cercetat pentru infracțiuni contra umanității

 1. Moisi Petruta

  Raul (evil) comis la adresa poporului roman de-alungul deceniilor trecute dar si in ultimilii 25 de ani a lasat urme adanci in constiinta si sufletele noastre. Vindecarea va incepe odata cu pedepsirea vinovatilor, a tuturor vinovatilor acestui genocid, indifferent de varsta lor inaintata sau de starea precara a sanatatii acestora. Altminteri nu vom avea generatii tinere sanatoase si dornice sa continue schimbarea in bine a societatii romanesti. Ma bucur ca mi se indeplineste si dorinta mea, cea mai ferbinte din ultimii 25 de ani, de a fi actionati in judecata cei care au dat ordine sa fie omorati si torturati si privati de libertate cei care au protestat impotriva regimului de dictatura.Sa fie intr-un ceas bun!

  Reply
 2. Adelin2

  „reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990”

  nu au murit doar 4 persoane, in filmul de aici
  https://www.youtube.com/watch?v=lTCamWpGgnk

  se arata ca au murit zeci de persoane per total, min. 26.15.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *