Romania Curată

Iohannis, la prima ședință a noului CSM: Amnistia și grațierea, o catastrofă pentru democrație

O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). El a arătat că o astfel de lege nu numai că „ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar şi albi dosarele unor politicieni”, iar dacă va fi promovată se va opune cu toată puterea funcţiei prezidenţiale, anunță News.ro.

„Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare”, a adăugat Iohannis.

El a mai spus, în discursul susţinut la CSM, că deși o lege a amnistiei şi a graţierii este un „deziderat” al unor politicieni, un astfel de act normativ este inacceptabil. „Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred”, a precizat Iohannis.

„Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii – care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor – ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru”, a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM. „Sigur, o să spună unii că preşedintele acum bate câmpii, că nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, dar eu cred că preşedintele trebuie să spună lucruri şi preventiv”, a avertizat şeful statului, adăugând că speră „să nu fie cazul”.

„Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisoriile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic, bani nu avem că ne trebuie şcoli, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu, tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele”, a explicat Iohannis.

Președintele a mai spus, la ședința de constituire a CSM, că „nu și-a imaginat nimeni că un simplu hoț are pretenția să fie deasupra legii”. „Sunt unii care chiar au impresia că lor, poate, li se cuvine să fie deasupra legii și mă refer la persoane care de regulă au poziții publice. Or, așa ceva nu se poate” a declarat președintele Iohannis, citat de Agerpres.

„O democrație puternică fără stat de drept, fără justiție independentă nu există. (…) Sistemul judiciar singur nu are cum să-și păstreze independența. Întregul aparat de stat, toate instituțiile statului trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent. Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce-și doresc dușmanii României, fiindcă dacă sistemul judiciar devine vulnerabil nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democrația dispare în scurt timp”, le-a mai spus Klaus Iohannis magistraților.

„Să nu-și imagineze cineva, chit că unii din zona noastră geografică cred că își imaginează că se poate construi un stat puternic, național fără o justiție independentă. Eu cred că așa ceva nu se poate și România în niciun caz nu dorește să experimenteze cu așa ceva”, a mai afirmat șeful statului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Iohannis, la prima ședință a noului CSM: Amnistia și grațierea, o catastrofă pentru democrație

 1. Fost român (?)

  „Pălărie într-un picior, ghici ciupercă ce-i”
  Este evident pentru toată lumea ce se întâmplă, dar toți stăm și postăm pe net… Asta nu ne va ajuta foarte mult. Este timpul să ne spunem părerea în stradă, să fim auziți și de PSD.

  Reply
 2. POPESCU MIRCEA

  Situatia foarte grava a Romaniei ca urmare a indiferentei populatiei la ultimele alegeri, necesita urgent constituirea unui grup national de sprijin al presedintelui. Este singura noastra sansa in acest moment. Societatea Civila sa treaca la organizarea saptamanala de manifestatii pasnice in toata Romania pentru a sprijini lupta Presedintelui in desavarsirea Statului de Drept. Sa solicitam aplicarea referendumului cu 300 de deputati si alegeri anticipate. Poporul clamat de actualii conducatori nu a vrut o hoarda lacoma de aproape 500 de dputati. Veniturile noastre vor creste fara dotorii straine cand vom scapa de cei de acum si nu din minciunile lor.

  Reply
 3. brudariu

  gratiere amnistie catasttofa?
  dar ce faci cu biata femee care a furat pt a da copilului o paine ?catastrofa e cel care o mentine inchisa

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *