Romania Curată

Avem criză politică? Iohannis: Am decis să NU accept propunerea de premier a PSD și ALDE. UPDATE. Dragnea: Vom analiza dacă e bine să-l suspendăm pe președinte

UPDATE. Liviu Dragnea a organizat o conferință de presă, alături de Călin Popescu Tăriceanu, și a anunțat că în ultimele ore a primit ”o avalanșă de solicitări de suspendare a președintelui”. Președintele PSD a anunțat că va urma o analiză cu ceilalți colegi.

”Dacă în urma acestei analize vom ajunge la concluzia că pentru țară e bine să-l suspendăm pe președinte nu o să am nicio ezitare. Ne gândim serios la posibilitatea constituirii unei comisii care să analizeze rapid dacă gestul președintelui e constituțional sau nu”, a declarat Liviu Dragnea. Vezi aici mai multe declarații făcute de Dragnea și Tăriceanu pe această temă.

Text inițial:

Președintele României a anunțat astăzi că nu o va accepta pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier. Klaus Iohannis a declarat de la Palatul Cotroceni că ”a cântărit cu grijă” propunerea făcută de PSD și ALDE și a decis nu o accepte. Iohannis le-a mai cerut celor două partide să facă o altă nominalizare de premier. Reamintim că, săptămâna trecută, Liviu Dragnea a anunțat că Sevil Shhaideh este nominalizarea pentru funcția de prim ministru.

De altfel, primele semne că Iohannis nu o va accepta pe Shhaideh au apărut de zilele trecute, când președintele a anunțat că amână luarea unei decizii până după Crăciun.

După cum a scris și România Curată există câteva semne de întrebare în legătură cu Sevil Shhaideh. În primul rând este vorba despre anturajul dubios al familiei Shhaideh. Dar nu este doar atât. Până să vină în România, Akram Shhaideh, soțul premierului propus, a fost angajat la Ministerul Agriculturii din Siria, unde a fost șef al Departamentului de fructe tropicale și subtropicale. Adică a lucrat pentru regimul lui Bashar al-Assad, un dictator sângeros, acuzat de comunitatea internațională de crime de război. Jurnaliștii de la Rise Project au descoperit că soțul lui Sevil Shhaideh este în continuare un susținător al dictatorului sirian.”Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană”, scrie Rise Project. De asemenea, tot Rise Project a mai scris că Akram Shhaideh ar fi un susținător al Hezbollah, grupare considerată teroristă de UE și SUA.

Având în vedere refuzul nemotivat al lui Klaus Iohannis privind propunerea lui Liviu Dragnea, este posibil să avem o criză politică prelungită în România. Asta pentru că șeful PSD a fost foarte tranșant și a declarat de mai multe ori că Sevil Shhaideh este ”singura propunere” de premier pe care o va face. Întrebat ce se va întâmpla dacă Iohannis o va refuza pe Shhaideh, Dragnea a amenințat: ”atunci ne vedem în altă parte”. Această declarație a fost interpretată de mulți analiști ca fiind o trimitere la suspendarea președintelui.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Avem criză politică? Iohannis: Am decis să NU accept propunerea de premier a PSD și ALDE. UPDATE. Dragnea: Vom analiza dacă e bine să-l suspendăm pe președinte

 1. George P

  Interesant. Se primesc in functii inalte persoane cu antecedente sau cu suspiciuni de antecedente penale dar se resping persoane fara asa ceva (de presupus) din cauza „anturajului”. Ma intreb daca o exista si vreo baza legala. O reflectie de principiu, nu o cunosc pe aceasta doamna.

  Reply
 2. mihaela

  refuzul lui johannis e nemotivat. comportamentul fata de electorat si fata de partenerii de la varful tarii e atat de sfidator incat iti vine sa zici, amabil, autist. dar nu este de dorit o criza. deci revine caluilalt jucator sa fie rezonabil si sa nominalizeze pe altcineva, in speranta ca presedintele nostru care se crede rege sa nu faca iar acelasi lucru. nu cred ca e cazul sa-l suspende acum, s-ar crea o criza mai profunda. cred ca pot astepta, la cum se comporta, presedintele le va da repede-repede si alte ocazii. stricaciunile ar fi mai mici.

  Reply
  • Dumitru

   „revine caluilalt jucator sa fie rezonabil” Nu-i clar. Politica de „appeasement” functioneaza rar. De multe ori duce chiar la conflicte mai profunde, pentru ca partea nerezonabila isi inchipuie ca are dreptate.

   Reply
 3. CETATEANUL

  DESEMNAREA PRIMULUI M INISTRU
  Continuă circul politic, dar şi jaful economic
  Alineatul (1) al articolului 103 din Constituţia României are următorul text:
  “(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”
  Asta este tot ce spune Constituţia României legat de DESEMNAREA candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
  Nimic în plus.
  Constituţia nu spune nimic despre dreptul, sau obligaţia, partidului care are majoritatea absulută, sau a coaliţiei de partide care formează o astfel de majoritate, în Parlament, de a PROPUNE candidatul pentru funcţia de prim-ministru.
  Constituţia nu spune nimic despre dreptul, sau obligaţia, Preşedintelui României de a accepta, sau de a respinge PROPUNERILE pentru funcţia de prim-ministru făcute de către partidul care are majoritatea absulută, sau de către coaliţia de partide care formează o astfel de majoritate, în Parlament, nici că trebuie să motiveze acceptarea, sau respingerea, unei astfel de PROPUNERI.
  Constituţia îl împuterniceşte, pur şi simplu, pe Preşedintele României să DESEMNEZE un candidat pentru funcţia de prim-ministru. El, Preşedintele României, este cel care desemnează, care PROPUNE candidatul pentru funcţia de prim-ministru, nu şeful partidului care are majoritatea absolută, sau şefii partidelor care formează coaliţia majoritară în Parlament. Aceştia au numai dreptul şi obligaţia să se prezinte la consultările convocate de Preşedintele României, cu acest scop.
  Preşedintele României numeşte întregul Guvern, inclusiv pe primul ministru, după ce acesta a primit votul de încredere al Parlamentului României.
  Deşi, prevederile Constituţiei sunt cât se poate de clare, de două săptămâni, suntem supuşi la un circ mediatic asurzitor, un „război pe viaţă şi pe moarte”, între Preşedintele României şi preşedintele partidului care a câştigat alegerile, între Preşedintele României şi poporul român, între partidul care a câştigat alegerile şi cei care l-au votat. Suntem ameniţaţi cu instabilitatea politică, cu suspendarea Preşedintelui ţării, cu alegerile anticipate, cu invazia iranienilor, a ruşilor, a muslmanilor etc, etc.
  În realitate, tot acest circ mediatic şi politic este menit să ni se bage pe gât un nou guvern de cozi de topor, care să le permintă oligarhilor autohtoni şi transnaţionali să ne jupoaie în continuare, să ne fure cea mai mare parte a avuţiei pe care o creem, prin munca noastră, în această ţară, să ne menţină în sărăcie şi umilinţă.
  În final, să ne lase şi fără ţară.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *