Romania Curată

Iohannis a dat undă verde urmăririi penale a lui Tobă în dosarul DIPI

Cererea DNA privind urmărirea penală a lui Petre Tobă, acuzat de favorizarea făptuitorului în dosarul deturnărilor de fonduri de la serviciul secret al Ministerului de Interne, a fost avizată de președintele Klaus Iohannis. Asta înseamnă că procurorii îl pot pune sub acuzare pe fostul ministru de Interne.  

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 septembrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tobă Petre, Ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

Pe 1 septembrie, DNA a trimis o sesizare președintelui în vederea urmăririi penale a lui Petre Tobă, ministrul de Interne, pentru favorizarea infractorului în dosarul deturnărilor de fonduri de la DIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne).

Procurorii susțin că Tobă a refuzat să declasifice o serie de documente care ar dovedi abuzul în funcție și deturnarea de fonduri săvârșite de șefi ai DIPI. Potrivit comunicatului DNA, din banii serviciului s-ar fi făcut cheltuieli care nu au nicio legătură cu operațiunile secrete ale acestuia, printre care căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I..

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *