Adrian Popescu

Ioan Botis va fi cercetat de procurorii DNA pentru conflict de interese

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat, marti, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in vederea cercetarii fostului ministru al Muncii Ioan Botis, pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, in legatura cu proiectul Sansa la demnitate, cu o valoare de 500.000 euro, derulat de Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, in care sotia sa era platita in calitate de expert.

Inspectorii de integritate mai solicita DNA cercetarea sotiei fostului ministru, Ligia Adina Botis, pentru infractiuni asociate infractiunilor de coruptie, precum si a altor doua persoane implicate in proiect, respectiv Dorin Radu Stoian si Magda Carmen Diana.

In plus, ANI a dispus sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in vederea stabilirii obligatiilor fiscale referitor la veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate in baza contractului de inchiriere nr. 41/01.11.2010, semnat intre Asociatia Euroactiv si SC Mobil Construct SRL, firma detinuta de sotii Botis.

ANI declara ca exista indicii temeinice cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Ioan Botis, deoarece aacesta a aprobat finantarea unui proiect, al carui beneficiar era Asociatia Euroactiv, unde el a figurat ca membru fondator si in care sotia sa era platita ca expert.

Atat la data depunerii proiectului, cat si la data semnarii contractului de finantare, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, prin reprezentant Ioan Botis, figura ca membru fondator al Asociatiei Parteneriat Euroactiv Bistrita.

Mai mult, inspectorii de integritate au descoperit ca Asociatia Euroactiv nu avea inregistrate domeniile specifice pentru a o face eligibila in vederea primirii finantari pentru proiectul “Sansa pentru demnitate”.

Si sotia lui Ioan Botis a savarsit grave abateri de la legislatia in vigoare. Intre SC Mobil Construct SRL (unde ea avea calitatea de asociat si administrator) si Asociatia Euroactiv (unde era platita ca expert) a fost semnat un contract de inchiriere a unui spatiu din strada Closca nr 3 din Bistrita, incalcandu-se grav chiar prevederile contractului prin care Ministerul Muncii a acordat finantare pentru proiect.
Contractul de inchiriere a fost semnat pentru o perioda de sase luni, sotii Botis primind suma totala de 99.000 lei. Culmea este ca acest contract de inchiriere nu a fost inregistrat la Administratia Fiscala.

In urma cercetarilor, ANI a stabilit ca Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial, a fost infiintata la data de 13 septembrie 2007, unul din membrii fondatori fiind Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, reprezentata de Ioan Botis.

Pe 19 septembrie 2010, Asociatia a depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU) cererea de finantare a proiectului Sansa la demnitate, in vederea accesarii de fonduri europene.

La data de 1 octombrie 2010, Ministerul Muncii – OIPOSDRU a aprobat cererea de finantare a proiectului ID 79740 intitulat Sansa la demnitate, pentru o finantare nerambursabila in valoare de 2.086.141 lei (500.000 euro), beneficiar fiind Asociatia Euroactiv, cu sediul in str. Ecaterina Teodoroiu nr. 10, municipiul Bistrita.
Pe 22 octombrie 2010, a fost semnat contractul de finantare nr. POSDRU/104/5.1/G/79740 intre Ministerul Muncii – OIPOSDRU si Asociatia Euroactiv, reprezentata de Dorin Radu Stoian.

Din echipa de management a proiectului Sansa la demnitate fac parte Magda Carmen Diana – manager de proiect, Ioan Iany Morosanu – ofiter financiar, Daniel Denes – consilier juridic, Cristina Maxian – asistent manager, Csaba Bartha – specialist IT, Irina Hadarean – responsabil grup de lucru 1, Ligia Adina Botis – responsabil grup de lucru 2, Alina Gabriela Capraru – responsabil grup de lucru 3, Ovidiu Lazaroaie – specialist in informare si publicitate.

Sotia fostului ministru, Ligia Botis, a detinut, in perioada 25 februarie 2011-31 martie 2011, calitatea de asociat in cadrul SC Euroactiv Job SRL, Ioan Iany Morosanu, Somlea Nicolina Irina Hadarean si Alina Gabriela Capraru detin calitatea de asociat in cadrul SC Euroactiv Job SRL, iar Csaba Bartha detine, incepand cu data de 25 februarie 2011 si pana in prezent, calitatea de asociat si administrator in cadrul SC Euroactiv Job SRL.

Citeste si despre: Ministrul Muncii, Ioan Botis, fonduri europene, conflict de interese, asociat.


Articole cu aceeasi tema:
Circul coincidentelor in cazul Botis: sotia ministrului platita din bani europeni cu aprobarea… Ministerului Muncii. ANI cerceteaza un posibil conflict de interese
Ministrul Muncii, Ioan Botis, are acasa un ONG consiliat de sotie si condus de fosta sa sefa de cabinet
Fostul ministru Marian Sarbu, divort fictiv menit a ascunde cinci case


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *