Romania Curată

INVITAȚIE: Alina Mungiu-Pippidi în dialog cu Sorin Antohi, la Muzeul Municipiului București. Intrare liberă

Alina Mungiu-Pippidi este invitata lui Sorin Antoni, pe 17 ianuarie 2023, de la ora 18.00, în cadrul seriei de dezbateri ”Idei în Agora. Situațiunea. Bilanțul unei generații istorice: 1989-2022”, găzduită de Muzeul Municipiului București, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151). Intrarea este liberă.

”Pe 21-22 decembrie 2022 s-au împlinit 33 de ani de la prăbușirea comunismului de stat în România. Așadar, a trecut o generație istorică. În seria ”Idei în Agora”, punem de regulă în prim-plan ideile, considerând de la sine înțeleasă sau mai ușor de înțeles agora. Dar, periodic, aducem în prim-plan agora însăși, spațiul în care ideile se nasc, trăiesc și mor. Așa facem și de această dată, având-o ca invitată pe Alina Mungiu-Pippidi. Vom încerca împreună să facem un instantaneu al situațiunii. Acest cuvânt îl evocă desigur pe Caragiale, deci trebuie luat în serios, fiindcă și în textul omonim al clasicului distanțarea autoironică, un trop ales strategic și tactic, era o formă de critică radicală. Invitata, afirmată la începuturile sale, pe când studia Medicina la Iași, ca unul dintre jurnaliștii școlii informale din presa studențească a orașului, e apropiată de acest spirit radical, pe care l-a ilustrat mereu în publicistică, în cariera academică, didactică și civică, în dramaturgie, în toată activitatea ei desfășurată în numeroase țări de pe câteva continente. Dintre multele recunoașteri ale meritelor sale, amintesc aici numai una, simbolică: există în India, la Universitatea Woxsen, o catedră de Good Governance care-i poartă numele. Parcurgând vasta listă de subteme posibile, am convenit, la sugestia invitatei, să urmăm în toată discuția supratema europenizării, plecând de la întrebarea dacă nu cumva am atins deja limitele raportului nostru cu Europa”, arată amfitrionul întâlnirii, Sorin Antohi, în invitație.

***

Alina Mungiu-Pippidi (n. 1964), doctor în psihologie socială al Universității din Iași, este o personalitate academică recunoscută peste hotare, cu peste 5000 de citări academice, dar și activist din anul 1989 al societății civile din România, inițiatoare a Contractului cu România și a Contractului cu Clasa Politică (1996), lider al Coaliției pentru un Parlament Curat (2004) și fondatoare a României Curate (2010), situl cel mai popular pe Trafic.ro al societății civile din România. În paralel a dezvoltat o carieră academică, fiind în prezent profesor de studii de democrație la Hertie School of Governance din Berlin, unde conduce ERCAS, centru de cercetare dedicat bunei guvernări, fiind frecvent invitată să conferențieze la universități ca Harvard, Oxford, Stanford și LSE. Este președinte fondator al Societății Academice din România și consultant pentru mai multe instituții și guverne europene (Olanda, Suedia, Austria), precum și pentru Banca Mondială.

Printre cele mai importante cărți ale sale se numără: A Tale of Two Villages (CEU Press, 2010), Ottomans into Europeans (cu Wim van Meurs, Columbia University Press, 2010) și Românii după ’89 (Editura Humanitas, 1995). La Editura Polirom au apărut, între altele: Doctrine politice. Concepte universale și realităţi românești (1998), Introducere în politologie. Manual opţional pentru liceu (2000), Secera și buldozerul. Scornicești și Nucșoara. Mecanisme de aservire a ţăranului român (cu Gérard Althabe, 2002), De ce nu iau românii premiul Nobel (2012, 2014) și Tranziţia. Primii 25 de ani (cu Vartan Arachelian, 2014). În 2006 a fost republicată, la Cartea Românească, Evangheliștii (Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 1993). Alina Mungiu-Pippidi a realizat și filme documentare: A Tale of Two Villages, istoria Nucșoarei și a Scorniceștiului fiind difuzată de BBC în anul 2003, și Where Europe Ends, la TVR în 2010.

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.

***

”Idei în Agora” este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Filmele, postate pe YouTube (aici) . Arhiva, la www.sorinantohi.org, pagina Muzeului Municipiului București  și pe Facebook.

Programul a început pe 21 iunie 2017, cu un dialog între Gregory Claeys și Sorin Antohi, Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. La cele 65 de evenimente și 3 reuniuni conexe au participat 94 de invitați (unii au revenit cel puțin o dată) din România (majoritatea), Armenia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Spania, Statele Unite, Turcia, Ungaria.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *