Moise Guran

Întotdeauna e loc de mai rău

Jucându-se cu taxe, timbre şi abţibilduri pe maşinile românilor, guvernul Ponta tocmai a trântit piaţa auto într-un hal în care nici guvernele Boc şi Tăriceanu nu reuşiseră. La jumătatea acestui an, din 184 de mii de maşini înmatriculate în România 80% sunt second hand, iar peste 50% sunt mai vechi de zece ani. Toate din import. Iar din cele 20% maşini noi înmatriculate, din producţia autohtonă sunt doar 6%. Mai mult decât atât, tranzacţiile între români cu maşini second hand deja înmatriculate în România au scăzut la jumătate.

Mai ţineţi cont de faptul că timbrul de mediu s-a aplicat abia din primăvară şi acum haideţi să tragem linie şi să adunăm – guvernul a mărit taxarea maşinilor Euro 3 şi Euro, 4 iar primul rezultat a fost legarea cetăţeanului român de maşina sa veche de şase ani. Că-i românească sau străină aceasta greu mai face 3-4 mii de euro, ceea ce o face nevandabilă la un timbru de mediu de cel puţin două mii de euro. Pentru o maşină mai veche de zece ani însă, timbrul e de câteva sute de euro şi nu, nu se pune problema majorării sale căci exact asta a interzis României Curtea Europeană prin sentinţa de acum doi ani. Şi uite aşa a ajuns Dacia să nu mai vândă în ţara sa natală nici cinci la sută din producţie, asta şi pentru că programul Rabla a avut un buget minuscul chiar dacă prima de casare a crescut la 1500 de euro.

O adevărată catastrofă pe care numai un grav diletantism economic o putea provoca! Guvernul trebuie să revină urgent asupra timbrului de mediu şi să-l desfiinţeze. O taxă de 30 de bani introdusă de exemplu în carburant i-ar permite să mărească de zece ori bugetul programului rabla, să dubleze prima de casare şi să stimuleze cumpărarea unui număr de cinci ori mai mare de maşini noi. Să vedem atunci cine-şi mai aduce maşină veche din Germania cu patru mii de euro, dacă statul îi dă trei mii de euro ca să-şi ia maşină nouă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Întotdeauna e loc de mai rău

  1. paul

    statul nu este o corporatie, el ar trebui sa fie in slujba oamenilor, sa optimizeze constant un sistem prin care sa-i ajute pe oameni sa fie maximum de eficienti.

    Reply
  2. carcotasul

    Draga Moise, textul tau este viciat din start, cand spui ca “nu-I vina ta pt ca…”. Ba e chiar vina noastra, a tuturor! Exemplu: vis-à-vis de o primarie de oras ilfovean, un restaurant cu autoservire cu mare dever practica de muuuulti ani obiceiul de a NU elibera bonuri fiscal decat din cand in cand, la cerere, adica practice deloc. Care e vina mea ca se intampla asta ? pai… tot eu raspund: fiindca de ani de zile (multi!) si eu-ca si altii-tac chitic in fata acestui comportament. Acuma, intre noi fie vorba, daca as face o reclamatie la autoritati m-as allege doar cu a fi dat pe usa afara, fiindca pe plan local toti sunt “frati de cruce” la asemenea actiuni. Iar aici intervine nevoia interventiei “serviciilor”. Asadar Ponta nu a gandit rau, doar ca nu se stie, in RO, pe cine servesc si serviciile astea… Mteoria economica e buna… pentru tari civilizate !

    Reply
  3. carcotasul

    PS. romanii NU platesc statului nu pentru ca “nu au”, ci pentru ca asa vrea mushkii lor, din vechime (timpul istoric). Mai ales cei care au, nu platesc. Asta ce inseamna? Noi, ceilaltatie, care avem cel mai putin (pensie, salariu) oricum suntem scotociti prin buzunare de Fisc. De scapat de plata scapa doar cei care afisaza, cu ostentatie o bunastare pe care oricum nu o pot justifica… daca-i intreaba cineva (dar… cine?).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *