Daniel Befu

Interviu RC. Cât a costat campania lui Andrei Postolache, candidatul anti-sistem care a ieșit pe locul 3 la Iași, și cine au fost susținătorii acestuia

Andrei Postolache, fondatorul Partidului Pentru Iași, care a fost obligat să candideze independent la Primărie și Consiliul Local pentru că înregistrarea formațiunii sale a fost blocată de PNL și PSD în instanță, a obținut un scor fost bun la aceste alegeri: peste 13 % atât la Primărie cât și la Consiliului Local. România Curată a realizat un interviu cu Andrei Postolache pentru a vedea care sunt planurile acestuia de viitor.

Andrei, ce punctaj ai obținut la alegeri? La ce oră te-ai culcat?

Ne-am culcat la 4 dimineață și am dormit până la 9 când am avut o intervenție la radio într-o emisiune. Am stat până târziu în noapte că noi n-am avut exit-poll-uri la Iași. Am așteptat să vină numărătorile parțiale de la BEC, care primele au început să vină pe la 12 noaptea. Scorul final e 13,4% la primărie și aproximativ la fel pe listele de consilieri locali. Sunt al treilea din zece candidați, ca poziționare și următorul după mine are 4%. Cel de dinaintea mea este candidatul PNL-ului, care a luat 23%, iar candidatul PSD, care a și obținut fotoliul de primar, 46%.

Câți candidați a avut ”Pentru Iași” sau ai fost singur?

Am candidat patru, dar numai eu am intrat (n.r. în Consiliul Local). Au mai candidat alături de mine Claudiu, 50 ani, care lucrează în vânzări și marketing pentru o firmă IT, Sânziana care nu știu exact câți ani are. Cam 35 plus sau minus, nu știu exact. Ea e lector la Facultatea de Economie. Mihai Lupu are 40 de ani și e avocat.

Acum, că alegerile s-au încheiat, care e suma finală pe care ai cheltuit-o cu campania?

Cu precampanie cu tot?

Da

 Stai să calculez, să-ți dau în euro. Am cheltuit vreo 59.000 plus 40.000. Cât vin? Deci peste 90.000 lei, adică 22.000 de euro. Tot. Asta include și campanie și precampanie. Asta înseamnă de la prima bere, de acum un an de zile, când am zis: ”Hai să facem o chestie care se cheamă- Pentru Iași”,  până ieri.

 Suma include și prima bere, când ați pus țara la cale întâia oară?

 Da, e cu tot cu berea aia.

 Care e stafful tău de campanie? Cine-s ei? Ce profesii au?

Sunt 10 sau 11 oameni, IT-iști vreo 2-3 dintre ei, alții sunt creativi din advertising, 2 sau 3 care lucrează în comunicare la Universitate. Cam asta cred că e compoziția staffului.

Și timpul dedicat ție de către ei a fost full time, sau firimiturile de timp de după program?

Da, deși s-au mobilizat exemplar. Adică în ultimele 2 sau 3 luni de zile aproape orice timp liber pe care l-au avut oamenii ăștia l-au dedicat numai ”Pentru Iași”, la chestia asta. Și oameni care și-au schimbat concedii, să nu meargă în campanie acum, să meargă să lucreze în weekend și seara și în timpul liber. A fost printre picături, dar au fost mari picăturile alea.

 Tu ai zis că vrei să sprijini dezvoltarea economiei.

Da.

Păi tu erodezi practic o nișă economică foarte lucrativă. Duci în derizoriu marile staffuri de campanie, armatele de consultanți, companii și campanii de advertising, care trimit după fiecare alegeri note de plată uriașe partidelor politice?

Nu cred că ne batem joc de nimeni. Dacă e să vorbim pur economic, capitalist, ca să spun așa, într-un final e benefic economiei când vine o soluție mai bună și mai ieftină, care să înlocuiască o soluție mai proastă și mai scumpă.

”O parte din problemă a fost că alegerile s-au desfășurat într-un singur tur”

 Oare oamenii ăștia în care se pompează sume mari de bani nu trebuie să-i dea cumva înapoi?

Asta e altă problemă. Mare. Pentru că partidele n-au bani, în sine. Ele strâng bani, adună bani. Eu cred că la Iași s-au cheltuit sute de mii de euro pe fiecare din partidele astea mari pe această campanie, cu toate regulile stricte. Numai uitându-mă cât marketing online am văzut pe la unii de la PNL, de pildă, și știind cât costă și cât de repede se duc banii ăștia pe Facebook sau pe google, îmi dau seama că e vorba de bani mulți acolo. Și banii ăia vin de la cineva și acel cineva o să vrea ceva înapoi, într-un fel sau altul.Din fericire, deși termenul ”din fericire” e prea optimist, cred că anul ăsta s-a cheltuit ceva mai puțin la alegeri decât în trecut. La noi a fost simplu. Am avut 171 de donații individuale cu o valoare medie de 270 lei pe donație. Majoritatea sunt din Iași, dar nu numai, sunt și din străinătate, mulți lucrează în IT și în industriile creative.

Noua garnitură care vine la conducerea Iașiului cum ți se pare?

E o dezamăgire, sigur, pentru mulți că a câștigat PSD-ul și a câștigat cu peste 40%. După redistribuiri și după vreo alianță cu ALDE sau ceva, or să aibă majoritatea în consiliu.

Dar cum se poate atinge un rezultat ca ăsta deși anterior primarul PSD a fost prins cu o mită grozavă? La fel ca la București, de altfel.

 N-am explicație, decât că prezența la vot a fost foarte mică. Cea mai mică a fost în București, iar pe locul doi, ca cea mai mică prezență la vot a fost Iașiul. Asta-mi zice mie că electoratul PSD, ăla captiv, ca să zic așa, a venit la vot, că el vine la vot și foarte puțini din ceilalți. De ce? Că nu mai au chef, că nu mai au încredere? Nu știu. Vom afla. O parte din problemă, sistemică, dincolo de atitudini, de psihologie e și că alegerile n-au decât un singur tur, care a ucis anumite chestii în fașă. N-a lăsă competiția să fie. Altul e interesul oamenilor când ai un prim tur și în al doilea tur se mobilizează lumea altfel. E și asta o mare problemă. Ar trebui rezolvată cât de curând. Am făcut și o provocare, ca să zic așa, tuturor parlamentarilor de Iași. Unii dintre ei au candidat la diverse primării prin județ. Unii dintre ei s-au plâns de legea asta. Le-am propus parlamentarilor din județul ăsta ca mâine să facă un proiect de lege ca să schimbăm legea asta strâmbă. Mi se pare că per total sunt multe vești proaste la nivel național, dar și vești bune. Îmi dau seama că sunt oameni ca Nicușor Dan, noi, poate și alții, care merită să ne facem o speranță.

Ce vei face tu în Consiliul Local?

În primul rând voi aduce transparență. Vreau să aduc consiliul mai aproape de oameni și oamenii mai aproape de consiliu. Voi explica oamenilor ce fac eu acolo și ce face consiliul ăla, pe înțelesul tuturor. Voi scrie bloguri, voi face video-uri, voi explica; ”uite asta se-ntâmplă aia”, ”astea-s hotărârile pe care le luăm”, ”așa gândim”, ”asta cred că-i bine, asta cred că nu-i bine”. Al doilea lucru: voi avea inițiative în consiliu, pe domeniile la care cred că pot eu contribui cu o inițiativă sau alta, ca să îmbunătățesc un lucru sau altul în oraș.

Și ce te face să crezi că proiectele tale vor fi băgate în seamă de majoritatea politică din consiliu?

Eu sper că dacă-s inițiative bune și dacă-s discutate și consultate și dacă există susținere publică. Sper ca dincolo de rivalități politice, mai avem capacitatea să votăm niște proiecte bune împreună. Și eu intenționez să fac același lucru. Mie mi-e clar că fac opoziție în consiliu. Eu nu voi face alianță nici cu PSD-ul, nici cu PNL-ul, dar în același timp nu voi fi ”Gică Contra” acolo, de dragul de a fi contra. Orice lucru care-i bun pentru oraș, voi colabora cu ei și voi vota pentru el, dacă-i bun pentru oraș și nu există dubii asupra lui.

Care sunt primele proiecte pe care le vei promova în CL Iași?

Sunt niște lucruri foarte ”hot” acum în Iași care țin de transportul în comun. Tocmai a dat faliment o regie, se creează o altă regie, se trec activele de pe una pe alta. Un incubator de start-up-uri e o chestiune care mă interesează foarte mult acum, pentru început, parcuri, spații verzi, e un PUG care e pe cale să iasă. PUG-ul ăla deocamdată e la Agenția de Protecția Mediului. Trebuie să vedem care-i treaba acolo. Sunt tot felul de lucruri care merită atenția.

”Pe Nicușor Dan îl apreciez pentru ce face acolo”

Cum vezi tu implicarea ”Pentru Iași” în alegerile parlamentare de la finalul anului?

Din punct de vedere al toamnei știm foarte clar că vrem să continuăm construcția, să ne iasă partidul, să ne structurăm, să prindem putere, să avem cât mai multă inițiativă și energie și membri buni. Demersul e pe termen lung. Dar strict concret, referitor la eventuale candidaturi pentru parlamentare, cum, în ce fel, aliați cu unii sau cu alții, chiar nu știm. Am aflat și noi aseară, ca toți alții, de la televizior, de Salvați România a lui Nicușor Dan. Mă întreabă foarte multă lume ”ce părere ai despre?”. Le răspund: ”nu știu, am aflat aseară”. Deocamdată nu suntem pregătiți să emitem o părere. Dar pe Nicușor Dan îl apreciez și îl admir pentru ce face acolo. A venit și a vorbit la lansarea noastră publică, anul trecut, în septembrie. Înainte de asta am fost eu în București să vorbesc cu el, să-l invit și de atunci am mai vorbit la telefon de două ori pe niște chestii așa, punctuale. La fel și cu POL (n.r.- Partidul Oamenilor Liberi), deși n-am apucat să mă cunosc cu Dan Mașca face to face. Doar am discutat virtual despre câteva chestii, pe facebook, ori pe mesaje pe mail. Cei de la ”Pentru Iași” avem create fire de legături în aceste direcții până în acest moment.

Acum ai devenit oficial politician. Cum e?

La fel ca ieri. Sună atât de banal ce zic, dar noi am reușit să rămânem noi. Acum trei luni ne puneam întrebarea, noi între noi, cum ne va schimba pe noi campania asta: ne va înrăi, ne va face să vrem să facem lucruri pe care nu vrem să le facem, sau să fim altfel? Stăteam la o bere ieri sau alaltăieri în jurul unei mese și vorbeam despre niște lucruri de făcut și ne-am dat seama că suntem aceiași oameni care am pornit la drum acum un an. Și asta-i foarte bine.

Te recunoaște lumea pe stradă? Te oprește?

Da. Nu e o chestie din asta că nu mai pot să mă duc nici până la pâine, dar dacă merg mai mult de un sfert de oră pe jos, pe stradă, mă recunoaște cineva și mă oprește. Până acum au zis numai de bine și era normal, că eram un om care candida împotriva sistemului. De-acum, când sunt acolo, în consiliu și trebuie să livrez, sper să livrez destul, ca lumea să zică tot așa, de bine. Mă refer la a  livra rezultate, ceva bun, palpabil.

Iubita ta, care e psiholoagă, cum a reacționat la vestea intrării tale în Consiliul Local?

Când mă iau prea în serios, ea râde de mine și zice ”ți s-a suit puterea la cap”. Glumește. Dar după alegeri m-a felicitat. I s-a părut foarte bun scorul.

Ai primit vreun cadou de la cineva,de la iubită, de la echipă, de la prieteni, după scorul bun de la alegerile astea?

Am primit o șampanie de la cineva și o sticlă de whisky de la fratele meu din Scoția, care mi-a trimis-o prin curier. E un bourbon american. Se cheamă Stagg Jr. Eu l-am rugat să-mi aleagă bourbonul ăla, că îmi place foarte mult și mi-a zis că aproape n-au mai vorbit cu el colegii lui două zile. El a cerut sfatul colegilor: ”ce să-i trimit lui frate-miu?” și ei au început să-i recomande scotch scoțian de la ei din zonă. Și când frate-miu le-a spus că am vrut un bourbon și colegii i-au zis ”OK…Am încercat să-ți dăm un sfat, dar n-am avut cu cine”.  Șampania am primit-o de la cineva care ne-a ajutat în campanie.

E un brand special de șampanie?

E marca Angelli. Așa ca între noi, partid la început, tineri întreprinzători, ONG-iști.

Angelli cu ce aromă?

E Angelli din aia fără aromă.

Care e personajul VIP cel mai grandios care te-a susținut în campanie?

Cred că premiul ăsta o să i-l dau maică-mii, care a fost foarte prezentă pe Facebook și mi-a făcut campanie pe Facebook și era o senzație, așa, foarte suprarealistă. Când mă critica careva într-un fel sau altul într-o discuție sau alta pe Facebook, deodată apărea maică-mea cu un comentariu, în care-mi lua apărarea, dar niciodată nu zicea: ”vezi că eu sunt mama lui și nu te lega de fiu-miu”, ci intra în argumentații cu oamenii. Premiul ăsta i-l dau maică-mii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Interviu RC. Cât a costat campania lui Andrei Postolache, candidatul anti-sistem care a ieșit pe locul 3 la Iași, și cine au fost susținătorii acestuia

  1. taunul77

    Sa inceapa sa se uneasca toti acesti oameni. Poate la toamna scot la Parlamentare un 12-15% …

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *