Adrian Popescu

INTERCEPTĂRI DNA: Vâlcov lua şpagă cu punga când era primar. Și se ascundea în cimitir/ UPDATE: Darius Vâlcov și-a prezentat demisia din funcția de ministru al Finanțelor

Noi detalii apar în dosarul în care actualul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal de DNA. Pe vremea când era primar în Slatina, Vâlcov ar fi primit două milioane de euro mită de la compania Tehnologica Radion, banii fiind ridicaţi chiar şi cu punga. După ce ancheta procurorilor a demarat, Vâlcov şi complicii săi s-au întâlnit într-un cimitir din Bucureşti pentru a nu fi interceptaţi, unde ministrul i-ar fi asigurat cu lacrimi în ochi că nu-i va lăsa la greu.

Vâlcov refuză deocamdată să îşi dea demisia, având susţinerea puternică a premierului Victor Ponta. Duminică, președintele Klaus Iohannis i-a solicitat lui Victor Ponta să-l revoce pe Darius Vâlcov.

UPDATE: Darius Vâlcov i-a înaintat, duminică după-amiaza, premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, pentru acest post nefiind încă nominalizat un înlocuitor. Victor Ponta a precizat că i-a acceptat demisia lui Vâlcov, dar i-a cerut să prezinte totuşi în Guvern noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală.

Mită la pungă pentru contracte publice

Potrivit anchetatorilor de la DNA, Primăria Slatina, condusă de Darius Vâlcov, şi Compania de Apă Olt ofereau preferenţial lucrări din bani publici firmei Tehnologica Radion, condusă de Theodor Berna, unul dintre „regii asfaltului din România”. Erau vizate obiective din oraşele Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti.

În schimbul acestor contracte, Darius Vâlcov trebuia să primească un comision de 20% din valoarea plăţilor făcute de primărie. Banii erau ridicaţi chiar de Vâlcov de la sediul companiei, în pungi de plastic, în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare apărute la Tehnologica Radion, această firmă nu a mai putut face plăţile către Vâlcov, context în care actualul ministru l-a delegat pe viceprimarul Minel Prina să încaseze banii. Totul s-a întâmplat prin intermediul unor contracte fictive între Tehnologica Radion şi SC Plus Confort SRL, fără ca această din urmă societate să presteze vreun serviciu.

În perioada 2009-2014, reprezentanţi ai Tehnologica Radion s-au întâlnit de mai multe ori cu Prina şi Vâlcov pe raza municipiului Slatina şi în Bucureşti, unul dintre locurile de întâlnire fiind Hotelul City.

Întâlniri de taină în cimitir

O altă informaţie care apare în dosar este că Darius Vâlcov s-ar fi întâlnit cu apropiaţi ai săi într-un cimitir din Bucureşti, unde i-ar fi asigurat că îşi asumă el totul, în contextul începerii cercetărilor DNA.

La dosar se află transcrise pasaje din conţinutul convorbirilor înregistrate ambiental între Mocanu Marian Alexandru, reprezentant al SC MKS Still Grand Serv SRL, şi Timofte Petre Bogdan, reprezentant a SC Bogmar Pro Design SRL.

Cele două firme erau folosite pentru a mijloci plata unor mari sume de bani în contul unor contracte fictive încheiate între SC Tehnologica Radion SRL şi SC Plus Confort SRL, firmă controlată de Petre Lucian Suşală (fostul şofer al lui Darius Vâlcov).

Astfel, la dosar există transcrierea unei convorbiri din data de 24 februarie 2015, purtată între Mocanu Marian Alexandru şi Timofte Petre Bogdan.

Timofte: Cică ar fi zis Darius: ‘Bă…Să se ţină tare..’ Şi asta a spus: ‘La ce dracu’ să se ţină tare, mă, că nu ştie nimic acolo?’ Şi a… să nu treacă de ăştia, de Antifraudă, că are el pe ăla, îl cumpără pe ăla de sus care e la Antifraudă. Ceva de genu’ ăsta. O fi aşa, mi-o fi zis mie să mă liniştesc…
Mocanu: Şi sincer, te întreb: te linişteşti?
Timofte: Următoarele întrebări astea sunt: ‘Bă! Ia spuneţi, mă, voi că v-am şi analizat. Ştiu cine sunteţi, ai cui sunteţi, ce aveţi pe numele vostru. Asta vor, să ajungă, la Darius şi la Minel.
Mocanu: La Minel?
Timofte: ‘Cine v-a învăţat, mă, pe voi să faceţi aşa, că voi nu ştiţi’. ‘Păi domnule, ca să vezi’. Da’ te întreabă simplu: ‘De unde ai tu Bogdane şi Alex banii ăştia’?
Mocanu: Şi? Se duce el la puşcărie?
Timofte: Şi zice…Şi zice că ar fi zis Darius săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în Bucureşti, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir şi au vorbit şi…
Timofte: Şi zice că ar fi zis Darius: ‘Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…’, cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis: ‘Eu mi le asum pe toate. Nu o să va las pe niciunu’ aşa’.

***

Iohannis îi cere lui Ponta să-l revoce pe Darius Vâlcov

„Având în vedere că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, m-aş fi aşteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcţie, înţelegând că afectează activitatea şi credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situaţie, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a domnului Darius Vâlcov”

Klaus Iohannis, comunicat al Administraţiei Prezidenţiale


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “INTERCEPTĂRI DNA: Vâlcov lua şpagă cu punga când era primar. Și se ascundea în cimitir/ UPDATE: Darius Vâlcov și-a prezentat demisia din funcția de ministru al Finanțelor

 1. Adrian

  Aparent se sugerează în articol că hotelul în cauză ar fi tot al firmei incriminate. Dacă așa e, se poate confisca de societatea de metrou, e în apropierea șantierului (și pe viitor a stațiilor) metroului din Dr. Taberei. Acum ar fi ideal pentru echipele de lucru, ulterior pentru angajații metroului. Că doar n-o să confiște cariera de la Zam, deși ar fi util să mai pietruiască străduțele distruse de șantierul metroului.

  Reply
 2. Tempor

  Este infiorator numai gandul ca astfel de indivizi elaboreaza si legi sub influenta principiilor individuale.
  Si tov. Ponta doreste ca tov. Valcov sa continue si sa finalizeze Codul Fiscal !!!!

  Reply
 3. django3000

  stiam ca cimitirul vesel e unic, de cand cu dragnea si acum cu valcov si confratii se pare ca s-a dat drumu’ la franchise

  Reply
 4. Daniel Befu

  Adevărul e că Lavinia Șandru are alură de vampiriță. Bietul Vâlcov, femeia l-a trimit prin cimitire după bani. Grand Cherokee-ul Laviniei e din banii de șpagă?

  Reply
  • Tempor

   Nu degeaba isi afiseaza in emisiunile ei atitutdinea empatica fata de Elena Udrea si ingrijorarea ca nu vor mai ramane „alesi” care sa conduca tara in vremurile cand se sta la coada la DNA.
   Norocul lor ca, coada la DNA nu este vizibila, este cu programare, cate unul, cate doi sau trei… La cati sunt ritmul este destul de slabut avand inca destul timp isi faca mendrele.
   Este fara precedent insa faptul ca nu au scrupule si continua.
   CE LEGI si CODURI sunt cele emise (lansate cu masinariile lor de propanganda platite bine, ca fiind senzationale, extraordinar de bune…) de astfel de personaje!!!?
   Asa zisa opozitie pare mai degraba ca-si freaca mainele de bucurie si vor sa apere astfel de legi. Vor pastra legile cu bucurie si se vor vaita ca nu cu mana lor s-a facut asa ceva.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *