Adrian Popescu

Inspectia Judiciara are unda verde de la CCR Magistratii vor raspunde disciplinar pentru erorile comise

Curtea Constitutionala (CCR) a dat uda verde, cu unanimitate de voturi, legii inaspririi sanctiunilor de care sunt pasibili judecatorii si procurorii. Principalul beneficiar al legii este ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care castiga o batalie importanta cu membrii CSM, cei care se opuneau cu inversunare acestei legi. El are acum dreptul sa ceara cercetarea disciplinara a magistratilor, privilegiu de care se bucura pana acum doar CSM, institutie care a actionat mai mult ca o plasa de siguranta pentru cei care savarseau abateri. De asemenea, actiuni disciplinare vor putea demara si procurorul general si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Proiectul de lege extinde sfera abaterilor disciplinare in cazul magistratilor, inclusiv prin introducerea sanctiunii disciplinare a suspendarii din functie pe o perioada de pana la sase luni.

Proiectul infiinteaza Inspectia Judiciara ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM.

Abaterile disciplinare definite de lege sunt: manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale, incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii, atitudinile ireverentioase in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, personalul instantei, inspectori judiciari, avocati, experti sau martori.

De asemenea, constituie abateri disciplinare desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu, refuzul nejustificat de a primi la dosar cererile, concluziile sau actele depuse de parti, nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior, nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privind solutionarea cu celeritate a cauzelor, nerespectarea secretului deliberarii si al altor informatii de aceeasi natura.

Absentele nemotivate de la serviciu, imixtiunea in activitatea unui alt judecator sau procuror, folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, nerespectarea in mod grav sau repetat a dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, participarea directa sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investitii pentru care nu este asigurata transparenta fondurilor sunt si ele considerate abateri disciplinare.

De asemenea, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor ICCJ, precum si exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta constituie abateri disciplinare.

Reaua-credinta exista, potrivit proiectului de lege, atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material sau procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane.

Grava neglijenta exista, potrivit proiectului de lege, atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material si procesual.

Sanctiuniile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sunt: avertismentul, diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 20 la suta pe o perioada de pana la sase luni, mutarea disciplinara pentru o perioada de pana la un an, suspendarea din functie pentru o perioada de pana la sase luni si excluderea din magistratura.

Actiunile disciplinare in cazul abaterilor savarsite de un judecator se exercita de Inspectia Judiciara prin inspectorul judiciar, de ministrul Justitiei sau de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Actiunile disciplinare in cazul abaterilor savarsite de procurori se exercita de Inspectia Judiciara prin inspectorul judiciar, de ministrul Justitiei sau procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ.

Sunt introduse, de asemenea, notiunile de exercitare a functiei cu grava neglijenta ori rea-credinta, precum si existenta conditiei „bunei reputatii” ca o cerinta de acces si mentinere in functie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *