Romania Curată

Inspecția Judiciară a pregătit măsuri care să îi descurajeze pe scriitorii din penitenciare

Raportul Inspecției Judiciare (IJ) privind cărțile scrise de deținuți a fost adoptat, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și prevede condiții mai dure pentru elaborarea de lucrări științifice de către persoanele condamnate la închisoare, printre care dovada specializării autorului în domeniul în care dorește să scrie.

O altă măsură propusă de IJ o reprezintă includerea în regulamentul de aplicare a Legii 254 a definiției sintagmei „lucrare științifică” folosită de legiuitor în art. 96 al. 1 lit. f) din Legea 254/2013, a reglementării procedurii de elaborare a lucrărilor științifice, a criteriilor de acordare a zilelor de câștig, precum și a procedurii de acordare a acestor drepturi.

De asemenea, o condiție propusă o reprezintă recomandarea scrisă privind relevanța tematicii în domeniul ales din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea din care urmează să fie elaborată lucrarea, cu semnătura olografă a acestuia, confirmată de universitatea de care aparține, precum și bibliografia ce urmează să fie consultată și complexitatea lucrării.

„Se impune stabilirea unor condiții prealabile și riguroase care trebuie îndeplinite cumulativ, respectiv elaborarea de lucrări științifice doar în domeniile în care sunt organizate studii universitare. Dovada specializării persoanei private de libertate în domeniul în care dorește să elaboreze lucrări științifice. Indicarea de către persoana privată de libertate a tipului de lucrare științifică ce se dorește a fi elaborată: tratate, rapoarte de cercetare, studii, articole, comunicări științifice etc.”, a explicat Aron.

CSM a înaintat Ministerului Justiției propuneri pentru modificarea legii, pentru a fi estompat valul elaborării unor cărți în penitenciare pentru ca deținuții să beneficieze de o pedeapsă mai mică.

Mircea Aron declara, pe 6 ianuarie, referitor la cărțile scrise în penitenciare, că este imposibil să scrii un volum în 48 ore, că nu orice lucrare este științifică și nu orice este tipărit înseamnă o carte.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *