Romania Curată

Infografic FES: România, între țările europene care alocă cel mai mic procent din PIB pentru protecția socială.

Deși România are (după Bulgaria) a doua cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excludere socială din UE,  ea se află printre țările europene care alocă cele mai mici fracții din PIB pentru protecția socială.

Această constatare paradoxală stă la baza unui nou infografic despre situaţia protecţiei sociale în România realizat în cadrul programului Monitorul Social, un proiect al fundație Friedrich-Ebert-Stiftung România.

De asemenea, infograficul relevă că beneficiile de protecție socială, raportate la numărul de locuitori ai României sunt de aproape șapte ori mai mici decât media UE, deci afirmația că am fi un popor de asistați nu este susținută de date.

Nu doar că alocăm puțini bani pentru protecția socială, dar eficiența utilizării acestor bani (măsurată ca diminuarea ratei riscului de sărăcie datorată transferurilor sociale, în comparație cu rata înaintea transferurilor) este cea mai mică din UE.

Puteți consulta aici infograficul FES:

Infograficul despre indicatorii demografici relevanţi pentru calitatea vieţii a fost publicat la: https://monitorsocial.ro/indicator/protectia-sociala/

Sursa datelor folosite în infografic este baza de date Eurostat, iar datele folosite le puteți găsi, sub forma de grafice, aici: https://monitorsocial.ro/data/protectia-sociala/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Infografic FES: România, între țările europene care alocă cel mai mic procent din PIB pentru protecția socială.

 1. C_1978

  Zic să scoateți articolul pentru că mâine va ploua cu acuze de iliberalism din partea lui Mario și a Consuelei (nume luate la întâmplare), lucrători la multinațională sau din partea lui Decebal și a Ralu(căi) absolvenți de filo sau psiho. Dacă l-ați republica în a doua zi de Crăciun, n-ar fi așa grav: Mario și Consuela ar fi plecați l-alde mă-sa la bloc, să mănânce sarmale proletare, după care ar merge acasă, la casă, la ei să facă un barbecue de socializare cu vecinii lor, pașnici lucrători la SRI, în timp ce Decebal și Ralu ar trage pe brânci la un articol beton (fiecare separat) pe care să-l urce pe contributors.ro fiindcă se punctează în grila de autoevaluare.

  Reply
 2. AVE

  Asa si – suntem o tara de stanga care nu sprijina saracii, o tara de stanga cu parlamentarii de stanga printre cei mai bogati locuitori, cu o patura care se vrea medie dar care 75% este la nivelul minim EU, avem o gramada de fonduri EU alocate catre zone defavorizate dar care ajung in alte buzunare, orice activitate a statului fara evaluare de eficienta etc. Nimic nou.
  Suntem pe ultimul loc din EU la orice. Absolut firesc cand discutiile se fac dupa ureche si dupa analistii de TV.
  Toti din tara asta trag de acelasi buget fara sa dea in schimb ceva eficient sau calitativ.
  Pana la urma cineva trebuie sa fie si ultimul ……..

  Reply
 3. bogdan

  Tipic romaneste citit si comentat articolul… Ce nu se spune aici e ca romania aduna la buget prin taxe si impozite 29.5% din PIB, in timp ce media europeana e de 42% iar tarile bogate aduna cam 48-50%. Pina si bulgaria, cu care ne comparam, aduna 36% din PIB lka buget. Daca s-ar face raportarea la buget si nu la bip, am vedea ca nu stam asha rau.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *