E un curent aşa… acuma, şi printre pliticieni, dar şi pe la televiziuni… să facem, domne’, puşcăriile mai omeneşti, că prea-s fără tapet şi fără feon, prea e buda turcească şi stau chiar şi patru oameni într-o cameră! Şoc! Şi, totuşi, eu înclin să fiu de acord cu cei care susţin acest curent, că na!, oameni suntem!
Trebuie să mărturisesc faptul că m-am gândit de multe ori că procurorii ar putea folosi şocul celor arestaţi pentru corupţie, la vederea unei celule de penitenciar, pentru ai determina să fie mai cooperanţi într-o anchetă. Într-adevăr, puşcăria nu este chiar hotel de cinci stele … aşa cum spune şi doamna Elena Udrea, s-ar putea să n-ai un feon cu care să te usuci pe păr după duş.Este, de asemenea, posibil ca, de exemplu, dacă ai unghiile făcute cu ojă semi-permanentă să nu găseşti, în arest, o lampă specială cu care să îţi scoţi manichiura. E o adevărată dramă, să ştiţi!
Cam nasol… suntem oameni cu toţii, ar fi trebuit să ne gândim şi la astfel de probleme…
Nu am putut să nu remarc, de asemenea, şi faptul că, de exemplu, după arestarea lui Maricel Păcuraru, unul dintre patronii de la Realitatea TV, postul respectiv s-a lansat într-o campanie contradictorie, chiar cu opiniile propriilor jurnalişti. Pe de o parte, aceştia nu-şi pot ascunde satisfacţia atunci când văd încarceraţi oameni pe care îi aştepţi, ca jurnalist, de mulţi ani să ajungă la mititica, iar pe de altă parte, desfăşori o campanie, numită umanitară, în care pui presiune pe direcţia penitenciarelor să îi facă, patronului nostru din celulă, un apartament de cinci stele, că vorba aia, a furat, a ajuns la puşcărie, dar noi tot din banii lui ne luăm salariile…
Trist! Foarte trist! Drama e dublă! Pe de o parte, patronul, şi avem deja mulţi patroni de televiziuni care nu ştiau că puşcăria nu este hotel de cinci stele, iar pe de altă parte, şi jurnalistul… pus în această ontologică dilemă! Pfuai! Ce a fost mai întâi? Omul? Patronul? Sau infractorul? Deci cum faci să râzi, la tv, de Udrea şi să nu se supere nici patronul tău încarcerat?
Acum, sigur, mă gândesc şi eu, ca oricare alt cetăţean obişnuit, la aceste drame… Dar ştiţi ce, ele mă apucă mai mult în timpul liber… În restul timpului, la fel ca noi toţi, mă gândesc că n-avem drumuri, că economia nu prea merge, că 3000 de şcoli de la ţară au wc-ul în curte, budă turcească, la fel ca la penitenciar, doar că fără apă curentă… Mă gândesc că 80% din populaţia oraşelor noastre locuieşte în blocuri vechi, comuniste, adevărate cutii de chibrituri, dar bune şi alea că, na!, astea noi moderne sunt prea scumpe la 1000 de euro metrul pătrat.
Şi totuşi, arestaţii şi condamnaţii patriei au dreptate! Ar trebui să investim, inclusiv în pușcării, pentru că, iată!, ne sunt atât de necesare, iar, dacă faci un calcul rece, pur economic, construirea unei pușcării aduce cam aceeași valoare adăugată la PIB-ul ţării ca și construirea unui bloc obișnuit de locuinţe.
Deci, rezumând, ca cetăţean şi contribuabil, cred că sunt de acord să punem tapet în celule, ba chiar să le facem un fel de garsoniere individuale, hai nu de cinci, dar mai de patru stele, aşa. Doar să aveţi răbdare, stimaţi condamnaţi şi arestaţi…. că, na!, trebuie să admiteţi şi voi, trebuie întâi autostrăzi, şcoli, blocuri pentru oamenii care plătesc pentru ele, şi când le-om termina pe toate astea, dar pe toate, toate ştiţi, când om avea şi noi o ţară de cinci stele, atunci chiar şi penitenciarele vor fi de cinci stele.
Ce păcat că nu v-aţi gândit şi voi la asta pe vremea când aveaţi puterea şi aţi folosit-o, nu ca să ridicaţi ţara (şi odată cu ea şi puşcăriile), ci ca să-i furaţi banii şi să ajungeţi în insalubrele astea de penitenciare!
sursa: biziday.com
Totusi de ce unii si-au schimbat domiciliul ca sa ajunga la Poarta Alba ? Or fi mai putini ziaristi imprejur ? Mai multe stele ?
Mi se pare ca este o adevarata razbunare a sortii. Sa fii ministrul dezvoltarii nu insemna numai sa aloci bani pentru terenuri de tenis si telegondole. Finantarea unei puscarii noi cind este evident nevoie nu ar fi trezit nimanui o reactie negativa. De unde se vede ca vorba “Fa-ti iarna car si vara sanie” are sens! Cine stie, poate data viitoare!
Da, dar cei în arest preventiv (care sunt prezumați nevinovați), de ce trebuie să fie „cazați” ca niște câini ?
Da,dar de ce jumatate din populatia Romaniei (care este NEVINOVATA) trebuie sa TRAIASCA ca niste caini,fara apa curenta si canalizare?
Așadar, cei din arestul preventiv merită să „locuiască” în condiții mizere, fiindcă 1/2 din țară e săracă. Bravos !
Pe logica asta, și cealaltă jumătate din populația României ar trebui să trăiască precum câinii. Nu mi-e clar dacă drept pedeapsă sau din solidaritate.
Da, udrea nu s-a “smiorcait” ca varujan dar s-a purtat ca o “minorosita” uitand ca a facut parte din guvernele care au trecut codurile si legile aferente acestora prin Parlament cu procedura asumarii raspunderii, ranjind si dispretuind, alaturi de “constitutionalistul” boc, pe toata lumea!
N-am uitat nici cum cotcodacea alaturi de “mariner” cand acesta cerea scrisnind din dinti, pe fond violet, ca retinerea suspectilor sa fie pentru 48 de ore si nu pentru 24 de ore!
Sa reciteasca tustrei cum facea recalificare Jean-Valjean …
Statul roman cheltuie , in medie, ptr fiecare puscarias 2400 de lei lunar. Pentru un copil institutionalizat undeva la 400 de lei ! Cat de corect vi se pare , domnilor ? As vrea sa plang de mila dnei Udrea dar nu pot chiar acum. Acum plang de mila copiilor parasiti, de mila bolnavilor de cancer, de mila batranilor parasiti de copiii lor!
Domnule Dan Matei, un copil de 17 ani, provenind dintr-o familie saraca din nordul Moldovei, ajuns datorita sortii potrivnice in arestul Politie, va gasi conditiile de acolo mai mult decat …indestulatoare. Nu zic ca este normal , omenesc. dar hai sa ne cunoastem prioritatile!
Regret enorm ca dna Udrea va ramane fara sutien in puscarie pe banii mei !As fi preferat sa fie “topless’ in alte locatii daca tot ii platim “intretinerea “!Dar vorbind serios ,mi se pare o nesimtire si un tupeu inimaginabil sa critici o parte a unui sistem acum,cand te poti “bucura” de “beneficiile “lui cand pana acum in calitate de protejata prezidentiala ai avut parte de tot ce-ti poftea inimioara in cele mai inalte cercuri mafiote.Culmea ironiei este ca in ceea ce priveste radiografia sistemului deconspirat de blonda de la Golden Blitz e chiar reala,dar asa e viata uneori !
P.S.
Si vorbind si mai serios ,toate aceste dezvaluiri senzationale,in ultima instanta ne ofera,pe de o parte, o imagine a modului cum este condus de fapt statul roman,iar pe de alta parte o lupta fara menajamente pentru putere intre institutiile statului si tare mi-e teama ca unele dintre ele nu slujesc interese tocmai romanesti.Siguranta si stapanirea de sine a doamnei Udrea precum si acuzatiile aduse unor reprezentanti ale unor institutii de forta in stat precum si permanenta sustinere prezidentiala depasesc cu mult cadrul unor razbunari de alcov ale unei fufe mondene “aruncata” in cercurile inalte ,prezidentiale. Personal cred ca insistenta obsesiva cu care ni se prezinta evenimente care intr-o tara normala ar fi spectaculoase prin efectele lor de insanatosire a mediului politic nu reprezinta altceva decat deturnarea atentiei de la posibile evenimente mult mai grave(vezi conflictul de langa noi si dorinta marelui vecin de la rasarit de a-si mentine influenta mai departe aici intr-o tara NATO).In fata acestui real pericol toate celelalte relatari care fac deliciul presei si evident sant alimentate de ea(afaceri peste afaceri ale mafiotilor din TOT spectrul politic,posetele dnei Udrea sau Videanu,terenurile lui Becali sau Hrebenciuc,tigania din familia prezidentiala ,arestarile excesive pe banda rulanta etc devin simple cancanuri.Ar trebui sa incercam sa deslusim”ansamblul” si cine are interesul sa ni-l ofere,adica sa provoace aceasta dezordine periculoasa prin consecintele ei!
Sistemul penitenciar din Romania este unul primitive, African. Suntem chiar mandrii .
Suntem asa de mandrii si plini de ifose ca suntem in UE, discutam preturile in euro dar social cred ca suntem cea mai inapoiata tara la nord de paralela 44. Fata de restul tarilor cu civilizatie vest- europeana ne desparte un interval de 50 – 100 ani.