Adrian Popescu

Incepe batalia pentru controlul Agentiei Nationale de Integritate Cine va gestiona 3 milioane de declaratii de avere?

Anul acesta este decisiv pentru continuarea luptei anticoruptie, in conditiile in care institutiile “de forta” isi schimba conducerea: Agentia Nationala de Integritate, Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul General. Daca pentru DNA si Parchetul General numirile vor fi facute de catre politicieni, la Agentia Nationala de Integritate se va organiza un concurs. Miza acestor numiri este foarte importanta, deoarece cine controleaza aceste institutii poate frana sau continua lupta anticoruptie pe urmatorii trei ani.

Prima care va piept cu ingerinta partidelor politice este Agentia Nationala de Integritate. De organizarea concursului pentru pentru alegerea presedintelui si vicepresedintelui ANI se ocupa Cynthia Carmen Curt, presedintele CNI, nimeni alta decat fosta consiliera a lui Emil Boc. CNI este institutia ce supravegheaza ANI si este formata din reprezentanti ai partidelor parlamentare si ai unor institutii si asociatii.

Majoritatea partidelor politice vor incerca sa “isi puna omul” la ANI, mai ales ca peste 100 de parlamentari sunt cercetati de inspectorii de integritate, la care se adauga mii de consilieri locali si judeteni, prefecti, primari, inalti functionari ai statului, politisti.

In mai multe randuri, parlamentarii au incercat sa distruga ANI, prin incercari repetate de modificare a legii de functionare (declarata la un momend dat ca neconstitutionala) sau atacuri publice. Cel mai inversunat adversar este UDMR, in frunte cu senatorul Gyorgy Frunda.

Daca nu au reusit pana acum, asta si datorita sprijinului dat ANI de Comisia Europeana, ambasadele de la Bucuresti si o parte a societatii civile, partidele politice vor incerca sa o controleze din interior, prin implantarea unui politruc la conducere.

Romania Curata va monitoriza etapele desfasurarii concursului pentru alegerea presedintelui si vicepresedinteluiu ANI, care sunt urmatoarele:

– 20 ianuarie, va fi publicat in Monitorul Oficial anuntul privind organizarea concursului.

– 20 februarie, data limita pentru depunerea dosarelor de candidatura.

– 5 martie, proba scrisa.

– 17 martie, interviul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Incepe batalia pentru controlul Agentiei Nationale de Integritate Cine va gestiona 3 milioane de declaratii de avere?

  1. Anonim

    Buna ziua, intrucat aceste declaratii sunt publice as propune crearea unui site in care aceastea sa fie centralizate intr-o forma electronica. Ma refer aici la introducerea datelor de pe formulare intr-o baza de date. Efortul major ar fi la introducerea initiala a datelor, presupunand aici ca nu vor exista variatii mari de la un an la altul in declaratii majoritatii demnitarilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *