Romania Curată

Încă un scandal de corupție cu revoluționari. Un secretar de stat, ridicat de procurori

Șeful Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor, Adrian Sanda, a fost ridicat, miercuri, de procurorii Parchetului General și dus la audieri, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989, informează Agerpres, citând surse judiciare. Audierea vine în urma a 21 de percheziții din Capitală și din țară, la domiciliile unor persoane și sediile unor instituții publice. Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluționarilor a fost una dintre locurile percheziționate de procurori. Premierul Dacian Cioloș l-a demis, în cursul zilei, pe Adrian Sanda, din funcția deținută la Secretariatul de stat pentru revoluționari.

„Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin OUG nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 (…), în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari și anume ‘Luptător cu Rol Determinant’ — atribuit celor care în perioada 14 — 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului. Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (…), a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de ‘Luptător cu Rol Determinant’ în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii mai arată că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de „Luptător cu Rol Determinant” – titlu la a cărui acordare contribuie Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 (CPRD) și Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRD) – au promis sau au dat mită unor persoane din SSPR și CPRD.

Persoanele încadrate în categoria „Luptător cu Rol Determinant” beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, ei primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar. Procurorii mai spun că „există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de „Luptător cu Rol Determinant” nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul SSPR sau în urma contestațiilor depuse la CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului”.

(Foto: Express de Banat)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Încă un scandal de corupție cu revoluționari. Un secretar de stat, ridicat de procurori

 1. contibutor

  Era atâta ură, la acea vreme şi în acea societate subjugată, încât „Cacialmaua” comunistă, decisă prin cancelariile străine si destinată a perpetra la conducere aceleaşi figuri de tristă amintire din timpul lui Ceauşescu, n-a fost judecată nici un moment cu mintea limpede de cei ce nu visau decât la răzbunare.

  Dar nemernicii vechii orânduiri ştiau că, mai devreme sau mai târziu, frustrarea înşelaţilor va ieşi la iveală. Trebuia deci ca „Jocul minciunii” să poarte un nume. Pompos, pentru a evita suspiciunile „mândrului român”, i s-a spus „Revoluţie”. Şi fiindcă minciuna scrijelita cu cosorul în ghipsul istoriei aruncat peste statuia libertăţii staliniste se crăpa pe la colţuri lăsând să se vadă rugina minciunii, s-a avut nevoie de foiţe aurite pentru a acoperi rânjetul iliescian. Şi astfel s-a crea un titlul glorios : „eroul muncii socialiste” devenea ironic şi dipreţuitor, „luptător la revoluţie”.
  De fapt foiţele nu erau din aur ci doar vopsite ca să pară aşa, da’…”mergea şi aşa”!.

  Se dovedeşte acum, ceea ce s-a ştiut dintotdeauna : măsluirea şi murdărirea unei contestaţii sincere a unei populaţii sătulă de destrăbălarea ideologică a unor belferi, comunişti doar cu numele.
  Cei ce au…”luptat” cu sinceritate şi credinţă, nu cred că aveau, sau ar avea, nevoie de echivalentul galetilor si uleiului de astăzi.
  Veşnicul „stimulent” umilitor şi utilizat de o clasă politică analfabetă dar etalându-şi cu aceaşi mândrie sperjură, carnetul de partid, este uzitat până în pânzele albe. Şi încă funcţionează.

  De fiecare dată, în fiecare zi, imaginea ce ne o arată oglinda, dimineaţa, la trezirea din somnul raţiunii, este la fel de hidoasă : nişte oameni slabi sufleteşte, chinuiţi, gata oricând, din laşitate, a face compromisul de nefăcut, trocul rusinii, căutând cu disperare „Cel ce ne va arăta încotro să purcedem” şi pe care să-l apârăm, ca la revoluţie (şi mai ales, după), fără să ştim prea bine de ce, doar aşa, ca să ne simţim aparţinători ai unui grup, bun, rău, cum o fi, dar care să compenseze frica noastră de singurătate şi, neştiută, insignifianţa existenţei noastre dirijate de alţii.
  De la vlădică până la opincă, ne trăim acelaşi blestem de ursitoare nebună, ce ne-a purtat anonimi prin istorie, dar care, în poveştile locale, ne-a transformat în prinţi strălucitori de curăţenie şi înţelepciune.

  Dar, în viaţa reală, la sfârşitul spectacolului unei zile banale, prinţul redevine salahor, iar prinţesa speranţelor noastre va rămâne întinată şi nesalvată de nimeni. Spânul, aratat cu deştu’ de politicienii „curaţi”, ar fi putut, poate să ne salveze, dar a preferat să plece în Vestul „sorosian”, „bruxelezian”, sau cum se va mai vrea să fie numit.
  Ne îmbătăm, deci, şi ne culcăm mahmuri şi trişti.
  Mâine ne vom vedea iar călăii la televizor.
  Aceeaşi călăi ignoranţi, dar vicleni şi nesătui, ne vor suge sângele patriotic, până la „revoluţia” viitoare.
  Da’ „merge si asa” !

  Reply
 2. Adrian

  Victior Socaciu a încercat ceva, anulări în tribunale; a fost trimis ambasador și ulterior au fost retrase cererile. Ar fi cazul să fie reluate, plus întrebați cei care le-au retras ce motive reale au avut.

  Reply
 3. eva

  Romania trezeste-te. PENTRU CEEA CE S-A INTAMPLAT CU OCAZIA LOVITURII DE STAT DIN DEC 1989 TREBUIE RECOMPENSATI PE VIATA DE CATRE STATUL ROMAN care este vinovat DOAR RANITII, VADUVII SI ORFANII. Pentru NORMALITATE ALTE CATEGORII NUMITE PRIVILEGIATII DEMOCRATIEI SALBATICE TREBUIE CONDAMNATE PENAL.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *