Romania Curată

Încă un pas spre debirocratizare. Cioloș vrea mecanisme mai simple pentru acordarea CNP-ului persoanelor fără identitate

Premierul Dacian Cioloș a anunțat la începutul ședinței de Guvern de marți un proiect de act normativ care vizează crearea unor mecanisme mai simple și mai clare prin care să se acorde un CNP și un certificat de naștere copiilor și adulților fără identitate, scrie Agerpres.

„Un al doilea act normativ pe care îl propunem astăzi spre adoptare vizează simplificarea și facilitarea obținerii de identitate a unor cetățeni ai acestei țări care trăiesc alături de noi, dar care, din diferite motive, administrative sau anumite circumstanțe specifice, nu au identitate. (…) Pentru cei fără identitate este mult mai greu să aibă acces la anumite servicii publice, să aibă acces la educație, să aibă acces la sănătate, să aibă acces la un loc de muncă și, de cele mai multe ori, aceste persoane le găsim și în rândul celor mai săraci sau vitregiți de soartă. Cel mai grav este că avem mulți copii fără identitate și care (…) nu pot să-și asigure un viitor la fel ca și ceilalți. Prin acest act normativ venim (…) cu niște mecanisme mai simple și mai clare prin care să se acorde un CNP și un certificat de naștere copiilor, dar și adulților fără identitate”, a explicat premierul Cioloș.

Totodată, prim-ministrul a precizat că prin acest act normativ va fi acordat mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou-născut.

„Vom acorda mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou-născut, de la 15 la 30 de zile, tocmai pentru a da timp suficient pregătirii unor documente, mai ales în situații mai dificile, când părinții, la rândul lor, nu au acte de identitate, pentru ca ei să se poată identifica și să poată să facă aceste documente pentru copii”, a arătat Cioloș.

Acesta a mai spus că pentru copiii mai mari sau pentru adulți care nu au certificate de naștere se va putea face o cerere la primărie.

„Pentru copiii mai mari sau pentru adulți care nu au certificate de naștere se va putea face o cerere la primărie și primarul (…) va fi obligat ca în termen de 90 de zile să elibereze actele de identitate pe baza unor declarații și colectării unor date necesare pentru acest lucru. (…) Pentru adulți și copii fără identitate trecem de la o procedură judecătorească, ce era mai complexă în momentul de față, la o procedură administrativă, care este mai rapidă. Pentru copiii instituționalizați și care nu au acte de identitate, acest lucru se va putea face și pe baza declarării domiciliului la instituția la care ei sunt instituționalizați. Deci o decizie importantă care ne va permite (…) ca toți cei născuți în România să poată să obțină act de identitate și apoi să beneficieze de diferite prestații sociale”, a mai afirmat Cioloș, citat de Agerpres.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *