Romania Curată

Încă un om de afaceri penal a fugit din țară de sub nasul autorităților: Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare e de negăsit

Omul de afaceri Puiu Popoviciu – condamnat definitiv, miercuri, de magistraţii instanţei supreme, la şapte ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa” – a fost dat în urmărire naţională, în condiţiile în care nu a fost găsit la locuinţa sa, iar joi Poliţia ar urma să ceară instanţei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, întrucât există informaţii certe că omul de afaceri a părăsit ţara, au declarat pentru News.ro surse apropiate anchetei.

Conform surselor citate, omul de afaceri ar fi plecat din România recent, în condiţiile în care pe numele său nu exista nicio restricţie.

Surse din Poliţie au precizat pentru News.ro că ultimul domiciliu declarat de Puiu Popoviciu figurează la Monaco.

Poliţia Capitalei a primit, miercuri seară, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu, iar la adresa acestuia din Bucureşti s-a prezentat o echipă de la Biroul Urmăriri al Poliţiei, pentru a-l ridica pe omul de afaceri şi a-l duce la penitenciar. Întrucât nu a fost găsit la locuinţa din centrul Capitalei,  omul de afaceri a fost dat în urmărire naţională, iar joi Poliţia ar urma să ceară instanţei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, întrucât există informaţii certe că omul de afaceri a părăsit ţara.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, de magistraţii instanţei supreme, la şapte ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, în care este judecat alături de alte nouă persoane. În prima instanţă, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar, faptele s-au prescris.

De asemenea, Ioan Nicolae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, a primit şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, ICCJ menţinând astfel pedeapsa iniţială dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, Andrei Mihai Bejenaru, condamnat în prima instanţă la 7 ani de închisoare, a primit 6 ani de închisoare, iar Ştefan Diaconescu a primit o condamnare de 5 ani, fiind menţinută astfel pedeapsa dispusă de Curtea de Apel. Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani şi şase luni de închisoare, la fel ca în prima instanţă, în timp ce Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Pitcovici fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani de închisoare cu executare.

Pentru celelalte patru persoane judecate în acest dosar şi condamnate în prima instanţă, în 30 mai 2016 s-a îndeplinit termenul de prescripţie a faptelor, astfel că procesul a încetat. Este vorba despre Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei sector 1 şi Gheorghe Petrulian, fost şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/200.

Decizia ICCJ este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat contestaţiile formulate de inculpaţii din dosarul „Ferma Băneasa” faţă de deciziile de condamnare dispuse de Curtea de Apel Bucureşti în acest dosar privind fapte de corupţie legate de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului şi aproape 620 de milioane de lei USAMV.

În iunie 2016, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul „Ferma Băneasa”, pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Nicolae Alecu a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, Andrei Bejenaru a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost condamnat la doi ani de detenţie, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000,  la un an de închisoare. Ioan Todiraş, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, a fost condamnat şi el la un an de închisoare cu executare, iar Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei sector 1, a primit doi ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, Gheorghe Petrulian, fost şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/200, a fost condamnat tot la doi ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Judecarea în dosarul “Ferma Băneasa” a început în decembrie 2012.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 – 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

„În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale”, au scris procurorii în rechizitoriu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Încă un om de afaceri penal a fugit din țară de sub nasul autorităților: Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare e de negăsit

 1. Nk

  Da’ de ce folosiți expresii din limba de lemn protevistică? De ce „om de afaceri”? De ce nu „condamnatul definitiv”? Sunteți siguri că ăsta a făcut vreodată-n viața lui afaceri? Poate combinații și aranjamente. Afaceri, nu cred.

  Reply
 2. CMC

  Eu zic sa uitati de Puiu Popoviciu, individ cu cetatenie romana si americana. Cautati sa vedeti daca aflati ceva de activitatea lui dinainte de 1989.
  Omul stie cum sa-si cumpere libertatea. Cand l-a bagat Basescu la puscarie a iesit cu un apartament de lux dat fiicei lui. Acum…”Un alt aspect interesant care îl leagă pe Puiu Popoviciu de SUA este cazul Ambasadei americane de la Bucureşti. Clădirea ambasadei a fost construită tocmai pe un teren aflat sub sechestru, aparţinând lui Popoviciu. Terenul face obiectul infracţiunii pentru care a fost condamnat omul de afaceri la 7 ani de închisoare. Ambasada trebuia să-i plătească lui Puiu Popoviciu 15 milioane de dolari pentru acel teren, timp de 99 de ani. Nu este clar în acest moment ce se va întâmpla cu terenul pe care e construită ambasada.”

  „Doina Nadia Popoviciu. Căpitan (r) contraspionaj. E fiica fostului prim-vicepremier ceauşist Ion Dincă „Te-leagă“ şi soţia magnatului imobiliar Gabriel „Puiu“ Popoviciu. A activat în Direcţia a III-a (UM 0625) din fosta Securitate, pe contraspionaj. Specializată în dialecte arabe.”
  Sa vezi acum proteste #rezist… Numai sa le dea viza…

  Reply
  • Is. D.

   Metaforic vorbind, plaja de la Monaco a pierdut un mare jucător de table! Poate fi însă câștigat de o plajă din Florida sau Arabia Saudită…
   Așa-i capitalismul românesc: își condamnă la exil copiii din Primăverii care l-au adus pe lume! Ce saga extraordinară: să faci parte dintr-o familie ai cărei membri (fizicamente aceeași, nu din generații diferite!) au construit două regimuri într-o aceeași țară! Unde s-a mai văzut așa ceva? Poate în țările bananiere când s-au inventat vapoarele frigorifice …
   Hoți și șmecheri în calea lupilor.

   Reply
   • CMC

    La amandoi ne e cam clar despre ce e vorba.
    Pentru altii, crede cineva ca in Romania poti pune mana pe un teren imens, subevaluat de 150 de ori, si pe urma sa concesionezi o parte din teren pentru constructia Ambasadei americane la Bucuresti, fara sa fi fost securist de rit vechi si nou?
    Eu zic ca mai bine nu „reusim” sa il aducem in tara, ca naiba stie ce pensie speciala o sa ajungem sa ii mai si platim cat timp sta in puscarie.

    Ce se arata acum este un sistem de ciocoi care se incearca sa fie cumparati cu pensii speciale. Politicienii au nevoie de politie, de justitie, de servicii si le dau pensii speciale. Ba isi mai dau si lor. Cei mai furati sunt chiar tinerii din multinationale (aia de ies in strada), care contribuie la sistemul de pensii nesimtite in conditiile in care lor li se propun pensii private. Vom vedea manifestari de strada impotriva pensiilor nesimtite ale securistilor? Pai asta ar insemna ca organizatorii manifestatilor (care sunt si beneficiari ai pensiilor) sa organizeze manifestatii impotriva propriilor interese. Nu e ciudat ca securistii au dus-o bine in lupta impotriva poporului roman si cand il tradau stalinistilor si cand il tradau lui Ceausescu si cand „faureau” economia de piata si acum?

    Poate, poate Johannis face ceva sa aduca securistii in slujba poporului si nu ca profitori ai sai. Sunt ceva sperante, dar foarte vagi. Sistemul de jaf al concetatenilor prin chiar stalpii societatii e prea inradacinat ca sa poata fi usor schimbat.

    Partea proasta e ca aia cu ambasada pe terenul lui Popoviciu si chiar UE sunt mai apropiati de securisti prin prisma propriilor interese decat de implementarea unui „stat de drept” normal la noi. Modelul falimetar aplicat tarilor din America Centrala si de Sud in tari din Europa poate duce fie la fascism (de tipul Italia sau Germania anilor 30), fie la comunism (de tip Rusia anilor 1916), cu o perioada de tranzitie de tip Grecia (alta tara „”convinsa” sa se inarmeze masiv ca bastion al Europei).

    Pentru romanii obisnuiti va fi interesant de urmarit evolutia tarii, dar doar din afara ei. Acuma, pe bune, securistii ori isi fac copii tot securisti (ca sa profite de pensiile speciale) ori isi trimit copii afara (ca sa nu contribuie ca prostii la pensiile nesimtite ale altora).

    Reply
 3. mircea

  cum se face ca marea facatoare da dreptate Kovesi nu-l gaseste fa fugarul Marko??si asta-i tare-n ciocan si mai are si coada aspra ca asa-i place lu Codruta sa fie cu coaja da mesteacan???

  Reply
 4. Daniel Brudar

  Nu a fugit. A plecat „incet” cu ajutorul DNA si ICCJ care nu au crrut la timp interdictia de iesiredin tara desi masura era justificata fata de gravitatea faptelor.
  Ar trebui arestati procurorul de caz si ultimii judrcatori pana la extradarea sa. Dar daca e agent americ atunci puneti-i sare pe coada.
  Vedeti ce imbecili avem ?

  Reply
 5. Nelu Stiuca

  ASTA DEMONSTREAZA CA INSTITUTIILE STATULUI SUNT DISOLUTIONATE. Ro este stat mafiot si administrata in stil AFRICAN sau TRIBAL.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *