Adrian Popescu

Încă un atac al parlamentarilor la adresa ANI. Incompatibilitatea e legală, dacă eşti „ales”

Ofensiva parlamentarilor împotriva justiţiei continuă prin adoptarea miercuri, fără dezbateri, a două proiecte de lege prin care se modifică Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Cele două proiecte prevăd în esenţă că demnitarii declaraţi în conflict de interese sau incompatibilitate pot ocupa o funcţie publică, dacă este vorba de un post obţinut în urma unor alegeri electorale.

În această categorie intră deputaţii, senatorii, preşedintele, primarii, consilierii locali sau judeţeni, preşedinţii de consilii judeţene, parlamentarii europeni.

Cele două proiecte vin după ce zeci de parlamentari au fost declaraţi de ANI în incompatibilitate sau în conflict de interese, unii având şi decizii definitive în instanţe.

De altfel, printre iniţiatorii unuia dintre proiecte se află doi deputaţi condamnaţi definitiv pentru conflict de interese, pe motiv că şi-au angajat nelegal soţiile la birourile parlamentare: Niculae Mircovici (grupul minorităţilor) şi Karoly Kerekes (UDMR).

Astfel, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit miercuri proiectul de lege iniţiat de senatoarea PC Cristiana Anghel (o apropiată a lui Dan Voiculescu), potrivit căruia persoanele alese în urma unor alegeri pot ocupa demnităţi publice, chiar dacă faţă de acestea s-a constatat existenţa conflictului de interese sau a incompatibilităţii.

„Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit alineatului 1 sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia de demnitate publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, se arată în proiect.

Un alt proiect adoptat tacit miercuri prevede că persoanele faţă de care s-a constatat conflict de interese sau stare de incompatibilitate sunt decăzute din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeri.

„Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alineatului 1 sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeri, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioadă de 3 ani cu funcţiile sus menţionate”, se arată în proiect.

Proiectul este iniţiat de 9 deputaţi, printre care Kerekes Karoly (UDMR), Ciprian Nica (PSD), Eugen Nicolicea (UNPR), Marton Arpad (UDMR) şi Niculae Mircovici (grupul minorităţilor).

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Încă un atac al parlamentarilor la adresa ANI. Incompatibilitatea e legală, dacă eşti „ales”

  1. Popescu

    Senatoarea PC Cristiana Anghel sotie de securist stalinist este o mare SCAMATOARE. Ceea ce a propus Ea in cazul de fata a primit un verdict al CCR de care Ea NU tinut cont. Deci este anticonstitutionala propunerea FOMISTEI……..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *