Romania Curată

Încă o victorie importantă, în justiție, pentru Roșia Montană: avizul de mediu pentru zona industrială a fost suspendat

Tribunalul Bacău a admis la sfârșitul săptămânii trecute cererile asociațiilor Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Salvați Bucureștiul privind suspendarea efectelor juridice ale avizului de mediu pentru Modificare Plan Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană (PUZ), anunţă Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, într-un comunicat intitulat „RMGC începe să piardă tot la Roșia Montană: avizul de mediu pentru PUZ zona industrială a fost suspendat”.

Avizul de mediu a fost emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu (ARPM Sibiu) în luna martie, 2011. Hotărârea privind suspendarea are efecte chiar din momentul pronunțării, iar recursul nu suspendă efectele sentinței – actul rămâne suspendat până la soluționarea unui eventual recurs de către Curtea de Apel Bacău. În acest moment, Planul Urbanistic Zonal care reglementează zona industrială, fără avizul de mediu aferent nu produce niciun fel de efecte juridice. Prin urmare, nici proceduri subsecvente întemeiate pe acest act, precum obținerea acordului de mediu și emiterea autorizației de construire nu se pot desfășura în mod legal.

În comunicatul Alburnus Maior sunt enumerate etapele procesului pentru PUZ zona industrială.

„Acțiunea în justiție pentru suspendarea avizului de mediu amintit a fost demarată în 2012. La solicitarea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), acțiunea a fost strămutată la Tribunalul Bacău. Compania a susținut că amplele mișcări de protest ce se desfășurau la acea dată la Cluj-Napoca (septembrie 2013) ar fi putut influența conștiința judecătorilor.

Primele planuri de urbanism pentru Roşia Montană (Plan Urbanistic General și Plan Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială) au fost întocmite de către RMGC și adoptate de Consiliul Local Roșia Montană în anul 2002. Acestea au stat la baza interdicției oricărei activităţi economice şi chiar celei de locuire pe suprafaţa preconizată ca necesară proiectului minier. Schimbarea destinaţiei din zonă rezidenţială în zonă mono-industrială a avut drept urmare strămutarea parțială a populaţiei şi a unor clădiri publice precum şcoala sau dispensarul medical. Totodată, începând cu anul 2002, planurile de urbanism au blocat numeroase iniţiative locale de dezvoltare a unor afaceri private în turism, agricultură sau servicii.În paralel cu acțiunea în justiție pentru suspendarea avizului de mediu al ARPM Sibiu a fost demarată de către aceleași asociații o acțiune pentru anularea actului. La solicitarea Roșia Montană Gold Corporation, acțiunea a fost stramutată la Tribunalul Covasna.

Pe data de 15.04.2014 Tribunalul Covasna a admis acțiunea și a anulat avizul de mediu. Toate părțile adverse au declarat recurs, care se judecă la momentul de față de către Curtea de Apel Brașov. Suspendarea dispusă recent de Tribunalul Bacău produce efecte până la soluționarea recursului de pe rolul Curții de Apel Brașov, deoarece soluția acestei din urmă instanțe vizează anularea irevocabilă a actului, deci eliminarea sa definitivă din circuitul juridic.

Precizăm faptul că avizul de mediu în discuție a fost emis de ARPM Sibiu în urma unei proceduri demarate în anul 2006. În tot acest timp a fost intens contestat de numeroși localnici cât și de organizații implicate în campania Salvați Roșia Montană. După cum reiese din cele de mai sus, de la emiterea sa până la o primă sentință de anulare a actului s-au scurs încă 4 ani. Deloc întâmplător, „legea specială” pentru Roșia Montană propusă de Guvernul Ponta în septembrie 2013 prevedea că dacă un act emis pentru desfășurarea proiectului este anulat de instanță, autoritatea emitentă are obligația de a emite unul nou în… 30 de zile”, se precizează în comunicat.

„Planurile acestea de urbanism au reprezentat ani de zile o mare nedreptate pentru localnicii din Roșia Montană. O companie de minerit canadiană a venit și s-a folosit de influența sa pentru a ne spune nouă, roșienilor că nu putem locui și nu ne putem dezvolta comunitatea. Să fie învățătură de minte pentru toate companiile de minerit că avizele lor obținute, cel mai probabil ilegal, sunt bune pentru stors bani de la investitori, nu pentru dezvoltarea durabilă a munților Apuseni”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

În urma deciziei Tribunalului Bacău, Ștefania Simion, membră a echipei juridice Alburnus Maior, crede că Guvernul României poate să câştige arbitrajul cu Gabriel Resources de la Washington.

„Gabriel Resources pretinde despăgubiri absurde după ce, prin numeroase procese câștigate, ani de-a rândul, noi am demonstrat că proiectul minier Roșia Montană este unul ilegal. Am depus aceste eforturi pentru a nu lăsa un proiect ilegal să avanseze, acum e vremea ca Guvernul să transforme aceste sentințe în argumente convingătoare în fața arbitrilor de la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale”, a declarat Ștefania Simion.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Încă o victorie importantă, în justiție, pentru Roșia Montană: avizul de mediu pentru zona industrială a fost suspendat

  1. tomescu teofan emilian

    Mare grijă! Guvernu României n-o să să apere ci o să facă blat la tribunalu internațional și o să demareze proiectu motivând că n-are bani de despăgubire.Mita grasă primită de aproape toți guvernanții români o să-și spună cuvântu. Mi-i mare teamă că o să să treacă cu buldozeru păstă noi la tribunal așa cum să trece și păstă siturile preistorice încă necercetate de la Roșia Montană.Cei ce apără localitatea și istoria încă ascunsă a Roșiei Montane îs adevărați eroi ai neamului !

    Reply
  2. Moisi Petruta

    Felicitari! Asemenea reusite ne inspira si ne incurajeaza. Pacat ca dureaza atat de mult! Toti cei care au sustinut proiectul ar trebui sa suporte toate costurile, unele aproape incalculabie, ca timp, vointa, rabdare! Mi-e rusine cu toti acestia, ca sunt concetatenii nostril.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *