Romania Curată

Încă doi profesori contestați în comisiile CNATDCU: Marius Marinaș și Cosmin Octavian Dobrin de la ASE București

Stimate Domnule Președinte, prof. univ. dr. Ioan Aurel POP

Ca urmare a apariției, în data de 24 mai, a Propunerii finale a Comitetului de Selecție pentru Comisia Științe economice și administrarea afacerilor pe site-ul Ministerului Educației (http://www.edu.ro/index.php/base/noutati=), vă supun analizei oportunitatea includerii in aceasta a 2 cadre didactice universitare asupra cărora planează reale suspiciuni de moralitate, încălcarea eticii universitare şi a bunei conduite in cercetare.

Cazul Marius Marinaș

Domnul profesor Marius Marinaș de la Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată, Academia de Studii Economice din București este co-autor al unei lucrări plagiate îndelung dezbătute în presă.

Linkuri presă:

 1. a) http://voxpublica.realitatea.net/stiinta/un-caz-de-plagiat-cristian-socol-consilierul-lui-ponta-pe-probleme-economice-copilul-lui-viorel-hrebenciuc-108848.html
 2. b) http://www.romaniacurata.ro/un-caz-de-plagiat-pe-bani-europeni-cristian-socol-consilierul-lui-ponta-pe-probleme-economice-copilul-lui-viorel-hrebenciuc/

Este vorba de articolul RO-CYCLICAL FISCAL POLICIES – ASYMMETRIC TRANSMISSION CHANNEL IN EUROZONE. THE ROMANIAN CASE, autori Dinu Marin, Aura Gabriela Socol, Cristian Socol, Marius Marinaş apărut în revista ISI Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research.

Link articol: http://www.ecocyb.ase.ro/2012pdf/Dinu%20Marin_T_mod.pdf.pdf sau  http://www.ecocyb.ase.ro/Articles20121.htm

Mai mult, când s-a dezbătut cazul acestui plagiat în Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice, domnia sa era membru al acestui organism, caz evident de conflict de interese in condițiile in care se verifica o lucrare al cărei co-autor era.

Cazul Cosmin Octavian Dobrin

Domnul profesor Cosmin Octavian Dobrin de la Facultatea de Management, Academia de Studii Economice din București este co-autor al unui alt plagiat, apărut si in Indexul Operelor Plagiate în România  http://www.plagiate.ro/Probatoriu/busu.c.2015aa.pdf.

Este vorba de articolul DISSIPATIVE ADVERTISING IN RETAIL MARKETS, autori Busu Cristian, Busu Mihail, Drăgoi Mihai, Popa Ion, Dobrin Cosmin, Giurgiu Adriana apărut in aceeași revista ISI Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research.

Link articol: http://www.ecocyb.ase.ro/nr20152/04%20-%20Busu%20Cristian,%20Ioan%20Popa.pdf

Luând in considerare criteriile de alegere a membrilor comisiilor din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), printre care se numără, potrivit Ministerului Educației, integritatea profesională şi reziliența la presiuni exterioare, considerăm că aceste două propuneri pentru Comisia Științe economice și administrarea afacerilor nu îndeplinesc această condiție obligatorie, profilul moral al celor două cadre didactice generând numeroase semne de întrebare.

De asemenea, invităm societatea civilă (printre care Asociația pentru Educație si Cercetare EDU CER, Asociația România Curată, Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară GRAUR, Asociația Ad Astra etc.) să se implice pentru a permite selecția celor mai reprezentativi membri ai comunității academice, cu un profil profesional şi moral la înalte standarde.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Încă doi profesori contestați în comisiile CNATDCU: Marius Marinaș și Cosmin Octavian Dobrin de la ASE București

 1. Dr. Walter Stahli

  Domnule mă văd confirmat în presupunerea formulată de mine în mai multe comentarii la articolele din presa română privind plagiatele.
  Am constatat că în România PLAGIATUL ESTE „CONDITIO SINE QUA NON” pentru a face carieră în învăţământul universitar.
  Din acest motiv nu mă mai miră nivelul sub orice critică al unora din „contribuţiile ştiinţifice” ale acestor „intelectuali”.
  Mă întreb până unde şi până când se poate tolera o astfel de stare?

  Reply
 2. rom

  De ce va mai agitați, SISTEMUL A ÎNVINS ca de fiecare data in Romania
  deși nu /sau poate s-a respectat ”Listele cuprinzând propunerile comitetelor de selecție pentru componența nominală a CNATDCU vor fi făcute publice în perioada 16 – 20 mai 2016. În acest interval, orice persoană fizică sau juridică are dreptul să transmită eventuale obiecții și sesizări argumentate către MENCŞ pe adresa cnatdcu@gov.edu.ro.”
  a apărut „OMENCS nr. 4.106/10.06.2016 privind componența nominală a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare”
  surprizele sunt cel puțin hilare in Componenta nominala a Consiliului GENERAL conform ordinului 4106/10/06/2016
  la nr. 30 apare PROF. DR. SORIN MORARIU …… priviți cum arata rezumatul tezei de abilitare a acestei persoane /personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional (http://www.usab-tm.ro/utilizatori/universitate/file/2015/doctorat/abilitare/Rezumat%20Abilitare%20Prof%20dr%20Sorin%20Morariu%202015.pdf) + abstracte fără număr, la care doar la 2 abstracte este autor principal (http://www.usab-tm.ro/utilizatori/universitate/file/2015/doctorat/abilitare/Fisa%20indeplinire%20standarde%20minimale%20Morariu%20S%202015.PDF) deci stimate cadre didactice din învățământul universitar doar așa puteți ajunge personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional
  care citări, indice hirsch, capitole in cărții de prestigiu
  recomandarea unui plagiator președintele senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, DARABUS GHEORGHE (http://cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2012/06/hotarare-517.pdf)
  si ATENȚIE vedeți ca ăștia pot ajunge si miniștri sau directori la UEFISCDI sau ANCSI, ca tocmai au participat la o sindrofie la USMV CLUJ, marele fost director de Scoală Doctorala VASILE COZMA si-a măritat copilul… si a trebuit sa dea dreptul pentru numire sau….?

  Reply
 3. GiGi

  in A.S.E., la Facultatea de Management este putergai mare, ameni valorosi, cinstiti, muncitori, nu sunt promovati, rinoceri batrani si inculti sunt sefi de department, ar trebui o sansa pentru noi toti, copii A.S.E.-ului…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *