Romania Curată

Încă trei decedaţi, după incendiul din clubul groazei. Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor şi medicilor. „Tineri răniţi trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele” UPDATE

UPDATE Bilanţul morţilor a ajuns la 30. O tânără de 26 de ani, Alexandra Matache, care era internată la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, a decedat, după cum a declarat pentru Adevărul surse medicale. Tânăra avea arsuri grave pe căile respiratorii.

„Este posibil să mai avem încă vreo 20 – 30 de decese în următoarea perioadă. Este o cifră orientativă, care nu înseamnă ca aşa va fi. Produsele includ sute de substanţe toxice, care includ şi alte cianuri, şi alte categorii de substanţe toxice, depinde cât te-ai expus şi cât ai stat înăuntru”, a declarat secretarul de stat din MAI Raed Arafat. Acesta a adăugat că unele persoane au fost rănite pentru că au fost călcate în picioare, astfel că au apărut fracturi de coaste, leziuni toracice.

Ştirea iniţială:

Alte două victime ale incendiului din clubul Colectiv din Capitală au decedat, duminică, una la Spitalul de Arşi şi cealaltă la Bagdasar, numărul morţilor ajungând astfel la 29, a declarat pentru Mediafax Raed Arafat. Legiştii vor face astăzi primele autopsii, pe aproximativ 20 dintre trupurile neînfleţite ale victimelor incendiului din clubul Colectiv, dintre cele care au fost identificate, şi, odată încheiată cercetarea la faţa locului, procurorii vor începe audierile.

Între timp, curg mărturiile din clubul groazei. Supravieţuitorii, personalul medical, aparţinătorii vorbesc despre drama teribilă din noapte de vineri spre sâmbătă.

„Grămadă de răniţi de un metru şi jumătate”

Unul dintre tinerii care au fost prezenţi în Clubul Colectiv în momentul producerii tragediei, Mihai Bărbuncă, a povestit cum s-au călcat tinerii în picioare să scape de flăcări. „La 30-40 de minute după ce a început concertul, au fost nişte artificii. Pe unul dintre pilonii din faţa scenei era ceva din material textil, nu stiu exact ce. A ajuns la tavan, iar tavanul a luat foc. Ne-am îngrămădit toţi spre ieşire, cei care cădeau erau călcaţi în picioare“, a povestit Bărbuncă, citat de adevărul.ro.

„Oamenii de-abia umblau, unul dintre ei ne-a spus că la ieşirea din club se formase o grămadă de corpuri umane de circa un metru şi jumătate, peste care a trebuit să treacă”, a explicat o tânără, pentru Magyar Nemzet.
„Un alt moment groaznic a fost atunci când am scăpat de acolo, te uitai în spate şi nu ştiai ce să faci. Nu poţi să atingi oamenii, aveau pielea arsă….ce m-a şocat cel mai mult este că toţi ziceau că sunt bine. Cu un metru înainte de ieşire deja nu puteam să mai ies şi mi-era foarte frică. Am luat o gură serioasă de fum, mi-a fost nasol, am reuşit să scap. Nu se mai vedea nimic din cauza norului de fum. Nu, negru, nimic, şi venea după tine, asta era nasol. Îmi doream din tot sufletul să mă împingă din spate, să ies şi prin geam. M-am panicat pentru că ştiu ce se întâmplă în situaţii de genul ăsta“, a declarat Alex Banu pentru Pro TV.

„Am adus tot ce aveam, apă, perne, pături… O fată a stat aici, pe trotuar, 40 de minute, pentru că medicii nu mai ştiau la care să se ducă mai întâi. I-am pus o pernă sub cap şi am învelit-o cu pătura, pentru că tremura continuu. Asistentele ne-au dat şi nouă apă oxigenată şi mergeam şi le dădeam pe unde avea răni fiecare, am făcut şi noi ce am putut. Era ca în filmele de groază şi după ce i-au dus pe toţi la spital, eu n-am mai putut închide ochii. Nu mi-i mai puteam scoate din minte”, a povestit pentru adevărul.ro Florentina, care locuieşte în zona clubului Colectiv.

O asistentă de pe ambulanţă: „Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanţe, că e haos”

O asistentă de la serviciul de ambulanţă a povestit ce a văzut în noaptea de vineri spre sâmbătă, când a ajuns la clubul Colectiv.

„Eram două salvări. Una dintre victime, erau o tânără, rănită grav. Ţipa la mine să venim mulţi. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arşi, călcaţi în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arşi. Plângeam. Săreau arşi pe mine, urlau. Voiau să intre mulţi în ambulanţe. Şi nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum.Abia atunci s-a dezlănţuit coşmarul. Au venit alţi patru grav răniţi. Izbeau în mine. În salvare. Le curgea pielea, carnea. Acum plâng. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanţe, că e haos. Să vină poliţia. Rupeau jacheta de pe mine. Apoi, a venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou: Ia-o mai repede din braţele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am şi eu o fată acasă!. Mi s-a făcut rău. Veneau mulţi, mulţi de tot. Erau îndesaţi în salvări. Civili urlau, tineri răniţi trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutaţi, să fie salvaţi. Se aruncau în faţa ambulanţelor. Dădeau cu pumnii în ambulanţe. Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul şef plângea în hohote. Era în şoc. Ţipa: De ce, Doamne?. Tânără arsă nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urlând la Colţea, cu patru răniţi grav. Ţipam să vină toţi doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de şoc. Am văzut iadul! Doi doctori de la echipaje au rămas la faţa locului. Erau şase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Şoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în şir până i-a crescut tensiunea şi i-a ţâşnit sângele pe nas. Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe braţe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflaţi şi roşii, plângea. Întreba: Sunt rău? E grav?. Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăieşte. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl ţin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu? Încă ieşea fum din el“, a povestit asistenta Violeta Maria Naca care are 22 de ani experienţă pe Salvare pentru blogul modapebune.ro.

Medic: „Avem nevoie să ştim adevărul şi să facem tot ce e nevoie pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple niciodată”

Un medic de gardă de la Spitalul Universitar de Urgenţă scrie că tinerii răniţi în incendiul din club ajunşi vineri noapte la unitatea medicală aveau răni grave şi spune că respiră încă fumul adus odată cu ei.

„M-am întors acasă după cea mai grea gardă din experienţa mea de medic chirurg. Astă noapte am coordonat garda Secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. Mi-e greu să scriu, după suferinţa pe care am văzut-o în ultimele ore. Poveşti de viaţă întoarse ori distruse din cauza iresponsabilităţii şi a corupţiei. Imaginile nu pot surprinde tot iureşul ultimelor ore, emoţia, dar şi determinarea pe care le-am simţit în lupta noastră cu chinurile lor. Respir şi acum din fumul pe care l-au adus odată cu ei. Împreună am încercat să facem tot ce am putut pentru cei 24 de tineri ajunşi la noi. Au vârste cuprinse între 19 şi 28 de ani. Tineri, prea tineri pentru ce au trăit. Mulţi au arsuri majore pe corp, arsuri ale căilor respiratorii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon şi au necesitat intervenţii chirurgicale. Nicio pedeapsă nu îi poate întoarce acum pe cei care au plecat dintre noi. Dar avem nevoie să ştim adevărul şi să facem tot ce e nevoie pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple niciodată”, scrie pe contul său de Facebook dr. Ina Petrescu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Blogger: „Nu a fost niciun spectacol pirotehnic, nu a venit niciun fachir”

Alex Teodorescu, un tânăr de 22 de ani care a fost în noaptea de vineri spre sâmbătă în clubul Colectiv, a povestit pe blogul său momentele de coşmar prin care a trecut:

„Scriu asta pentru că nu pot dormi, pentru că în noaptea asta am simţit că trăiesc o invazie de oameni arşi din cap până în picioare, fără păr rămas pe cap, cerând ajutor şi apă. Oameni plângând în hohote şi strigând «Unde e Alina, unde a rămas Alina?». Aud şi acum în timpan oameni care strigau «Unde p.. mea sunt pompierii, au trecut 15 minute de când am dat telefon» Văd mame plângând şi oameni băgaţi în saci de către alţi oameni cu vestă fosforescentă. Văd cum după ani de zile mă închin şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt întreg, iar la fiecare final de discuţie pe care o am cu cineva zic «Doamne fereşte». Dacă m-ar întreba cineva cum arată Apocalipsa, aş zice că arată exact că această noapte… şi plâng… şi-mi doresc doar să ştiu că toţi am supravieţuit şi că peste 3 luni ne vom întâlni toţi aceeaşi 400 care am fost în noaptea asta acolo şi vom ciocni din nou beri în Colectiv râzând şi aducându-ne aminte despre o lansare de album. Dar n-o să se întâmple asta… Nu am scris asta că să fac politică. Nu am scris asta că să-mi dai tu like pe Facebook. Nu am scris asta că să fac cuiva reclamă sau antireclamă. Am scris asta pentru că am trăit-o şi pentru că voi rămâne cu ea toată viaţa… şi nu e nimic poetic în asta… E un coşmar care se va târâi după noi, după fiecare individ care a fost în Colectiv vineri, 30. Tu, cel din afară, s-ar putea să nu înţelegi şi să blamezi în stânga şi în dreapta. Vina e că s-a aprins un artificiu de tort… Tu ai putea să-ţi accepţi vina că ai vrut să aprinzi un artificiu sau un chibrit? Eu nu… Vineri pe 30, am fost în Club Colectiv la lansarea albumului nr. 2 semnat Goodbye to gravity. De ce? Pentru că am vrut să văd cum arată actul artistic al unei formaţii din România care ne reprezintă afară. Va asigur că deşi muzică a fost rock, în public nu a existat niciun om care a avut costum de Halloween pe el, care l-a invocat pe Lucifer sau alte mizerii pe care probabil le veţi mai auzi în viitor legat de această lansare. A fost strict o lansare de album că oricare alta în care o formaţie a vrut să facă spectacol.
NU A FOST NICIUN SPECTACOL PIROTEHNIC, nu a venit niciun fachir, nu a tras nimeni cu tunul, nimic de genul asta. Doar 4 artificii de tort, două puse în faţa scenei, două pe 2 stâlpi de susţinere ai sălii. Nimic prea spectaculos… La fel de bine putea arde şi o sufragerie la aniversarea copilului tău pentru că în tort i-ai înfipt 2 artificii care ard 10-15 secunde. Asta a fost tot spectacolul pirotehnic… Trupa s-a lăudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaraţia este mult prea pompoasă pentru ceea ce s-a întâmplat de fapt… Pe la jumătatea programului aceste artificii s-au aprins, şi odată cu ele, una dintre artificii a aprins izolaţia audio a sălii, care după cum ştim, în marea majoritate a cazurilor e ori din burete, ori din cofraje de ouă, în funcţie de buget. La Colectiv, izolaţia cred că a fost de burete (în niciun caz carton de ouă), la fel că în oricare alt club din România care e interesat de aşa ceva. Nu a explodat nimic, nicio conductă… Iniţial, nu s-a panicat nimeni, solistul Andrei Galut şi-a păstrat calmul cerând pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt. Nu a venit acel instinctor. Dumnezeu ştie dacă Colectivul avea extinctor şi nu s-a implicat nimeni să stingă o flacără, sau nu a existat aşa ceva în sală vreodată. Ca oricare alt român care iese din casă, nu ne-am pus niciunul din cei care eram acolo problema «Are Colectivu’ exstinctor că să nu mor în incendiu? N-are. Ok. Nu merg, că mor». Cine face asta? Cine se aştepta la asta? Probabil că după acest incident: toată lumea, dar până ieri absolut nimeni… Lumea bate monedă că acest club nu era în regulă din punct de vedere legal, că nu avea autorizaţii. Sincer… Cred că maxim 5% din toate localurile/firmele/teatrele/cafenelele/şcolile/ sau orice altă companie din România (şi poate nici măcar alea) sunt invalide pentru a-şi exercita activitatea. Ştim bine că mica înţelegere este prietenul nostru cel mai bun de la Retragerea Aureliană încoace… Ce era să facem, să nu mai ieşim din casă? şi chiar şi aşa… Câte blocuri din România au instalaţie anti-incendiu funcţională pe holuri? şi cred că simţim cu toţii asta… Totul pare că merge la mica înţelegere… Asta e România noastră, însă nu despre asta vreau să vorbesc… Cum puteam muri cu toţii în Colectiv, la fel puteam muri şi acasă de la un simplu chibrit aprins aiurea… De ce au murit admiratorii Goodbye to Gravity în seara asta? Probabil pentru că au ieşit din casă că să vadă un concert live al unei formaţii şi să nu-şi petreacă seara de vineri uitându-se la televizor, la emisiunile spumoase care ni se servesc zilnic. Oamenii care azi au murit, au murit pentru că sunt cei care au vrut să vadă altceva decât ceea ce le este pus pe tavă zilnic… Nu au vrut să fie leguma controlată a unui playstation, nu au vrut să fie telespectatorii unor emisiuni pline de feţe frumoase. Vineri, decedaţii au murit pentru că au vrut să socializeze pe viu, fără facebook, fără Skype şi alte reţele de interacţiune. Scriu toate astea pentru că anumite persoane jalnice consideră că persoanele care mergeau în Colectiv erau nişte boschetari care trăiau de pe o zi pe alta. Nu, oameni buni, nu este aşa… Nu mai puneţi etichete… Nu mai consideraţi voi că ştiţi totul… Nu va mai lăudaţi că ştiţi voi mai bine cât de satanişti şi boschetari sunt oamenii care ascultă concerte live… Este oribil să spui toate astea, mai ales după această tragedie… Vineri, în Colectiv, o mică bucată de oameni a venit acolo că să mai consume artă. Da, ĂSTA ESTE ADEVĂRATUL NIVEL AL ARTEI ÎN ROMÂNIA. E plin de artişti care cântă în toate halelele cu o singură uşă de acces, e plin de artişti refuzaţi de radio şi tv şi care se mai pot întreţine doar din concerte live, e plin de artiştii care la concert mai aprind şi 4 artificii, numai-numai de s-o mai îndrepta şi publicul spre actul artistic live, autentic. Credeţi că muzicienii care chiar au ceva de arătat nu ar vrea să profeseze în teatre sau în localuri amenajate cum trebuie? Credeţi că muzicienilor şi ascultătorilor lor le place să iasă la o bere numai în subsoluri şi în hale părăsite? Asta este nivelul concertelor live în România. Acesta este nivelul culturii ţării noastre. Sub pământ şi în ruine se desfăşoară actele artistice. Şi proşti suntem noi, ăştia care încă mai vrem să consumăm aşa ceva, şi nu ne mulţumim cu manele, fufe şi caterincă… De ce nu am avut instalaţie anti-incendiu? Pentru că majoritatea localurilor de la noi nu au aşa ceva. De ce? Pentru că lumea fumează şi fumul de ţigară declanşează instalaţia… De ce toţi patronii par că fentează controalele? Pentru că abia ieşi pe zero dacă îţi plăteşti toate impozitele şi toate dividentele… Şi ştim bine că cu toţii suntem de vină… Cu toţii acceptăm localurile fără instalaţie de incendiu, ba chiar sunt ultimele noastre griji chestiile de genul… Acceptăm asta zilnic cu toţii, nu doar „boschetarii” care merg în cluburi, nu doar tinerii, nu doar bătrânii, nu doar adulţii. Cu toţii suntem ignoranţi, cu toţii trecem cu vederea… Inclusiv eu, inclusiv tu… De ce au murit oamenii ăştia? De la un artificiu de tort…. Azi noapte, unii şi-au pierdut viaţa, alţii pielea de pe faţă. Eu mi-am pierdut doar geaca. De ce? Pentru că sunt un om bun…? Pentru că sunt un om rău…? Dumnezeu să vă ţină tari pe voi toţi cei care aţi trecut sau încă treceţi prin tragedia asta! Condoleanţe familiilor celor decedaţi… Probabil că Dumnezeu ştie mai bine…“, este mesajul postat de tânărul de 22 de ani pe blogul său.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Încă trei decedaţi, după incendiul din clubul groazei. Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor şi medicilor. „Tineri răniţi trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele” UPDATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *