Adrian Popescu

In Romania s-au investit miliarde de euro in energia eoliana, fara un studiu de impact asupra mediului Cum ar putea pasarile migratoare sa atraga o noua sanctiune din partea UE

Romania a devenit in ultimii ani una dintre cele mai atractive zone din lume pentru investitiile in parcurile eoliane, iar Dobrogea a fost declarata a doua regiune cu potential din Europa din punctul de vedere al „energiei vantului”. In ultima vreme, tot mai multi specialisti atrag insa atentia ca turbinele eoliene ar putea avea un impact negativ asupra migratiei pasarilor.

Este si cazul Dobrogei, un punct vital al migratiei pasarilor pe ruta Europa-Asia-Africa, indeosebi a pasarilor cu zbor planat (rapitoare de zi, berze, pelicani) si un loc preferat de iernare pentru gâşte si lebede.

Autoritatile noastre au ignorat insa aceasta problema si au dat aprobari pe banda rulanta pentru amplasarea parcurilor eoliene, investitiile ridicandu-se deja la cateva miliarde de euro (se previzioneaza ca pana in 2035 nivelul lor sa ajunga la 30 miliarde de euro).

Romania a primit atentionari din partea UE inca din 2010, cand o Comisie de infringement a CE a venit in Romania si ne-a solicitat sa realizam un studiu cu privire la impactul amplasarii improprii a centralelor eoliene in zonele sensibile pentru biodiversitate.

Trebuie mentionat ca la nivelul UE exista un proiect ambitios, intitulat reteaua Natura 2000, care isi propune conservarea habitatelor naturale si protejarea speciilor salbatice de interes comunitar. De altfel, realizarea acestei retele a fost asumata de Romania in timpul negocierilor de aderare la UE.

Ca si in alte domenii, noi am intarziat nepermis de mult realizarea acestui angajament, iar Strategia energetica a Romaniei pe perioada 2007-2020 nu a fost supusa procedurii de evaluare strategia de mediu si nu s-a tinut cont de faptul ca in România a fost stabilita reteaua Natura 2000.

Abia in urma cu cateva zile, Minsterul Mediului s-a hotarat sa lanseze o licitatie pentru intocmirea unui studiu „privind recomandari asupra zonelor din Dobrogea, unde amplasarea centralelor eoliene sa fie restrictionata din cauza coridoarelor de migratie a pasarilor cu zbor planat (rapitoare de zi, berze, pelicani) respectiv din cauza iernarii gâstelor si lebedelor”, insa a alocat o suma ridicol de mica: 161.290 lei (35.000 euro).

Pentru acesti bani, firma castigatoare trebuie sa indeplinesca urmatoarele activitati:

– colectarea informatiilor publicate din literatura de specialitate referitoare la migratia pasarilor cu zbor planat respectiv la iernarea gastelor si a lebedelor din Dobrogea;
– realizarea unui studiu pe teren pentru determinarea rutelor de migratie a pasarilor cu zbor planat in Dobrogea. Observatiile vor fi efectuate paralel de pe cel putin 10 puncte de observatie, astfel incat sa acopere cat mai bine teritoriul Dobrogei. Se vor efectua observaţii atat in cursul migratiei de primavara (cel putin o saptamana) cat si in cursul migratiei de toamna (cel putin patru saptamani);
– realizarea unui studiu pe teren pentru identificarea principalelor locatii de iernare a gâştelor si lebedelor din Dobrogea.

Aceasta activitate va viza in primul rand habitatele agricole folosite de aceste specii pentru a se hrani, dar raportul va include si habitatele acvatice, unde se odihnesc si innopteaza pasarile.

Raportul final trebuie sa includa:

– o parte generala despre efectele eolienelor asupra pasarilor migratoare;
– harti GIS, cu zonele unde constructia eolienelor trebuie interzisa, respectiv cu zonele unde constructia eolienelor este permisa, dar constructia sau functionarea lor va trebui restrictionata din cauza migratiei pasarilor
– masuri necesare pentru reducerea sau stoparea impactului eolienelor asupra pasarilor.

Acest proiect ridica insa mari semne de intrebare. Studiul trebuie predat cel tarziu pe 15 decembrie 2012, asadar cum se vor face observatiile in cursul migratiei de primavara a pasarilor?
De asemenea, nu se stie nici ce se va intampla cu parcurile eoliene deja amplasate si care vor fi declarate ca periculoase pentru migratia pasarilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “In Romania s-au investit miliarde de euro in energia eoliana, fara un studiu de impact asupra mediului Cum ar putea pasarile migratoare sa atraga o noua sanctiune din partea UE

 1. mariusc80

  Cred ca titlul ar trebui refromulat … nu s-au investit banii in Romania. Echipamentele sunt importate, nu sunt produse la noi … daca ar fi facut macar o fabrica care producea tehnologie eoliana, atunci era investitie. Romania primeste doar taxele pe salariile platite celor care le monteaza, si in schimb noi platim certificatele verzi … Romania este in pierdere evident din aceasta ecuatie … chiar si fara a afecta pasarile migratoare.

  Reply
 2. adrian

  chestia cu certificatele verzi este reala. Companiile straine au montat la noi niste mori de vant si au recuperat investitia primind contravaloarea certificatelor verzi. Cand se vor vedea cu banii luati, le vor vinde la fraieri parcurile alea eoliene, iar noi vom avea o tara inestetica. Printul Charles al Marii Britanii este un aprig contestator al eolienelor, pentru ca strica peisajul si este un factor de stres sa te tot uiti la palele alea de vant.

  Reply
 3. alexandru burlacu

  as atrage atentia si asupra acestui studiu despre impactul parcurilor eoliene asupra climei in zonele unde acestea sunt asezate, articol publicat la sfarsitul lunii aprilie a.c. de catre Department of Atmospheric and Environmental Sciences, University at Albany, State University of New York, in revista Nature Climate Change, cu titlul: Impacts of wind farms on land surface temperature; este intaiul de acest fel, cu atat mai mult de luat in seama.

  link: http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate1505.html#/references

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *