Cosmina Balcanu

Idei de activități, destinate liceenilor, pentru Școala altfel, pe timp de pandemie

În contextul actual, Școala altfel poate să vină în ajutorul elevilor plictisiți, care vor cât mai repede să înceapă școala. Cu toate că ar fi oportunitatea perfectă în care elevii să învețe lucruri practice, care să-i ajute cotidian, această perioadă poate să nu fie valorificată din lipsa de inspirație a elevilor și a domnilor profesori.

Școala Altfel este un program național, aprobat prin ordinul ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 5.034/29.08.2016, desfășurat în cinci zile consecutive, în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor. În această perioadă, cadrele didactice și elevii vor desfășura activități care să satisfacă interesele elevilor și care să le dezvolte competențele de învățare și a abilitățile socio-emoționale.

Așadar, am alcătuit o listă de activități care pot fi desfășurate în mediul online:

1. Webinarii pe teme alese de elevi 

Un webinar este un curs transmis live pe internet, realizat de către traineri, profesori sau profesioniști din diferite domenii. Teme care pot fi abordate: educația sexuală, educația juridică, drepturile omului, artă, cultură, stil vestimentar, despre iubire și relații în adolescență, despre perioada de adolescent, mai exact tot ce vă interesează pe voi și pe colegii voștri.

Pe cine putem ruga să susțină aceste webinarii?

Sunt convinsă că mulți profesori sunt dornici să discute cu voi despre aceste teme de care sunteți pasionați și despre care doriți să aflați mai multe, așadar nu vă fie jenă să le propuneți să țină un astfel de webinar. Dacă, totuși, nu găsiți pe nimeni interesat, puteți apela la asociațiile locale și naționale care se ocupă cu informarea populației despre anumite teme și care abia așteaptă să contribuie la dezvoltarea voastră personală.

Avantaje: 

 • Acumularea de informaíi necesare adolescenților, care deseori nu sunt abordate în mediul școlar;
 • Cunoașterea și dezvoltarea încrederii în sine și în propriile abilități;
 • Echilibrarea relațiilor cu ceilalți și raportării la lume;
 • Căpătarea unei imagini coerente despre sine;
 • Eliberarea de tensiunea și anxietatea acumulate, stres, frustrări și de sentimente negative;
 • Oportunitate de dezvoltare personală.

2. Discuții libere cu profesorul diriginte despre perioada de liceu și cea a facultății 

Aceste discuții pot fi realizate pe platforma ZOOM, Google Hangouts , Skype, Discord etc.

Avantaje:

 • Elevii își dezvoltă capacitatea de empatie, de înțelegere a opiniilor, trăirilor și aspirațiilor altora;
 • Acumularea de informații cu privire la o anumită facultate;
 • Timp petrecut constructiv împreună cu colectivul clasei;
 • Apropiere de profesorul diriginte.

3. Consiliere în carieră și orientare vocațională

Puteți crea un eveniment pe clasă sau la nivel de liceu, la care să invitați părinți, prieteni, studenți sau rude, care prin intermediul acelor platforme, să povestească despre job-urile și anii de facultate, să le puteți adresa, de asemenea, întrebări despre acele meserii și facultățile din orașele în care au studiat sau studiază.

Avantaje:

 • Dacă nu știți sau nu sunteți convinși de ceea ce o să faceți după liceu, această activitate o să vă ajute cu siguranță, întrucât invitații vă pot prezenta avantajele și dezavantajele meseriilor;
 • Cunoașteți persoane noi;

4. Petrecere tematică la nivelul clasei 

Puteți organiza o petrecere virtuală! Iar ca totul să fie mai interesant, votați o temă și îmbrăcați-vă frumos, pregătiți-vă un fel de mâncare sau un fresh și creați un playlist care să se audă pe fundal în timp ce vă creați amintiri de neuitat, cu colegii voștri, pe timp de pandemie.

Avantaje:

 • Aveți posibilitatea să vă apropiați la nivel de colectiv;
 • Timp petrecut constructiv;
 • Crearea de amintiri noi pe timpul liceului.

În final, sper ca aceste activități să vă ajute să valorificați timpul petrecut în carantină, de acasă, în cele cinci zile din Școala altfel și nu uitați să luați voi inițiativă în educație, dacă alții nu o fac!

Cosmina Balcanu activează la nivelul județului Bacău ca ambasador Școli curate, proiect al Societății Academice din România (SAR), dar este și președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” din Oneşti. De asemenea, activează pentru drepturile omului și protecția mediului, fiind voluntar activ și în cadrul altor asociații.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *