Adrian Popescu

Idealurile revolutiei batjocorite dupa 22 de ani PDL face lege pentru protejarea propriilor lustrabili

Cu o intarziere de 22 de ani, legea lustratiei, una dintre principalele revendicari ale Declaratiei de la Timisoara, a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, intr-o maniera ce lasa loc la dezbateri furtunoase.

In esenta, legea ar fi trebuit sa limiteze accesul la functiile publice a fostilor demnitari comunisti. In practica, legea se limiteaza doar la numirile in posturile din institutiile publice, nu si la acele demnitati unde se organizeaza alegeri (presedinte al statului, primar, presedinte de consiliu judetean, consilier local sau judetean), astfel ca fostii nomenclaturisti vor avea dreptul sa participe la alegeri. Ei trebuie sa dea insa o declaratie pe proprie raspundere privind trecutul lor.

Mai mult, pe ultima suta de metri, parlamentarii PDL au scos din lege un paragraf privind lustrarea persoanelor care au detinut calitatea de sefi ai misiunilor diplomatice sau consulare in strainatate. In acesta categorie intra exact noul sef al SIE, Teodor Melescanu, diplomat de cariera inca de pe vremea comunismului.

Parlamentarii PDL au eliminat din legea lustratiei si pe cei care au ocupat functii de conducere in Uniunea Tineretului Comunist. Ca din intamplare, actualul premier Mihai Razvan Ungureanu a fost, in perioada 1985-1989, membru supleant in Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist, la fel ca si predecesorul sau Emil Boc, care a fost numarul doi in conducerea UTC in judetul Cluj, ocupand functia de presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentesti Comuniste din Romania (UASC).

Cine va fi lustrat

Proiectul prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.

Legea stipuleaza limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Persoana care se afla in acest caz nu va putea fi numita pe o perioada de cinci ani consecutiv de la data intrarii in vigoare a acestei legi.

Initial, in legea votata in urma cu cateva luni tot de Camera Deputatilor, era prevazuta si interdictia, pe o perioada de cinci ani, pentru aceste persoane de a fi alese in functie, dar Curtea Constitutionala a decis ca aceasta prevedere este neconstitutionala.

In consecinta, membrii Comisiei juridice si plenul Camerei au decis sa existe interdictie doar pentru numirea in functii.

CNSAS ii va controla pe alesi

Persoanele care vor candida la o functie publica au obligatia doar sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind trecutul lor.

In schimb, toti cei numiti in functii vor fi verificati dupa intrarea in vigoare a legii lustratiei. Institutia care se va ocupa de aceste verificari este CNSAS. Astfel, o persoana poate candida pentru functia de presedinte al tarii, dar poate fi blocata sa ocupe functia de prim-ministru, daca trecutul sau intra sub incidenta legii lustratiei.

Cei numiti in functii trebuie sa depuna un CV extins, in care sa enumere cronologic toate locurile de munca si functiile avute de la prima sa angajare. Alaturi de CV, acestia trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspundere potrivit careia nu au facut parte din aparatul represiv comunist.

„Subsemnatul,…., declar ca nu am facut parte din aparatul de partid si de stat comunist si nu am fost colaborator sau agent al fostei securitati”, se arata in formularul care trebuie completat.

Cele doua documente vor fi verificate ulterior de CNSAS, la solicitarea conducatorului autoritatii publice din care face sau va face parte, insa decizia poate fi contestata in instanta. Formula seamana cu cea folosita in legea CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate.

Ion Iliescu: Legea lustratiei este „discriminatorie, aberanta si total inutila”

Fostul presedinte s-a opus vehement acestei legi: „Ar fi fost oarecum rational sa se discute despre o asemenea lege in primii ani de dupa caderea dictaturii, dupa 1989, anii “90. Asa incat mie mi se pare in general aberanta si inutila o asemenea lege intr-un cadru democratic de politica deschisa si cand se pronunta fiecare si este mai ales cenzura populara care decide asupra tuturor lucrurilor. Mi se pare absolut inutila o asemenea lege astazi, la 22 de ani dupa revolutie”.

Ion Iliescu a detinut inalte functii in aparatul de stat si in PCR: secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, membru al Comitetului Central al PCR, presedinte al Comitetului de organizare a Asociatiilor Studentesti, sef de sectie la CC al PCR, prim-secretar al CC al UTC, sef al Departamentului de propaganda al Comitetului Central al PCR, ministru pentru problemele legate de tineret, vice-presedinte al Consiliului Judetean Timis, presedinte al Consiliului Judetean Iasi, director la Editura Tehnica.

Pe cine afecteaza legea

Legea a fost adoptată cu amendamente formulate de deputații Mircea Toader (PDL), Mate Andras (UDMR) și Mircea Grosaru – minorităti naționale.

Ion Iliescu, membru al Comitetului Central al PCR, secretar al CC al PCR, membru al Consiliului de stat, prim – secretar al Consiliului Judeţean Iaşi și Octav Cozmâncă, secretar general al Consiliului de Miniştri al R.S.R. ar fi intrat sub incidența legii, dar nu mai ocupă funcții publice.

Totuși, sunt lustrabili senatorii Viorel Hrebenciuc, fost membru în Consiliul Judeţean al PCR Bacău și Șerban Mihăilescu, secretar al Consiliului de Miniştri cu grad de secretar de stat. În cazul lor, legea va fi aplicată abia după ce își termină mandatul.

De asemenea, sunt vizate persoanele care au făcut parte din structurile fostei Securităţi şi au colaborat cu aceasta ca poliţie politică. Printre aceștia se numără Rodica Stănoiu (verdict CNSAS de colaborare cu Securitatea) și Dan Voiculescu (verdict
CNSAS de colaborare cu Securitatea).

Au mai fost incluși în lege ca lustrabili şi cei care au ocupat funcţii ca preşedinte sau preşedinte de secţii la Tribunalul Suprem, procuror general sau procuror general adjunct.

Desi la propunerea lui Mircea Toader au fost scoși din legea lustrației cei care au făcut parte din conducerea UTC, unul dintre aceștia fiind chiar actualul premier Mihai Răzvan Ungureanu (fost membru supleant al CC în UTC), la propunerea deputatului UDMR, Mate Andras Levente, deputații au decis introducerea procurorilor angajati in perioada comunista în categoria personalelor lustrate, presa speculînd că cea vizată este Monica Macovei, fost procuror înainte de 1989.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Idealurile revolutiei batjocorite dupa 22 de ani PDL face lege pentru protejarea propriilor lustrabili

 1. aura

  Mai exista CNSAS? a trecut cel putin un an de cind n-am mai auzit de vreun verdict important. Inca o institutie de forma, netrasparenta si bugetivora. In timp ce in Bulgaria sint deconspirati pe banda politicieni, magistrati, clerici, diplomati etc., la noi sint CNSAS-ul se ocupa de muzicanti, scriitori si ceva oficialitati de la Cuca Macaii.

  Legea lustratiei in forma actuala e o lege cu dedicatie, ridicola si inutila. Asa cum dupa condamnarea comunismului au aparut fostii comunisti cu si mai mult tupeu in viata publica, asa se va intimpla si dupa aplicarea legii lustratiei. Avem deja in avanpremiera un fost ofiter DIE, acum sef SIE la 72 de ani!!!

  Reply
 2. Nick Sava

  Chiar tardiva, aceasta lege este binevenita. Nu a fost data „sa isi scape oamenii” – dar probabil s-a profitat de lipsa USL din sala ca sa o poata trece. PSD reusise sa o blocheze din 90 incoace, PNL-ul i s-a alaturat recent. Persoanele care sunt alese nu pot fi lustrate – e decizia CCR (la cererea PSD). Dar cine e de vina ca romanii aleg persoane lustrabile? Cine e de vina ca a ales un fost ofiter de securitate doar pt ca era sustinut de PSD? Cum de a ales de-a lungul timpului tot felul de peremisti securisti dovediti? ce cauta Voiculescu, Spaga si altii in Parlament?
  Cit despre „diplomatii de cariera”, lucrurile sunt mai incurcate. Au fost diplomati buni si rai. Nu toti au fost „oamenii partidului”. Nu il apar pe Melescanu, nu stiu mare lucru despre el. La fel, legea vorbeste despre tineri sub 18 ani cu functii in UTC. Ungureanu era minor. UASC nu era, totusi, echivalentul UTC. Si, apoi, cum zicea Tutea, un tinar fara convingeri comuniste, nu are inima. Vad ca nici Sindicatul nu e bagat… Eu nu pot decit sa felicit Parlamentul ca a scos IN SFIRSIT ceasta lege. Nu penutr a ne razbuna pe cineva, ci pentur ca acum STIM ca a fi colaborat cu Partidul era o rusine! Cit timp nu exista legea, o dadeau la intors, ca „au fost 4 milioane de comunisti”, ca „toti au fost informatori”…

  Reply
 3. aura

  @Nick Sava: inceteaza sa ne iei de prosti. Parca esti purtatorul de cuvint al PDL. Citeste pe Hotnews articolul lui Dan Tapalaga si o sa intelegi ce resorturi au dus la adoptarea acestei caricaturi de lege.

  Reply
 4. LEVITCHI MIHAILL

  Catre intreaga clasa politica.Am pornit pe optzeci si unu de ani.De ce nu lustrati pe toti cei care in anii 1947-1989 au facut numai lucruri proaste si urate?(fabrici,uzine,sosele,blocuri,spitale,gradinite,scoli,litoralul,etc.etc.etc.)ca doar asa sa scapati de o eventuala judecata,pentru tot ce ati distrus,furat si vandut.Cred ca va veni timpul sa fiti si voi trasi la raspundre.

  Reply
 5. arpad

  Legea lustratiei a venit,din pacate,mult prea tarziu si nu ptr.toti.Ea trebuia facuta inca de la inceputul anilor 90 si imediat dupa Proclamatia de la Timisoara,pe care am semnat-o si noi.Acum va avea un efect redus iar majoritatea celor vizati de lege au cam trecut,,in rezarva;In concluzie,la unele lucruri suntem primii iar la altele,ultimii,ca de obicei.

  Reply
 6. CONSTANTIN

  BRAVO, BRAVO AURA!

  Dar dupa cum vad, acest portal s-a cam uzat. Este o blasfemie ca aceasta Lge sa treaca fara consultarea celor care au patimit. Pana la urma , „Societatea civila” si cea necivila, de partea cui e? Si in ce directie merge? Asteptam raspuns!

  Constantin

  Reply
 7. aura

  @basarab: daca de mine e vorba, nu am observat sa fiu cenzurata pe acest site. Comentariul al doilea ar fi trebuit sa apara dupa comentariul lui Nick Sava, dar asta nu se incadreaza la cenzura. :)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *