Romania Curată

Homoștean poate fi urmărit penal. Președintele a dat astăzi ”undă verde”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui George Homoştean, fost ministru de Interne în perioada 4 septembrie 1978 –3 octombrie 1987, pe care Parchetul General îl acuză de infracţiuni contra umanităţii.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a solicitat, marţi, preşedinteluiKlaus Iohannis formularea cererii de urmărire penală a lui George Homoştean, pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu.

Cererea a fost aprobată joi, anunţă Preşedinţia. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis (…) Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Homoştean George, fost ministru de Interne în perioada 4 septembrie 1978 –3 octombrie 1987, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

George Homoştean, care are 93 de ani și locuiește la Hunedoara, a fost prim-secretar PCR al judeţului Alba şi ulterior ministru de Interne şi ambasador în Cehoslovacia.

Fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, l-a indicat pe Homoştean ca fiind cel care s-a aflat în spatele uciderii tatălui său. În noiembrie 2014, Andrei Ursu a reuşit să obţină redeschiderea dosarului privind moartea lui Gheorghe Ursu.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarele privind decesul lui Gheorghe Ursu a fost confirmată, în 12 noiembrie 2014, de Curtea Militară de Apel Bucureşti, care a constatat legalitatea şi temeinicia acestei măsuri, după ce Parchetul instanţei supreme a infirmat soluţiile de netrimitere în judecată în acest caz.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a intrat, în data de 21 octombrie 2014, în greva foamei, timp de 16 zile,  pentru a cere condamnarea principalului vinovat pentru moartea tatălui său, torționarul Marin Pârvulescu.

”Solicit ca investigația pentru identificarea acelui dosar sa fie facuta in regim de urgenta, de un procuror integru”, a precizat Andrei Ursu.

Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale, şi Mihail Creangă, fost şef al Arestului Miliţiei Capitale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Homoștean poate fi urmărit penal. Președintele a dat astăzi ”undă verde”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *