Romania Curată

Dan Şova, scăpat de colegii senatori de arestare. Vot pro Șova și anti Justiție dat în Senatul României

Senatorii au respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Dan Șova! Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova. Cifrele votului nu au fost date publicității deocamdată, dar surse parlamentare susțin că scorul a fost de 66 de voturi „pentru” şi 72 „împotrivă”.

„Nu vreau să calific votul Senatului. Vă spun o singură propoziţie şi sper să mă înţelegeţi: Îmi doresc, aşa cum am cerut şi instanţei supreme, să trimită dosarul în instanţă ca să ne lămurim, să terminăm cu toate discuţiile astea politicianiste”, a spus Şova după ce a votat și el împotriva încuviințării arestării sale.

Astfel, colegii senatori au făcut din nou scut în jurul colegui lor pentru a-l proteja de Justiție. Votul a fost nu doar unul pentru Dan Șova, ci și împotriva Justiției, reprezentată de Direcția Națională Anticorupție.

Plenul Senatului reia votul, marți după-amiază, în jurul orei 17:30, în cazul cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova. Procurorii DNA sunt pregătiţi să îl ducă în celulă, dacă senatorii vor vota „pentru”.

Comisia juridică a Senatului nu a reușit, marți, să ia o decizie în privința formulării proiectului de hotărâre, ședința fiind suspendată după ce au fost înregistrate cinci voturi pentru, cinci împotrivă, iar reprezentantul UDMR, Pataki Csaba, cel care putea să dea votul decisiv, a absentat, din nou, de la ședință.

Senatorii PSD și cei care sprijină guvernul s-au mobilizat și sunt prezenți în număr mare. Ministrul de Finanțe, Orlando Teodorescu, dar și ministrul de Interne, Gabriel Oprea, șeful UNPR, se află în sală. Mobilizarea celor din jurul lui Dan Șova pentru a-l proteja apare datorită faptului că au nevoie de jumătate plus unul din numărul senatorilor prezenți pentru a-l face scăpat pe colegul lor.

Senatorii PNL care au luat cuvântul până acum la tribuna Senatului solicită să nu se mai reia votul în cazul Șova, deoarece votul din martie a fost perfect legal și nu a fost contestat de nimeni. Parlamentarii din opoziție susțin că ei au atacat la Curtea Constituțională doar interpretarea acelui vot. Cu alte cuvinte, liberalii solicită încuviințarea cererii DNA de arestare preventivă a lui Dan Șova.

Rămâneţi pe România Curată să aflaţi cum decurge votul.

Nici săptămâna trecută, senatorii juriști nu au reuşit să formuleze un proiect de hotărâre, care să stabilească modul în care trebuie aplicată decizia Curţii Constituţionale. Încă din luna martie, DNA a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului, votul s-a dat, a fost interpretat ca fiind unul pentru respingerea solicitării procurorilor, dar judecătorii CCR au declarat neconstituţională hotărârea Senatului.

Pe 25 martie, 79 de senatori au votat pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, iar 67 de voturi au fost împotrivă. Comisia Juridică a decis cu votul majorităţii membrilor săi, cei din PSD şi UNPR, că prin scrutinul din 25 martie nu s-a încuviinţat solicitarea procurorilor. Punctul de vedere al Comisiei a fost însuşit şi de Biroul Permanent, care a emis, după cererea procurorilor, o hotărâre în care se preciza că nu s-au întrunit condiţiile pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova. PNL a sesizat Curtea Constituţională, care a decis că hotărârea Senatului încalcă legea fundamentală.

Ulterior, propunerea PNL ca proiectul de hotărâre al Senatului să încuviinţeze cererea procurorilor în cazul Şova a fost respinsă mereu de cei de la PSD şi UNPR.

Săptămâna trecută, a fost adoptat în Comisia Juridică un proiect de hotărâre potrivit căruia întreagă procedură privind ridicarea imunităţii lui Dan Şova să fie reluată. Pentru acesta, au fost patru voturi de la PSD pentru, trei de la PNL împreună, doi liberali lipsind de la şedinţă, iar senatoarea Jipa s-a abţinut. Reprezentantul UDMR a plecat din sală cu câteva minute înainte votului, motivând că trebuie să fie prezent şi la Comisia de Muncă. Biroul Permanent a decis că proiectul de hotărâre votat nu este valid, deoarece nu a avut jumătate plus unu din numărul celor prezenţi, adică minimum 5 voturi pentru.

Încă din luna martie, DNA cere Parlamentului aviz pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD. Procurorii afirmă că fostul ministru al Marilor Proiecte a cerut distrugerea computerelor casei de avocatură unde era asociat, pentru a şterge urmele corespondenţei care l-ar fi putut incrimina în dosarul Turceni – Rovinari. În plus, Dan Şova ar fi falsificat 11 procese-verbale, mai spun procurorii DNA care îl acuză de abuz în serviciu.

Senatorul PSD Dan Şova a depus recent în instanţă o plângere în care îi acuză pe procurorii de la DNA că întârzie nepermis de mult finalizarea anchetei în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. El cere judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-i oblige pe procurori să termine mai repede dosarul şi să fie trimis în judecată.

De ce a fost salvat profesorul penal Dan Șova de colegii lui senatori: să aibă timp să-și termine masteratele de la LSE!

La precedentul vot împotriva Justiției și pro Șova, românii au ieșit în stradă
În mai multe oraşe din ţară, vinerea aceasta e zi de proteste.  La Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Târgu-Mureş, românii au ieşit pe străzi să sancţioneze decizia Senatului, de a-l scăpa de la arest pe senatorul Dan Şova.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Dan Şova, scăpat de colegii senatori de arestare. Vot pro Șova și anti Justiție dat în Senatul României

  1. gabriel

    Într-o lume strîmbă dacă vrei să fii drept ești strîmb .și cum vă așteptați dumneavoastră să facă dreptate niște strîmbi . ești bun cu unii și rău cu alții , fiecare dintre acești conducători sînt legați prin acel cordon care unii îi spun ombilical , se poate tăia orice cordon dar vremea lui Țepeș a trecut , așa că nu a venit timpul , nu a sosit ceasul pentru un Țepeș , El este printre noi dar nu îl votăm .

    Reply
  2. Nicolae Dorobantu

    deci blaga-tata socru-crin antonescu au batut palma pentru sova, sa-ti faci cruce ce matrapazlacuri se fac in spatele cortinei. Dupa arestarea ginerelui multe lucruri se pare ca s-au schimbat in politica hotiei. Se pare ca politicienii au inteles perfect mesajul dat de romani in 16 noiembrie si ca urmare acum se coalizeaza si iau masuri pentru protectia personala.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *