Dispariţia Guvernului Ponta şi venirea guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş aduce şi prima schimbare importantă în justiţie. Actualul procuror general al României, Tiberiu Niţu, renunţă să mai ceară şi alt doilea mandat (primul expiră în mai 2016). Dovada a apărut astăzi.
A solicitat un post de conducere la Ploieşti
Niţu a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii ca, după încheierea mandatului de procuror general, să fie detaşat “într-o funcţie de conducere” la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, solicitare care i-a fost de altfel şi aprobată.
Probabil el a simţit că fără protecţia lui Victor Ponta nu mai are nicio şansă să primească un nou mandat de la Guvernul Cioloş şi actualul ministru al Justiţiei, Raluca Prună.
În cei trei ani cât a deţinut funcţia de procuror general, Tiberiu Niţu a făcut de ruşine Ministerul Public (aşa cum mai este cunoscut Parchetul General), parchet care îşi revenise puţin în timpul cât a fost condus de Laura Codruţa Kovesi.
De altfel, Tiberiu Niţu a şi primit porecla de “procurorul NUP”, pentru desele închideri de dosare care îi priveau pe oamenii politici, mai ales cei din jurul lui Victor Ponta.
Amintim aici dosarul de plagiat al lui Victor Ponta, cel privind încălcarea regimului armelor şi muniţiilor al fostului premier Adrian Năstase sau dosarul în care fostul ministru Liviu Pop (care l-a ajutat şi el pe Ponta să scape de acuzaţia de plagiat) era acuzat de conflict de interese.
Controverse şi negocieri penibile
Să amintim faptul că Tiberiu Niţu a fost propus la sfârşitul anului 2012 să ocupe funcţia de procuror general de fostul ministru de atunci al Justiţiei, Mona Pivniceru (retrasă acum pe un post călduţ la Curtea Constituţională), după un simulacru de interviu.
Niţu a primit aviz negativ din partea CSM, pe motiv că avea “un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate, o scăzută capacitate de mobilizare şi adaptare la interviu, precum şi o spontaneitate redusă”.
Tot atunci, CSM susţinea că Tiberiu Niţu nu întruneşte condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror general, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar şi din perspectiva structurii de personalitate.
În aprilie 2013, Victor Ponta, care îndeplinea şi funcţia de ministru interimar al Justiţiei, l-a propus din nou pe Tiberiu Niţu la şefia Ministerului Public.
În urma unor negocieri scandaloase între Traian Băsescu şi Victor Ponta, s-a ajuns la un compromis, Tiberiu Niţu era acceptat pentru funcţia de procuror general, iar Laura Codruţa Kovesi era numită procuror şef al DNA, cele două nominalizări primind aviz pozitiv şi din partea CSM, care a uitat de prima caracterizare făcută lui Niţu.
Nu ar fi mai corect sa plece chiar acum domnul Nitu?
Cu parere de rau, dar nu ar fi. Legea trebuie respectat si nu schimbata dupa cum ne convine. Cam despre asta era si lovitura de stat din 2012: schimbare legilor dupa urechea majoritatii eventual cu aplicare retroactiva. Nitu a fost numit legal nu il putem da jos ilegal. Putem ajusta legea ca pe viitor asemenea cazuri sa nu mai apara.
Cu parere de rau la parerea ta de rau. Nu se schimba nici o lege daca isi da unul demisia. Pur si simplu se pune altcineva. Ce spui tu se vrea o justificare a ramanerii pe post a incompetentei sau rea vointei.