Romania Curată

Guvernul suspendă, până la 1 septembrie, procedura reducerii pedepselor pentru „savanții” închisorilor

Guvernul va suspenda până la 1 septembrie  prevederile privind posibilitatea deţinuţilor de a-şi micşora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare. Executivul a decis suspendarea prevederilor şi nu eliminarea lor, aşa cum prevedea proiectul de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Justiţiei.

„Guvernul consideră foarte clar că în momentul acesta s-a făcut un abuz de drept prin utilizarea excesivă a acestei prevederi până la constituirea unui mescanism. Cel puţin până atunci, vorbim de o suspendare a prevederii respective. Cred că argumentele au fost deja aduse de ceva vreme. Ministerul Justiţiei a vorbit despre această modificare şi despre necesitatea de a interveni de urgenţă având în vedere numărul excesiv de mare, de lucrări scrise în închisoare. Se poate vedea evoluţia absolut fantastică a acestor lucrări scrise în închisoare, de la nicio lucrare în 2006 am ajuns anul trecut la 337 de lucrări care toate pretind că au un caracter ştiinţific şi în consecinţă au avut efecte asupra reducerii zilelor de privare de libertate” a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Măsura suspendării a fost acceptată de premierul Dacian Cioloş, care a dispus formarea unui grup de lucru interministerial care să gândească un mecanism de evaluare a caracterului ştiinţific al lucrărilor scrise de deţinuţi.

Concret, proiectul de OUG elaborat de MJ stabilea abrogarea art.96 alin.(1) lit.(f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acesta a fost pus în dezbatere publică vineri după-amiază de către Ministerul Justiţiei.

Citiți și: Ministrul Justiţiei motivează de ce vrea să le ia avantajele scriitorilor din puşcării. “Nu intenționează să își formeze o conduită corectă, în vederea reintegrării în societate”

Super-savantul Ioan Niculae! Recorduri mondiale de viteză la scris, editat și publicat lucrări științifice în închisoare!

Gigi Becali recunoaște că nu a scris el cărțile în penitenciar. Ar putea fi anchetat pentru fals


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *