Romania Curată

Cioloş a preluat în programul de guvernare revendicările civice legate de schimbarea legislației electorale: primari aleși în două tururi, reducerea pragului la locale, asocierea independenților

Guvernul premierului desemnat Dacian Cioloş vine cu un program ambiţios, care contrazice multe dintre măsurile votate cu sârg de parlamentari. Cioloş vrea primari și președinți de consilii județene aleşi în două tururi de scrutin, informatizarea procesului electoral, revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi. Unele dintre modificările de legislaţie merg până la revizuirea Constituţiei. Planul de măsuri al guvernului Cioloş mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative.

Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

De asemenea, noua echipă guvernamentală îşi propune digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.

Un alt punct este urmărirea aplicării stricte a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Planul de măsuri al guvernului Cioloş mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative, principalul obiectiv fiind acela de a armoniza numărul minim de semnături pentru o propunere legislativă prin iniţiativa cetăţenească, cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar. Logica este aceea că dacă un anumit număr de alegători sunt reprezentaţi în parlament de un parlamentar, acelaşi număr de alegători să poată propune un proiect legislativ în mod direct, prin iniţiativa cetăţenească, se arată în programul de guvernare.

***

În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.

UPDATE: Conform Realitatea.net, Dacian Cioloș ar fi renunțat la ideea comasării alegerilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Cioloş a preluat în programul de guvernare revendicările civice legate de schimbarea legislației electorale: primari aleși în două tururi, reducerea pragului la locale, asocierea independenților

 1. Andrei

  Vad ca nu se vorbeste despre necesitatea ca primarii sa poata avea maxim de doua mandate pe timpul vietii ! Aceste mandate pot fi consecutive. De ce ? Pentru ca primarii fura la vot, fura peste tot, sunt moguli locali si fara aceasta limitare blocheaza dezvoltarea localitatilor, inclusiv a Romaniei. Adio spor demografic cu primari care au si sapte mandate si au cumparat localitatii intregi. Ale lor sunt campurile, pasunile, viile, livezile, magazinele, cofetariile, supermarcheturile pana si frizeriile ! Unde sa mai vina tineret la tara? Care tara ? Sa vina ca sa ce? Ca sa fie slugile acestor nababi locali ??? Domnule Ciolos, schimbati va rugam legea electorala > Primarii maxim DOUA mandate pe timpul vietii ! Va roaga POPORUL ROMAN !

  Reply
 2. Ionescu B.

  Atenţie la pragul electoral! 3% mi se pre un prag civilizat onorabil. 1-2 % e totuşi prea mic. Altminteri, aşa „atomizată” cum e societatea românească nu se va alege mare lucru…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ionescu B.: e vorba de alegerile pentru consiliile locale, unde unul sau doi consilieri independenți dedicați pot face minuni

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *