Romania Curată

Guvernul a tăiat din pix 2000 de joburi pentru persoanele cu dizabilități

O Ordonanță de Urgență a Guvernului publicată săptămâna trecută riscă să distrugă un întreg sector în care sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilități. Acest sector a fost creat cu un efort care a durat mai mult de 10 ani. Veteranii din branșă spun că ceea ce s-a întâmplat e un fel de #noapteacahoții, dar în domeniul întreprinderilor sociale, scrie PressOne.

Pe scurt, potrivit legii, toate firmele și companiile cu mai mult de 50 de angajați au obligația de a avea 4% din angajați persoane cu dizabilități. Companiile care nu îndeplineau acest criteriu aveau posibilitatea de a cumpăra servicii sau consumabile de la Unități Protejate, adică entități în care lucrează persoane cu dizabilități.

În caz contrar, companiile erau obligate să plătească o taxă statului. Prin Ordonanța de săptămâna trecută, Guvernul a eliminat posibilitatea susținerii Unităților Protejate și a dublat taxa pe care o au de plătit companiile către stat.

Practic, prin acest document, Guvernul a retras sprijinul major care venea dinspre companii către Unitățile Protejate și a instituit o taxă dublă pentru mii de companii.

Proiectul Ordonanței a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social (CES), dar asta nu a împiedicat Guvernul să aprobe documentul, ale cărui prevederi vor fi aplicate din luna septembrie.

România Curată a tras un semnal de alarmă cu privire la intențiile Guvernului Tudose, încă din 30 iunie. Încă din prima sa zi de lucru Guvernul Tudose avea acest proiect pe agendă:

În prima zi de lucru, guvernul social-democrat vrea să concedieze 2000 de persoane cu dizabilități

La data respectivă protestele societății civile și ale CES au blocat adoptarea proiectului. Dar guvernul social-democrat nu s-a lăsat până nu și-a pus în aplicare strategia de a aduna bani la buget pe seama persoanelor cu dizabilități.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *