Romania Curată

Guvernul a aprobat Legea vaccinării obligatorii

Guvernul a aprobat proiectul de lege care instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, precum si cu cele administrate in situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

Potrivit legii, la data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisa de către medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.

Nu este însă clar cum se va proceda cu cei aproximativ 500.000 de copii nevaccinați din România. De asemenea, nu este clar cum va putea asigura guvernul, gratuit, toate aceste vaccinuri, în condițiile în care în ultimii ani nu a fost în stare, mii de copii din medii defavorizate rămânând nevaccinați tocmai din acest motiv.

Raspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine parintilor, reprezentantului legal sau, dupa caz, persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil in baza unei masuri de protectie speciala.

In cazul vaccinarii obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face in scris.

Potrivit legii, la data inscrierii intr-o colectivitate, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Guvernul a aprobat Legea vaccinării obligatorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *