Romania Curată

Guvernul a adoptat una din propunerile SAR în ceea ce privește e-guvernarea

Una dintre propunerile Societății Academice din România-și anume crearea unui Coordonator pentru Tehnologia Informației la Guvern, așa-numitul CIO (Chief Information Officer)- a fost adoptată de Guvern în sedința din această săptămână.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că la nivelul Guvernului va fi creată o direcţie de coordonare a tehnologiei informaţiei, misiunea acestei structuri fiind dezvoltarea platformelor de guvernare electronică, astfel încât cetăţenii să poată interacţiona mai uşor cu statul.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum cu măsuri pentru consolidarea gestiunii sistemelor informatice ale administraţiei şi dezvoltarea serviciilor de e-guvernare. Măsurile vizează constituirea şi operaţionalizarea unei structuri de coordonare şi decizie la nivel înalt în ceea ce priveşte sistemele informatice guvernamentale: înfiinţarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informaţiei alături de structura de suport, Direcţia Guvernamentală pentru Tehnologia Informaţiei şi înfiinţarea GovITHub, un program guvernamental coordonat de Cancelaria Prim-ministrului.

Coordonatorul pentru Tehnologia Informaţiei (un rol cunoscut tradiţional sub denumirea de CIO – Chief Information Officer – Guvernamental), împreună cu Direcţia Guvernamentală pentru Tehnologia Informaţiei, reprezintă o structură dedicată coordonării tehnologiei informaţiei şi proiectelor de IT la nivel naţional, care va asigura o viziune unitară în domeniul guvernării electronice, se arată într-un comunicat de presă.

Misiunea principală a acestei structuri este dezvoltarea platformelor de guvernare electronică, astfel încât cetăţenii să poata interacţiona mai uşor cu statul. Activitatea şi proiectele acestui departament vor face posibilă o mai bună comunicare între ministere şi instituţii, sprijinind eforturile de simplificare şi eliminare a birocraţiei. De asemenea, structura va urmări ca investiţiile în IT ale instituţiilor publice să fie făcute eficient, conform unei strategii şi în interesul cetăţenilor. Rolul Coordonatorului pentru Tehnologia Informaţiei va consta şi în consolidarea protecţiei datelor cu caracter personal şi în promovarea standardelor deschise şi reutilizabile în domeniu.

Crearea unei structuri de tip CIO a reprezentat una dintre propunerile SAR la atelierul de lucru de pe 25 februarie, când a fost prezentat și Raportului anual SAR pe 2016. Potrivit memorandumul încheiat cu acea ocazie (atașat aici), cancelaria primului ministru își asumase implementarea acestei măsuri în perioada 2016-2017.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Guvernul a adoptat una din propunerile SAR în ceea ce privește e-guvernarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *