Romania Curată

Guvernul a absorbit zero fonduri europene structurale pentru perioada 2014-2020

Un memorandum discutat în ședința de Guvern de miercuri și intrat în posesia Capital arată că absorbția fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este de 0%.

Memorandumul este semnat de trei miniştri şi un vicepremier a fost discutat şi aprobat ieri în şedinţa de Guvern, după ce Comisia de Buget a UE a solicitat autorităţilor române transmiterea, până la finalul lunii iulie a prognozelor aplicaţiilor de plată pentru 2016 şi 2017, atât pentru perioada de programare 2007-2013, cât şi pentru 2014-2020. Asta înseamnă că cei de la UE vor să ştie cât estimăm că vom cheltui din bugetul alocat fiecărui program operaţional în acest an şi în 2017. Bani nu înseamnă că intră neapărat în acest an în contul României, însă înseamnă că trimitem cereri de plată pe mai multe programe operaţionale care vor fi înregistrate pentru 2016 de UE. Previziunile se fac pe baza contractărilor pe care autorităţile de management le-au făcut sau urmează să le facă în perioada imediat umrătoare. penuur 2017 însă, când nu vor mai fi la guvernare, ţintele pentru volumul cererilor de plată pe care Executivul se angajează să le trimită celor de la Comisia Europeană e unul foarte mare. Chiar dacă, până în noiembrie vor reuşi să contracteze şi să factureze proiecte plăţile către UE nu se pot trimite atâta timp cât sistemul informatic nu este acreditat.

Întrebat de Capital în legătură cu gradul de absorbție al fondurilor europene, actualul ministru al Fondurilor europene, Cristian Ghinea, a evitat să răspundă concret, spunând că e pe măsura contractării. Referitor la memorandumul aprobat ieri în Guvern, Ghinea a spus că previziunile de plăţi pentru 2016 „sunt conservatoare”, mai scrie Capital.

Potrivit anexelor atașate memorandumului, absorbția fondurilor structurale va rămâne zero pe tot anul 2016. Spre exemplu, la Programul Operațional Infrastructură Mare suma alocată este de 11,8 miliarde de euro, iar previziunea de absobție pentru 2016 este 0%, în timp ce pentru 2017 este de 2,5 miliarde de euro.

Articolul integral poate fi citit pe Capital.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Guvernul a absorbit zero fonduri europene structurale pentru perioada 2014-2020

 1. Andreea

  Haideti sa analizam situatia la rece si sa luam in considerare intregul context. Comentariile exagerate nu isi au rostul.

  Obiectivul Romaniei nu e sa intreaca toate celalate tari membre la nivelul absorbtiei, ci sa foloseasca fondurile eficace si eficient. In acest moment nu suntem in cea mai proasta situatia din intreaga Uniune in ceea ce priveste stadiul absorbitiei.

  Vedeti ultimul slide:
  http://www.fonduri-ue.ro/images/files/comunicate/2016/27.06/Actiuni_MFE_mai_iunie_2016_FINAL.pdf

  Ignorati ironiile si cititi documentele
  https://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.Oficial/photos/pcb.1081930671899551/1081928538566431/?type=3

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *