Adrian Popescu

Guvernare fără studiu de impact: sute de deținuți aruncați afară din închisori

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu ştie dacă rata infracţionalităţii va creşte ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu, dar şi-a exprimat speranţa ca acest lucru să nu se întâmple.

Ministrul a precizat, de asemenea, că pentru foştii deţinuţi care şi-au executat pedepsele în condiţii necorespunzătoare şi care nu mai pot beneficia de recursul compensatoriu vor exista despăgubiri.

”Unii au efectuat pedepsele, sunt acasă şi atunci, pentru fosta detenţie în condiţii necorespunzătoare, Curtea Europeană a reunit cauzele, le-a suspendat, a dat hotărârea pilot şi aşteaptă de la noi foaia de parcurs, care într-un timp scurt o vom prezenta şi veţi vedea care măsuri au fost – recuperator, compensator de 6 zile la 30 -, dar cei care au cauzele pe rol, care au părăsit penitenciarul, care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare au dreptul la despăgubiri, chiar dacă vrem, chiar dacă nu vrem noi, aşa spune decizia pilot şi Curtea Europeană şi noi trebuie s-o respectăm”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă, în urma aplicării legii privind recursul compensatoriu se aştepată la o creştetere a ratei infracţionalităţii, ministrul Justiţiei a replicat că ”dinamica infracţionalităţii este într-o continuă schimbare”.

Cum au modificat PSD, ALDE si UDMR legea in Parlament astfel încât sa beneficieze de legea recursului compensatoriu cât mai multi pușcăriași

Proiectul de lege initiat de guvern privind recursul compensatoriu a fost modificat in Parlament intr-un punct esential, astfel incat sa beneficieze cat mai multi detinuti, chiar si cei care nu au stat in celule supraaglomerate sau in conditii precare. Este suficient sa fi fost detinuti in penitenciare in care s-au semnalat astfel de situatii, ca automat legea li se va aplica si lor.

Potrivit unor experti, citați de Hotnews, modificarea operata in Parlament se datoreaza faptului ca “initiatorii au realizat ca o categorie vizata pentru a beneficia de aceasta lege nu va fi inclusa tocmai pentru ca, in fapt, au beneficiat de conditii bune in camerele in care au fost cazati in penitenciare.

Ministrul Justiției estimează ca in urmatoarea perioada ar putea iesi din inchisori peste 3000 de detinuti, dar catre sfarsitul primului an de la aplicarea legii, o mare parte a detinutilor liberati conditionat se vor intoarce.

Experții mai spun că legea nu rezolva problema din penitenciarele romanesti si ca efectele acestor masuri vor fi practic anulate dupa maxim 3 ani de la implementarea prezentei legi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Guvernare fără studiu de impact: sute de deținuți aruncați afară din închisori

 1. Kross

  Nu va creste pentru ca este o constanta in infractionalitate de te doare mintea.Iese un ministru si intra doi.Iese un primar si intra cinci secretari.Iese zece hoti si intra tot atitia ca atitia incap.Ceva este in neregula ,ori sintem o natie bolnava ori legile sint de nerespectat.

  Reply
 2. MAREAN

  DE 27 DE ANI Romania este condusa si administrata public de catre JIGODII, NEBUNI, BORFASI, TURBATI, TACANITI, DERBEDEI, HOTI, MAFIOTI, TICALOSI, CIOCIOLINE, TRADATORI, RETARDATI, ETC….pentru ca nu se impun criterii de performanta, de integritate, de competenta sau restrictii la ocuparea unei functii publice prin examen sau la depunerea candidaturii pentru a fi ales local sau parlamentar.
  Cu aceasta Lege a recursului compensatoriu s-a bagat RO in randul tarilor din lumea a treia mai bine zis a impins-o in groapa de gunoi a istoriei. CUM S-A PUTUT ACCEPTA ASA CEVA in locul imbunatatirii conditiilor materiale din penitenciare. ACUM PROBABIL URMEAZA ELABORAREA DE LEGI COMPENSATORII PENTRU :
  – CEI CE SUNT SPITALIZATI IN CONDITII MIZERABILE;
  – CEI DIN SCOLI CARORA LE PICA TAVANELE IN CAP;
  – CEI CE CALATORESC CU TRENUL SI LE PLOUA IN CAP SAU NU AU UNDE ISI FACE NECESITATILE BIOLOGICE;
  – CEI CE SUFERA ACCIDENTE PE DRUMURILE PUBLICE DIN CAUZA GROPILOR; – ETC.
  Ro este pe ultimul drum.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *