Alina Mungiu-Pippidi

Guvern în jurul unei largi majorități, nu PNL

Guvernul în jurul PNL – dacă mai putem numi PNL o entitate în numele căreia vorbesc generalul Ciucă, Rareș Bogdan și Dan Vîlceanu (Ioana și Vintilă Brătianu se răsucesc în morminte) – nu e posibil, după cum am apus și săptămîna trecută, și nici dezirabil, deoarece:

PNL nu e foc de tabără să ne strîngem în jurul lor ca la vreo petrecere, ci un pericol național de care mai bine am fugi cît ne țin picioarele. Pentru lașitatea de a nu da restricțiile care trebuie (nu chiar astea, că pe toate le fac prost) din luna aprilie ar trebui judecați, că au murit oameni degeaba (eu însă sunt contra suprapopulării închisorilor, vreau eliminarea din viața publică, nu ocna pentru păcătoși), nu proptiți ca pilonul pe care se sprijină vreo guvernare. Cum am mai zis, ce au ei, decît un șef de stat fără scrupule care folosește partea coruptă din serviciile secrete în interes politic? Nimic altceva. Iar acesta nu e un pro. E un contra. Liberalii continuă să joace un rol nefast, că se gîndesc doar cum să profite ei din astea, nu cum să rezolve, dovadă că vineri sfaturi și măsuri bune au fost propuse la restricții, dar după controlul politic au căzut multe măsuri juste, lăsînd destule ineficiențe și chiar aberații.

Vaccinarea totală și managerizarea prostiilor făcute sau a actelor bune nefăcute la vreme în pandemie și energie necesită consens politic larg. Pînă și reducerea numărului de mașini în București, fără de care traficul nu se va rezolva niciodată necesită consens. Deci nu avem ce face cu un guvern minoritar, ne trebuie un guvern cu cît mai multă lume, care să agreze niște minime soluții. Ce nu se poate agrea se amînă, dar pe energie sau pandemie soluțiile nu sunt nici ideologice, nici multiple. De abia-abia găsim una acoperitoare, și pe acelea trebuie să agreăm toți. Și AUR, dacă se poate, sau să îi arătăm cu degetul că ei strică consensul național și umblă cu aberații ca „dictatura medicală”, altfel o să ne arate ei cu degetul că îi izolăm și după aceea facem doar prostii, și atunci or să cîștige alegerile viitoare. Terminați cu izolarea AUR, ei trebuie socializați, nu izolați.

Disciplina pe timp de pandemie și mobilizarea la vaccinare nu se poate face fără ajutorul PSD, cu mulții săi primari, și al mass media de stînga și populiste, care și-a arătat puterea, sabotînd eficient vaccinarea. Alte țări se plîng de mediile sociale, noi nici la cele tradiționale nu avem civilizația necesară de a face educație sanitară și nu contraeducație sanitară. E nevoie ca toată lumea să pună umărul, și pentru asta toți cei care au sau vor avea puterea trebuie să se unească și să își tragă și televiziunile după ei. Nu ne putem permite să ținem în opoziție actori de asemenea importanță cînd avem sarcini uriașe în față. Măsurile de care avem nevoie trebuie trecute prin Parlament, deci ne pierde vremea Iohannis cu guvernele lui minoritare; să facă consens pentru certificatul verde, nu pentru statul paralel cu realitatea.

Un asemenea guvern nu poate fi condus de un actor politic care să se apuce să își facă partid cît e la guvernare, cum a făcut Dacian tura trecută, ci de cineva solid, care are unde se duce de la guvern și deci nu e vulnerabil, și servește o perioadă limitată, pînă se rezolvă problemele urgente și se pot ține alegeri. Raed Arafat oricum este cel care conduce frontul cu pandemia, rolul lui e de viceprimministru și pe zona lui are nevoie de autonomie, nu de control politic. Prim ministru pe restul chestiunilor pot fi pe perioada asta Președintele Consiliului Fiscal (Dan Dăianu), unul din oamenii de la BNR care au mai luptat cu disciplina bugetară și înțeleg chestiunea enrgetică (Liviu Voinea, reprezentantul României la FMI, e un bun exemplu, dar Mugur Isărescu poate recomanda mai mulți oameni, nu sunt doar politruci acolo, eu nu îi numesc că nu le știu afilierea politică, dacă există). Nu vă mai spun că de multă vreme știu că oameni din organismele niciodată folosite de dialog social, și de partea patronatului, și de partea sindicatelor, oameni precum Bogdan Hossu, Matei Brătianu sau Cristian Pîrvan ar fi excelenți prim miniștri de tranziție, dînd și o bază mai reprezentativă unui guvern de specialiști politic. Că veni vorba, George Simion, mai lasă-ne cu dl. Georgescu, Anca Alexandrescu i-a dat ore în prime time și nuanțele lui DIE au putut fi admirate de toată lumea, ca și diverse ciudățenii. Dă update la specialiști, te rog!

Ideea generalului Ciucă de a da înapoi mandatul e cea mai bună, nu ne trebuie un general, și nici un liberal. Și Dacian era înțelept dacă făcea la fel, nu există dacă nu reușești să faci o majoritate să te duci la vot așa, de PR, cînd fiecare zi contează, cel puțin nu în democrațiile occidentale, e fără precedent. Nu arată decît amatorism și lipsă de scrupule. Nu reușești să obții o majoritate? Înapoi la Cotroceni și restituie mandatul. Și poate Klaus face în sfîrșit uniunea națională, sau va trebui pur și simplu să ne unim noi să îl suspendăm.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “Guvern în jurul unei largi majorități, nu PNL

 1. laur22

  Il suspendam ?
  Tu shi cu cine ?
  De ce ar vota acuma AUR shi PSD alaturi de USR aducerea lui Dragu la Cotroceni in locul lui KWI ?
  Care ar fi profitul ?

  Desemnarea altui PM de catre USR la pofta USR-easca ?
  Ca sa ce ?
  Ca sa „il suspendam” ar trebui sa existe o negociere intre USR shi PSD a pasului urmator .
  Hmmmmmm nu prea cred ca PSD sa creada ceva orice din ceea ce zice USR.
  Iar daca ceea ce se doreste sunt doar anticipatele cred ca KWI s-ar putea sa fie de accord cu ele shi atunci nu mai trebuie suspendat.
  Plus ca ma indoiesc ca la momentul acesta USR poate dori cu adevarat anticipatele.

  Shi deci nu zic da spui ca sa se degaje o larga majoritate ar trebui sa se poate vorbi.
  Daca s-ar putea vorbi s-ar putea cadea la pace.

  Deshi s-a cam vazut ca pacea e dificil de facut cu cei pe care I-ai injurat in fel shi chip NEINTRERUPT din 2217 INCOACE .

  Asa ia mai luatzi o portzie de Jo napot kívanok PSD shi de placutza suedeza caaaaa ajuta la intzlegerea dintre partide shi mai ales la dialogul acestora cu Iohanis

  https://www.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-marius-oprea-ionopot-psd-in-traducere-nu-mai-pot-cu-psd-19107058
  https://www.youtube.com/watch?v=_nY1R7xQagk
  https://alba24.ro/live-video-presedintele-klaus-iohannis-face-declaratii-de-presa-legate-de-legea-pentru-tinutul-secuiesc-ionopot-ciolacu-768253.html

  „PSD, ajutat de UDMR, a trecut o lege care acordă autonomie Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

  În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot kívanok Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?

  Asta înseamnă o majoritate toxică, dragi români. Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă. E inacceptabil și cât timp voi fi eu președintele României o asemenea lege nu va trece” a spus președintele.”

  Asa ca o sa jucam in continuare gaia matzu cu pandemia pasand vina de la unii la altzii shi nefacand nimic shi asteptand ca pandemia sa omoare pe cine are de omorat shi sa scape cine are de scapat fara ingrijire medicala shi cu asta basta.
  O solutzie de secol XVIII pentru o tzara de secol XVIII .
  Adica identic shi la fel ca in Bulgaria.
  Identic cu „solutziile” din tzarile cu cu partidele de tip : fara coruptzie ajungem departe, sus patria jos mafia , there is such a people, stand up mafia out etc samd

  Coruptzia ucide zicetzi voi , poate raspund eu, da sa vedetzi ce eficient ucide porcia shi dementza zgomotoasa.
  Hai multa placutza suedeza.

  Cand nu se poate vorbi ghici ce ?
  Nu se vorbeste.
  Iar tacerea impusa de dementza propgandei din toata media ucide.
  There is no safe space for free and honest discussion.
  And where is no more safe space there is only eternal warfare.
  Doamne ajuta sa ma inshel.

  Reply
 2. ionas

  Orice guvern se va forma va fi la cheremul si toanele lui Iohannis care are serviciile si statul || la mana sa pentru a-si impune vointa.
  El va dicta si restul se va supune .
  Poate, in final, suspendarea este cea mai buna solutie.

  Reply
 3. Ciobanul Bucur

  Da. Concluzii corecte, ca de fiecare data, din partea Doamnei AMP.
  O singura abtinere: „un șef de stat fără scrupule care folosește partea coruptă din serviciile secrete în interes politic”.
  – Ca de multe ori, D-na ANP ne obliga sa o credem pe cuvant. Asa o fi, dar eu unul nu inteleg ce interes politic mai poate avea dl. Iohannis dupa incheierea acestui al doilea mandat. Sa devina presedintele PNL? La ce i-ar folosi? Sa castige un loc de vaza pe plan european? Pentru asta nu ar avea nevoie sa aiba neaparat un guvern minoritar PNL acum. Am vazut ca uneori D-na AMP da si raspunsuri la comentarii. Poate imi explica si mie la ce se refera concret.

  Reply
  • Always-Forever

   Sa scape de puscarie!
   (sa nu fie hartzuit ca Base si toata fam lui, odata mandatul incheiat – sa se retraga linistit in vreun loc exotic eventual cu o nevasta mai tinerica cum n-a reusit Dragnea!

   Reply
   • Ciobanul Bucur

    Ce spuneti dvs. nu sunt interese politice. Eu astept in continuare o explicatie de la D-na AMP. Pe bune! Vreau pur si simplu sa inteleg ce interes politic ar putea avea dl. Iohannis acum sau dupa incheierea mandatului si pentru atingerea caruia are nevoie de sprijinul partii corupte a serviciilor secrete. Eu inteleg ca interesul oricarui sef de stat in situatia actuala – indiferent de calitatile sau defectele lui umane – e de a ajuta la scoaterea cat mai rapida a tarii din criza.

    Reply
  • laur22

   @Ciobanul Bucur
   Uneori oamenii face ceea ce fac shi fara un megaplan pe termen lung.

   De ce ar folosi un shef de stat (desigur corupt de putere ) partea corupta a serviciilor secrete ?
   De ce n-ar folosi-o ?
   Cand respectivele servicii sau ma rog, parztei ale lor, ii pot rezolva acestuia anumite probleme shi altfel decat prin „negocieri”.

   De ce ar mai folosi un om in al doilea mandat shi ultimul sculele pe care le-a folosit in primul mandat ?
   Pai poata ce pentru ca functzioneaza shi dau rezultate .
   Daca e sa te folosesti de ceva te folosesti de ceea ce a mai mers inainte la tine sau la altul.
   Asta daca e sa te folosesti tu de ele CA DACA E SA FII TU CEL FOLOSIT DE ELE atunci intrebareaa ta e irelevanta.

   Exemplu clar Nixon.
   Ce l-a mancat in cur cand candida pentru al doilea mandat sa isi trimita oamenii din serviciile secrete sa microfoneze sediul partidului Democrat din hotelul Watergate ?
   Ar fi castigat alegerile shi fara (zic analistii politici)
   Daaa de ce sa riste ?

   De ce l-a scos Iohanis pe Stelian Ion mai intai shi mai apoi pe tot USR ul de la guvernare ?
   De ce nu ?

   Altminteri privind la vizita din Egipt a presedintelui am impresia ca suntem perfect in grafic shi ca ceea ce trebuia sa se intampla se intampla intocmai shi la timp.

   ref scoaterea tzarii din criza tzara e scoasa din criza deja.
   Sau ma rog e peste 60% scoasa din criza
   https://www.g4media.ro/psd-anunta-prin-vocea-lui-streinu-cercel-ca-nu-voteaza-legea-pentru-obligativitatea-certificatului-verde-la-locul-de-munca-este-gresit-stiintific-60-din-populatie-a-trecut-prin-boala-asim.html
   „60% din populaţie a trecut prin boală asimptomatic şi nu are acces la certificate”
   „„Noi avem un procent de circa 60% din populaţie care s-a infectat cu SARS-CoV-2, au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează nicăieri şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din deget. Este un test extrem de simplu, care poate fi făcut de medicul de familie şi medicul ar fi putut să aibă posibilitatea să urce aceste persoane pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde”, a spus Cercel.”

   Ref cei 60% cam asta e procentul la care se detecteaza anticorpi specific COVID19 in sange dintre cei nevaccinatzi, respectivii de ce s-ar vaccina ?

   Deoarece o mica gasca de USR-isti este isterica shi cu parghii in media shi in institutziile de puetere ?
   Deoarece niste USR-isti gen Dragos Patraru confuna vaccinarea cu hahaha imunizarea ?

   Nu zic nu, vaccinarea e buna, stiintzolgii s-au scremu shi a ejectat un medicament cu mai mult sau mai putzin success , nici macar ei nu zic ca e 100% sigur.

   Da de aici shi pana la a face vaccinarea obligatorie pentru ca ….. hahaha statul sunt eu shi voi facetzi ce zic eu ca altfel va ia mama dracului e un mic pas care odata trecut …. multe lucruri devin posibile.

   Deci dincolo de hai adunarea, shi toata puterea la mine ca s-au scumpit gazele la bursa gazelor shi nu mai au loc smecherii la ATI ce ar mai fi de adaugat ?
   Hai adunarea, shi toata puterea la mine !
   De ce ?
   De ce nu !

   Deci de ce l-ar corupe puterea pe un „sef” de stat ?
   De ce nu ?

   Reply
   • Vaccinatu'

    @laur22
    Isteria asta cu vaccinarea are o cauză mult mai simplă: mintea de finanțist a lui Câțu i-a jucat o festă când a comandat 120 mil. de doze crezând că va fi criză de vaccin pe piața internațională și România se va scoate vânzând la suprapreț. Acum, după ce s-au produs peste 7 miliarde de doze și i-au expirat deja vreo 150.000, normal că ar vaccina și câinii nu doar persoanele trecute deja prin boală. Altfel, pentru cei neimunizați încă (confirmați printr-un test serologic) vaccinarea este o soluție -dacă nu vor să se riște să ia virusul și să se imunizeze astfel pe cale naturală.

    Reply
   • Ciobanul Bucur

    @ Iaur22. Nu ati raspuns la intrebarea mea. Vad ca nici D-na AMP nu raspunde. Care ar fi interesul politic de viitor, dupa incheierea actualului mandat, pentru care ar fi necesar sprijinul serviciilor secrete. Presupun ca D-na AMP stie ceva in acest sens, dar se rezuma doar la a arata ca stie.
    Altceva: despre cei care au trecut prin boala covid. Analiza anticorpilor poate arata doar prezenta lor, dar nu si cantitatea necesara pentru a asigura imunitatea. Pentru asta nu li se recunoaste imunitatea. Numai vaccinul asigura imunitatea pentru o anumita perioada, in sensul ca nu ne inbolnavim grav. Asta s-a spus recent la TV de un oficial.

    Reply
 4. Gabriel Rădeanu

  Asta cu „de uniune națională” n-o să vină niciodată de la Iohanis, că poate se trezesc adormiții morocănoși sau „de coșmar” din Parlament că pot conduce țara fără președinte și-sau secretoșii care-l însoțesc…sau și mai grav,că pot legifera fără acordul Uniunii Europene.

  Reply
 5. Vlad Slăvoiu

  1. Ideea ca dl Ciucă să “dea înapoi mandatul” e o idee proastă: se poate să nu ne trebuiască un fost general ca prim-ministru, și se poate să nu ne trebuiască nici un liberal, asta nu zic nu, dar șmecheria asta cu depunerea mandatului eu cred că ar trebui să ne iasă din reflex – mandatul ăsta e o chestie care, asumată, trebuie dusă cu bună-credință până la capăt (cu bună-credință, i.e. nu cum a făcut dl Cioloș).

  2. Suspendarea președintelui în scopul ca persoana care îl înlocuiește să facă lucrul care ni se pare nouă corect și pe care președintele nu vrea să îl facă e o procedură care seamănă cu urmărirea penală a unei persoane în scopul de a o înlătura de la luarea unei hotărâri sau de a o forța să ia o hotărâre percepută drept corectă sau dezirabilă. Nu îmi dau seama dacă textul asta sugerează, dar am zis să spun totuși că un cititor care, depășind eventual intenția autorului, ar putea înțelege asta ar înțelege foarte rău.

  3. Personal, găsesc că PNL s-a dus prea mult când și-a schimbat opțiunea de premier, chiar nu cred că avea rost: unii realmente nu merită să le dai importanța asta (dl Iohannis are, după părerea mea, dreptate aici), pe ăilalți – care au ales să aibă un comportament complet idiot și să-și bată joc, pentru că atâta îi duce capul și așa au ajuns ei să considere că se face politica adevărată – nu îi vei da cu roatele-n sus cu gestul tău. Dar hai să zicem că e o idee interesantă: aș minți să spun că nu mi-a venit și mie, dar n-am considerat că e cazul să o rețin – nu merita efortul. Ei, pe de altă parte, au considerat. Vom vedea dacă a meritat.

  4. Guvernul în momentul de față nu poate fi decât PNL-UDMR. USR nu are sub nicio formă ce să caute acolo, deja mi se pare că se roagă prea mult de ei. Și greșesc.

  Reply
 6. Mircel

  Dacă Georgescu pute a DIE, și pute rău, atunci Dăianu a ce pute, a SIE? Aveți niște preferințe tare ciudate în înșiruirea aia de nume. Bogdan Hossu!!!

  Reply
 7. Cinicul

  Managerizarea? Un cuvant inventat care suna ca dracu ca sa citez dintr-un clasic inca in viata. Ce-i rau cu gestionarea?
  Titlul articolului imi aduce aminte de Primul guvern de largă concentrare democratică. Ii las pe altii comentatori sa ghicească cand a fost numit acest guvern și cine ers prim ministru.

  Reply
 8. hodorkhovski

  guvern de uniune nationala, inseamna fsn adica chiar psd si atat…si care-s specialistii aia, pe care-i avem da nu-i stie nimeni? iar incepem cu liviu voinea, ,,expertul” cui trebuie sa fie? pai parca nu avem nevoie de oameni de-ai serviciilor de ce insistam cu grade mici?…..voinea e abia capitan, mai bine gasiti un grad mai mare…

  Reply
 9. Vlad Slăvoiu

  @laur22: “Uneori, oamenii fac ceea ce fac și fără un megaplan pe termen lung.” De exemplu, USR: s-au aruncat să demită Guvernul Cîțu fără să se gândească la etapele următoare, dar asta nu pentru că sunt “demenți”, ci pentru că nu li s-a părut necesar, deoarece au pornit de la ideea că, pe de o parte, PNL e fiert să rămână la guvernare, respectiv că, pe de alta, singurul lor tichet pentru asta sunt ei, USR, bazându-se pe faptul că tabuul PSD (înșurubat tot de ei și ai lor, dar pe care ei își permit să-l încalce din când în când – cu grijă, e adevărat -, că ei sunt mai presus decât restul muritorilor) va funcționa și că PNL sunt în continuare captivi mental din acest punct de vedere – pe scurt, pornind (nu din “demență”, ci din suficiență și prostie) de la ideea că pur și simplu nu e nevoie să își facă un plan.

  Acum, încearcă să îi sperie cu eșecul răsunător pe care îl vor avea dacă se va ajunge la anticipate, deși adevărul este că, dacă în urma anticipatelor PNL își va micșora numărul de parlamentari, asta îi va afecta mai mult pe cei de la USR, pentru că, dacă acceptăm că USR nu va reuși să ia în plus cât pierde PNL (și cred că putem accepta asta, de vreme ce e chiar de presupus că nu vor reuși să ia nici cât au acum, nicidecum mai mult – și oricum, n-are nicio importanță ce se va întâmpla când și dacă se va întâmpla; importantă e sursa unei anumite gândiri, căci în funcție de ea stabilești ce urmărește fiecare, or cred că ipotezele astea sunt în mintea tuturor), atunci înseamnă că scorul lor comun va scădea, scăzând corespunzător șansele alianței lor de a obține guvernarea, adică reducând singura șansă a USR de a fi la guvernare (exceptând un USR de cel puțin 40 de procente) – pentru că, dacă tabuul PSD e, pentru PNL, o vrăjeală cu care sunt ținuți captivi de niște șmecheri de un infinit prost-gust, USR chiar nu poate să se alieze cu PSD decât pierzându-și cel puțin jumătate din electorat.

  În concluzie, evident că aceste observații nu acoperă tot spectrul posibilităților și evident că o analiză serioasă e mai mult decât un comentariu sub un text; totuși, cred că putem fi de acord că USR a manifestat din capul locului (încă din campania pentru actualul Parlament, adică) o rea-credință de neiertat față de cei cărora le-a pretins, în schimb, să-i fie parteneri loiali, respectiv că USR consideră că PNL are un fel de obligație de a-i aduce pe ei la guvernare.

  PNL are acum șansa să se elibereze de toate astea. Să vedem ce va face. :)

  Reply
  • Laur22

   @vlad slavoiu
   La inceput shi eu am crezut ca duhul asta care se vede cu ochiul liber la toate patridele noastre de dreapta stangi shi de stanga dreptzii : ca „pur și simplu nu e nevoie să își facă un plan” are la baza o incredere pe puterea shi actziunile de camp tactic a unor fortze din spatele lor .
   Hai sa le zicem partea corupta a serviciilor sau pentru convenientza a „statul paralel” ca sa includem aici si media intoarsa cu cheitza shi alte asemenea anexe al campului tactic sau sau cum vretzi voi sa-i zicetzi ca oricum le-am zice, fapt e ca partidele de la noi se comporta ca shi cum nu ar avea creierul la purtator ci ar avea un creier exterior lor , creier care la transmite prin SMS ce shi cum trebuie facut.

   Asha se poarta oamenii nostri de partid politic la TV acolo unde ii putem vedea shi diagnostica, ca niste apendice a unui creier extern lor.

   Eroarea pe care cred ca am comis-o cu totzii a fost presupunerea ca acest creier extern gandeste in termeni ratzionali.
   Fals.
   Daca e creier nu e obligatoriu ca panul/gandirea sa compenseze hormonii ori ca planul sa fie bazat pe informatzii adevarate shi nu pe speculatzii abracadabrante.
   Case in point vecina noastra Bulgaria
   Ce ne facem daca oamenii nostri politci sunt similari cu oamenii politici din Bulgaria vecina acolo unde acum in Noiembrie o sa se desfacoare al treilea rand de algeri parlamentare din acest an ?

   Reaua credintza shi fanatismul de cult religios la USR nu sunt o noutate ba chiar au inceput sa contamineze o parte din ce in ce mai mare a PNL mai ales dupa divortzul de USL shi absorbtzia lor de catre PDL.
   Alianta PNL USR era ranforsata nu de o chimie interiora nu de o convergentza de stiluri de gandire, de stiluri de viatza ori de management ci de zbieretele isterice ale propagandei fanatic anti-PSD cu plcutze pe creier.
   Shi cam atat.

   Ori acest lipici a inceput sa se corodeze sub presiunea nevoilor concrete ale guvernarii.
   Acuma daca e sa speculam pana la capat, speculatzia mea despre de ce ce se intampla ceea ce se intampla este ca cei ce au provocat actuala criza politica au mizat pe faptul ca Ciolacu o sa livreze PSD cam cum l-ar fi putut livra, ca deh l-a mai livrat odata, data trecuta, Dragnea.

   Iaca ghinion, Ciolacu nu e nici pe departe Dragnea , ce sa zic ghinion.
   Livrarea PSD nu reusit – inca.

   Reply
 10. Dumitru

  Temporar cel putin, Romania este o cauza pierduta. Alianta intre ambasadele straine si serviciile de securitate nu poate fi invinsa, mais ales ca se pot acum servi parghiile institutionale UE (de-abia rezista Polonia si Ungaria, care sunt tari adevarate).

  Mie insa mi-e frica acum la nivel UE. Codruta Kovesi nu a fost propulsata la parchetul european degeaba. S-au luptat multi sa fie pusa acolo, si toti stiau exact cine e personajul. Kovesi va face acolo exact ce a facut in Romania – politie politica (la nivel european). Circul de acum cu Polonia si Ungaria arata clar ca este o tentativa de a legifera si de a controla guvernele nationale prin justitie.

  Sunt curios daca AMP mai sustine si azi ca CK e fata buna. Pentru faptul ca USR si DNA sunt catastrofe, a ajuns pana la urma la vorba mea (si a spus-o) dar i-a luat mai mult de 10 ani.

  Reply
 11. Mafalda

  Chiar daca multi cetateni , semeni de ai nostri , inca nu constientizeza gravitatea momentului (este ceva normal, nimeni nu s-a mai lovit in acest secol cu astfel de Pandemii si de amploarea unor astfel de nenoriciri ceea ce deja ne duce cu gindul la zicerea : suntem in razboi)totusi cumva ar trebui sa ne oprim din a ne contesta (zicerile )unii pe altii de dimineata pina seara .Lupta surda intre noi , lupta inutila si contraproductiva trebuie sa inceteze degraba .Ne-am impartit singuri in vaccinsti si antivaccinisti in nationalisti de carton si nationalisti pur singe , in sustinatori ai unor oameni si Partide , fara macar a incerca a pune in mijlocul tuturor lucrurilor binele comun si propria persoana .Unirea tuturor romanilor este „ACUM ”necesara .Haideti sa facem pace , o liniste binevenita , pentru o vreme macar .Sa ne modificam prioritatile , sa punem in prim planul intelegerii nostre nevoia de concordie nationala si sa ne alaturum celor care doresc, la fel ca noi, asta .Nu cred ca este asa de greu .Primul pas ar fi cel prin care inutila contrazicere doar de dragul contrazicerii sa fie nuantata sa fie doar raportata la fapte stiute deja si nu la probabilitati pe care le aruncam , cu ghiotura , in spatiul public doar spre a incerca sa ne maximizam presupusul nostru adevar . Eu unul asa voi face de acum inainte .Poate faceti si voi la fel .Ati vazut deja cit rau face acest Facebook acum numit META si cit de mult ne antagonizeaza fara sa avem nici cel mai mic beneficiu .O discutie ,aplicata pe principii, fara injective sau adjective ce sunt puse in circa unor persoane este mai constructiva decit orisice .Hai la treaba in acest sens .Referitor la ceea ce va face sau nu va face guvernul Ciuca este foarte clar ca nu poate face altceva decit ceea ce a facut si Guvernul Ciolos si anume votul in Parlament . Acolo este decizia si acolo se vede clar cum se raporteaza politicul din Romania la ceea ce ni se intimpla tuturor , la acesta tragedie nationala, acolo unde disputele politice ar trebui sa inceteze o vreme si Ciuca sa fie mandatat pentru o perioada de timp limitata cu functia de Premier .In acest moment nu mai vorbim despre ceea ce vor Partidele ci despre ceea ce trebuie facut pentru natiunea romana .Va imaginitati cum se va propaga un raspuns negativ , cu referire la votul impotriva generalului Ciuca, al celor doua partide si numim PSD si USR in spatiul public ? Ce poti spune cind esti impotriva oricarei forme de guvernare si cind doresti alegeri Anticipate in acest moment de cumpana .Daca guvernul Ciuca cade ,la vot in Parlament ,exista premiza declansarii unor Alegeri Anticipate si Presedintele va cere nominalizari de premieri desemnati de la AUR si PSD .Daca nu se fac astfel ,de noi, nominalizari atunci se presupune ca sunt indeplinite conditiile de consens general , partidele neputind sau nedorind a guverna si Presedintele Natiunii poate merge astfel spre Alegeri Anticipate moment in care singurul perdant este USR ce va ramane in opozitie impreuna cu AUR dupa verdictul cetatenilor exprimat la vot in alegeri .Dupa alegerile anticipate aparatia unui guvern PNL -PSD este si mai clara iar motivele ce tin de necesitatea unei astfel de aliante vor deveni mai vizibile .UDMR poate pierde locul in Parlament neatingind pragul electoral si la limita se va afla si USR , daca cetatenii ies masiv la vot .Nu cred ca USR poate refuza votul acordat acestui guvern Ciuca .Riscul este mult prea mare mai ales acum cind si PSD si USR sunt perceputi de cetateni ca principalii vinovati in rezolvarea crizei epidemiologice .PSD nu a votat (PNLsi USR au avut grija sa lipsesca exact citi parlamentari trebuie spre a arata cu degetul spre PSD )iar fostii mistrii ai Sanatatii de la USR nu au facut mare lucru spre a preintimpina dezastrul .PNL deja arata cu degetul spre cele doua partide .Posibil ca si Presedintele Iohannis sa doreasca a intra in alegeri Anticipate ca si PNL dealtfel tinind cont cit de repede se poate schimba decizia cetatenului roman ce va suferi categoric in urma inexistentei unui guvern cu puteri depline , guvern ce nu va putea accesa nici fonduri Europene , nu va putea sa faca nici rectificari bugetare si nu va putea sa ofere fonduri primariilor de tot felul si nici nu va putea oferi banii din PNNR. toate spargindu-se in capul celor care doresc si forteaza anticipate , adica in capul PSD.Vedem toate acestea si cum se vor pozitiona partidele parlamentare , la vot , curind .

  Reply
  • para

   E dincolo de .. ce zicea mustaciosul de Nietsche apropo de axiologie sa comentezi daca pandemia e rea sa buna. De la rozatori individuali din cascavalul planetar pana la natiuni, companii multinationale sau aliantze gestrategice, Corona ne obliga sa ne privim in oglinda. Si sa o lasam mai moale cu fitzele sociale, incepand cu tzoalele si masinile pana la CV-urile superficiale, titlurile academice, ideologiile si alte asemnea pseudo-garantii de „probitate umana”, in fatza mortzii. Oglina e acum destul de mare sa se vada in ea si tarile, la care pana si tabloide provinciale cum e MOPO (https://www.mopo.de/news/panorama/europas-idioten-warum-die-corona-lage-im-osten-voellig-eskaliert/) rezoneaza, sau firmele transnationale (alea care nu platesc taxe decat pentru beneficii de marketing) sau aliantele militar-financiare planetare (OMF, eftreishcinciuri, submarine atomice si alte sinecuri …). Lumea se schimba in pas vioi. Romania e pusa la fezandat in suc propriu si putoarea oricat de crunta (ca e de hoit, nu de Gara de Nord) nu ar altera in veci zambetele dezumanizate ale jucatorilor din liga G20. Romania nu mai exista. Povestile cu simbolurile nationale, cu cultura si cu sufletul si cu istoria… sunt acum la fel de ridicole ca alea cu armata (https://monitorulapararii.ro/peste-800-de-militari-romani-vor-participa-la-exercitiul-fortelor-pentru-operatii-speciale-junction-strike-21-1-39220) care se lupta si cu expansiunea Rusiei, si cu aia a Chinei, si cu parapantistii din Ucraina si cu gripa sezoniera pentru care au rechizitionat singura fabrica de vaccinuri care a avut vre-odata management si metode autohtone. Succesiune de succesuri… ohne Ende (sa fiu in ton cu VPN-ul). Sansa tarii s-a jucat inainte sa ne dam noi seama ce se intampla.
   In concluzie, sa tii cu Romania azi inseamna sa tii partea mortii. Eu unul m-am confruntat cu propria oglinda in pandemie: nu fac parte din schema asta. Am iesirea de pe autostrada prima la dreapta si am semnalizat-o din timp.
   Nu ca mi-as face planuri pentru eternitate, da suspectez ca pe lumea ai-lalta n-o sa mai fie nevoie nici de Romania, nici de Curata.

   Reply
 12. Lili

  Guvernul Ciuca este ok . Doar un general al Armatei Romane ,de valoarea lui Ciuca ,mai poate reaseza Romania pe drumul cel bun . Ordine si disciplina vor fi cuvintele viitorului .Nu putem trece de Pandemie cu „ nebunii ”care inca se declara nonvaccinisti si asta dupa doi ani in care efectele vaccinarii sunt benefice si vizibile . Daca guvernul Cuca nu este votat pozitiv in Parlament Presedintele Natiunii declanseaza dizolvarea Parlamentului si se obtin astfel alegerile Anticipate atit de mult dorite de PSD si AUR. PSD nu vrea la guvernare . Cine e nebunul sa stea la guvernare sa il injure AUR de diminerata pina seara .Este evident ca nici un partid nu doreste guvernarea , USR a sters-o englezeste. Singurul doritor in a guverna este Citu . Are ceva „singe in instalatie ” tipul .Restul sunt dor bilbiitori de politica la TV.Nu ai ce face cu ei , fricosi si de umbra lor .Singurul ramas in picioare este Citu, restul (ca ordin de marime ) parca ar fi copii mici in termeni de comparatie .Sa il felicitam pe Iohannis ,inca de pe acum ,daca declanseaza Anticipatele . Sa te tii disparitii in Parlament . Deja cetatenii au indentificat vinovatii si deja multi ce scriu pe SITEuri au inteles cum au fost pacaliti de catre USR in combinatie cu AUR si PSD .USR numai partid de dreapta nu poate fi ca dealtfel si fugarii din PNL ce si-au aratat adevarata fata AUR-ista .

  Reply
  • Alegator

   LOL. Unii chiar viseaza la o dictatura, la un tatuc dur sa faca ordine si alte fantezii bsdm.

   Alegeri anticipate trebuiau facute cum s-a facut vara pentru ca era transmitere mica si puteai organiza usor. Daca cum tara asta e sub semnul raului, nu a fost sa fie.

   Eu nu stiu cine e Ciuca si ce valoare are. Daca ar fi trecut in politica si auzeai de el incet incet pana devenea un politician de valoare ar fi fost ceva. Asa, este doar cineva aparut din senin. Ca si Ciolacu de fapt: un om care pana sa fie sef de partid a fost practic necunoscut.

   Altfel spus, acesti sefi publici par a fi mai degraba noii purtatori de cuvant.

   Alegerile anticipate sunt cea mai buna idee. Si in ger stau la coada.

   Reply
 13. ??????

  @ Campaniile electorale, câștigătoare de altfel de câteva mandate, despre corupția cu „verzișori” și altele și declarații la instituții cu atribuții s-au transformat în campanii de vaccinare, cu certificate verzi și declarații pe propria răspundere pentru libera circulație cu mască în locuri publice, ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *