Alina Mungiu-Pippidi

Generalul armatei moarte

Conform biografiei sale oficiale, generalul Ciucă a condus soldaţii români în prima bătălie în care am fost combatanţi activi după al doilea război Mondial, bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în al doilea război din Golf. Acesta e principalul merit al generalului din Balotești, în afară de opțiunea sa politică pentru PNL după ce Klaus Iohannis a ajuns președinte.

Înțeleg că la Muzeul Național Militar chiar la intrare există o magnifică comemorare a acestei bătălii și a generalului erou, dar, după cum remarcă vizitatorul, e vorba de o bătălie din anul 2004, în vreme ce pe Wikipedia ca și în toate sursele militare și jurnalistice bătălia de la Nassiria a avut loc în anul 2003. Nu a fost chiar o victorie, ci unul din acele locuri superficial cucerite de americani după o primă ambuscadă, după care au ales să treacă mai departe, lăsînd în urmă un oraș în care insurgenții s-au camuflat pentru atacuri viitoare. Un asemenea atac asupra unei patrule de noapte românești în 2004 devine, în relatări ulterioare de pe Hotnews, Romania Actualitati, Magazin Istoric, ”bătălia de la Nassiria” o poveste spusă de o mînă de jurnaliști obscuri care devine o bătălie și un mit fără nici un fel de dovezi (cum ar fi un extras dintr-un jurnal de luptă). Nici o coroborare, de nicăieri, și mai sunt oameni în armată și familii care jelesc pe cei căzuți în Iraq și Afghanistan care nu au loc în Muzeul Militar.

Dar așa fabrică Statul Paralel reputațiile. Și iată una care ajunge la maturitate, la momentul pentru care a fost pregătită, adică momentul în care singura entitate capabilă să construiască o majoritate e chiar SP, că nimic altceva nu taie prin toate partidele. Politica a eșuat, așa infiltrată cum era. Hai cu gradul mai pe față.

Îl așteaptă pe generalul Ciucă, moștenitorul generalului Oprea, bătălia cu Coronavirusul. Peste 40 000 de morți numai declarați, peste 60 000 dacă nu uităm la morțile estimate (în excès), adică 3-4 divizii. O armată de morți. O brigadă numai în terapie intensivă, fără să mai socotim pe cei din UPU și culoare, care se bat pe oxigen.

Generalul armatei moarte are misiunea să păstreze actuala putere, pe care liberalii au reușit să o piardă, adică să mențină la putere statul paralel, adunînd lîngă nucleul liberal și nuclee din alte partide, procedură brevetată de Traian Băsescu cînd a rămas fără majoritate și l-a însărcinat pe generalul Oprea. De data asta se folosește un partid, atunci s-a creat unul în plus, dar diferențe de fond nu există. Majoritatea se va face din trupele invizibile ale statului paralel, din zombii politici cu dublă comandă, în zgomotul de fond al imbecililor care vorbesc de USL…

Problema e că statul paralel a condus și pînă acum, cu facțiunile sale diverse, mai mult sau mai puțin competente, așa că armata de morți nu e doar din vina civililor. Dacă civili putem numi pe alde Florin Cîțu, Lucian Bode cel cu Kalașnikovuri în clipul despre vaccinare sau Klaus Iohannis, care a dat 2 la sută la armată în ianuarie 2005 înainte să citească un buget de stat de la un capăt la altul sau măcar un tabel Eurostat. Armata și serviciul ei de informații, STS, SRI, SPP și alții au managerizat și pandemia, și energia, și lipsa de siguranță națională de la ora asta li se datorează. Cine putea informa că se pierde bătălia cu dezinformatorii și că s-au întors băieții deștepți în energie, dacă nu ei? Chiar așa, nici o prognoză că vaccinarea are un prag pe la 35% de care nu mai putem trece ? Prognoze cu prețul după liberalizarea energiei au abundat, numai ăia de la secret nu le-au citit ?

Cine comandă armate moarte nu are șanse să cîștige războaie cu viruși reali. Începutul a fost făcut : restricțiile care se anunță sunt ineficiente, ca să ne facem că facem, forme fără fond, purtăm măștile care nu trebuie acolo unde nu e necesar, și nu pe cele care trebuie unde e indispensabil (în magazinele alimentare unde intră și va intra oricine ar trebui să fie obligatorii doar măști FP2, ca și în spitale, policlinici). Cînd există atîtea protocoale clare din țări unde pandemia e sub control ai noștri iarăși vin cu originalități și se fac iarăși că fac. Iar media paralelă cu realitatea se isterizează că unde sunt paturile ATI sau antiviralele, că nu a ajuns la ei știrea principală că antiviralele nu servesc la nimic, doar vaccinul și că de la ATI nu scapă cinci dintr-o sută, deci  efortul trebuie pus pe restricții, și pe cele de fond de care am mai scris.

Nu-i nimic. O viitoare sală la Muzeul Militar va înregistra o victorie, ceva mai scump plătită, și tura asta. Totdeauna am iubit sfîrșitul Ciumei lui Camus, cînd bătrînul astmatic îi prevestește doctorului Rieux ce vor face oficialii orașului după epidemie: „Parcă-i văd : «Morții noștri…» și după discurs se vor duce să ia o gustare”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

52 thoughts on “Generalul armatei moarte

 1. Vlad Slăvoiu

  PNL a reușit să piardă această putere, sau USR? PNL, sau USR, a spus că, decât să administreze Sănătatea, preferă să se certe cu “esențialii” că din cauza lor nu s-au vaccinat “românii”? PNL, sau USR, a spus că, decât să gestioneze Justiția, alege să facă o obsesie din SIIJ? PNL, sau USR, a propus un premier și, când i-a fost acceptat, a tras concluzia că i s-a întins o capcană (a căzut într-o curcă, desigur…) și, în consecință, s-a consolat cu faptul că e spartan?

  Finalmente, PNL, sau USR, a spus că mai bine să nu fie dl Cîțu prim-ministru decât să fie dl Drulă ministrul transporturilor?

  Eu, totuși, mai sper: poate îi invită și pe ei să facă parte, că îmi amintesc că dna Ioana Mihăilă făcea acum vreo două luni, din poziția ei de ministru, atâta reclamă nu mai știu cărei aplicații STS, “garanta” pentru ea (că am reținut verbul), de zici că o inventase ea însăși…

  Reply
 2. Lucian Nicolescu

  @ Vlad Slăvoiu: Era cazul ca PM Cîțu să arunce, cu nonșalanță, vina lui și a lui KWI în privința genocidului provocat de măsurile de relaxare din vară pe umerii altora? E nemanierat, indecent și ipocrit gestul lor.
  Românii vor mai avea mult de îndurat de la astfel de persoane. Pentru că nu au învățat în zecile de ani decât, la patru ani, să aleagă niște proști în locul altor proști.
  Dar ce spuneți: se face PNL praf și pulbere? Sau mi se pare?

  Reply
 3. Legiunea Straina

  E uimitor CUM dupa impuscarea fara mila a Generalului oltean Nicolae Ceausescu, toti ceilalti GENERALI meniti sa ne SALVEZE se nimeresc a fi DOAR olteni!?
  (pentru cei care nu stiti, ori va faceti ca nu stiti, fratii CEAUSESCU au fost facuti Generali de rusi la Academia din Frunze URSS – vezi, Mihail Frunze – dupa care au deschis Academia militara din Sibiu, numita dupa marele revolutionar, creator al mitului Mihai vitezuL, tiz a marelui General OLTEAN)
  Poi, nici macar un singur general OLTEAN nu s-a facut vreodata remarcat in vreo mare bataliei din atatea razboaie reale de care a avut parte ROMANIA – Prezan nu era oltean, iar Magheru e o facatura la fel ca si toata istoria cu Todor VLADIMIR PutinESCU care era si ofiter rus)

  Marog, Ghitza putea sa fuga oriunde in alta parte decat in Serbia – putea incerca si el Africa de Sud, daca prin Madagascar nu mai avea loc!
  (este mai mult decat posibil ca iohannis sa fi facut cunostinta cu toti acesti viitori generali inca din studentie)
  Nu stiu pe unde o sa fuga ciuca dupa/ pe unde vor scoate ei camasha, insa e o buna ocazie sa OBSERVAM reteaua cu ajutoarul careia detin ei statul cel mai sarac, inapoiat si fara viitor din Europa numit in bataie de joc Romania – si sa luam aminte.

  Reply
  • ZombiLica VasiLica

   Credeam ca v-au distrus si voua saitul, inca O DATA, ca pe cel al lui contributors ieri dupa anuntul facut de iohannis!
   (parca tot ciuca era la Aparare si atunci cand ati ramas cu saitul blocat cateva zile)
   https://kmkz.ro/de-ras/armata-mortilor-din-game-thrones-anunta-oficial-ca-sustine-psd-la-europarlamentare
   Adevarul e ca marele regizor oltean Sergiu Nicolaescu desi a fost ars CU onoruri militare a primit rolurile de GENERAL doar in filmele regizate de el – in afara de MIRcea – ba chiar si cele in care generalii nu jucau un rol patriotic si pozitiv (vezi filmul facut despre MARESALUL Antonescu).

   Ar mai fi de adaugat si faptul ca KLAUS, eventual si Santa, e prescurtarea germanoida a lui NICOLAE!

   Reply
  • Dumitru

   Oltenia pare a fi singura regiune din Romania cu o adevarata cultura a guvernarii. Primele formatiuni politice romanesti acolo au fost, Mihai Viteazul tot de acolo a venit, si Tudor Vladimirescu. Moldovenii (inclusive cei din RO) sunt mai visatori (si eu sunt cultural moldovean), iar ardelenii au o cultura de opozitie (sunt buni la a critica ce fac altii, dar sunt o catastrofa cand pun mana pe guvern). Din 1989 incoace, momentul in care Romania s-a manifestat totusi prima oara ca o tara si nu ca o colonie a fost cand Dragnea (ei, da, alt oltean) a indraznit sa propuna (si sa treaca prin vot) legea offshore.

   Reply
   • ZombiLica si Divizia TV

    ALL tenia?
    Oltenia e o inventie recenta, din toate pc de vedere, sau nu esti roman?
    Daca ai fi roman, ai avea si simtul limbii romane.
    Todor VLADIMIRescu nu era OLTEAN, era un soi de bulgaroi si ofiter al tzarului – rusii erau aliati cu austriecii la data -, care facea garagatze pe acolo, se baga in seama cand Franta si Anglia ajutau Grecia sa-si capete INDEPENDENTA de stat si intreg arhipelagul. De altfel, a si fost ucis de asa-zisii eteristi – Eteria a inceput la Trei Ierarhi -, deoarece punea in pericol imediat existenta ca state a Valahiei si a ceea ce mai ramasese din Moldova.
    Mihai vitezuL traia… cand si-a pierdut principalul TRON si cam toata ARMATA – tronul i-a fost luat de catre MOVILA!

    Reply
 4. miron miron

  Statul paralel l-a inventat Dragnea, o alta intrebare, etc.
  Am crezut ca statul paralel a disparut pentru todeauna, dar vad ca se tot inventeza. Ficțiunea uneori e mai credibila decat realitatea.

  Reply
 5. Ciobanul Bucur

  Este pentru prima data cand cineva, respectiv D-na AMP, spune public aceasta realitate despre care nimeni nu a avut curajul sa vorbeasca:
  – Dintre bolnavii de la ATI numai 5% scapa cu viata! De unde concluzia ca nu ATI tebuie sa ne preocupe ca prioritate in lupta contra pandemiei.

  Reply
  • Alegătoru'

   @Ciobanul Bucur
   De mai bine de un an de zile toți medicii de la ATI intervievați repetă public procentul ăsta. Nimeni nu își dorește să ajungă la ATI. În spitalele din România intubarea este ultimul pas către exit.

   Reply
 6. Robert

  Ciuca, la Dragos Patraru in emisiune, spunea ca Armata are doar 2% din buget, si ca nu e asa mult. Omul nu stie ce e PIB si ce e buget. E pe youtube emisiunea, minutul 13.20

  Reply
 7. Laur22

  Statul paralel la noi
  Deep state la americani.
  Ma rog furculision invartision .

  Ce intzelegem noi din lume s-a vazut, dovedit de faptul ca nimeni dintre hahahaha vorbaciosii nostri publici nu au intzles de ce Basesecu nu va ajunge in veci shi pururi nici macar portar la NATO cat vreme Geoana „dragostea mea” iaca ca e. Cacofonie intentzionata shi potrivita in vecinatatea „patriotului” Geoana.

  Noi la vremea lor nu am intzeles nici cine era Geoana nici cine era Basescu shi acuma continuam sa ne dam cu presuputzul din putzul adanc al negandirii nostre obscurantiste de inchinatori la cargou.

  Altminteri daca deep state ar fi capabil sa conduca cat de cat rezonabil Rormaniai shi sa faca da dintr-un leu sa iasa doi shi fara inflatzie s-o faca …. da iaca nu e cazul.
  Tot ce stiu e sa stranga din buci shi sa mimeze mai cu talent in piesa „Petrica fate ca lucrezi”

  Singurul care a intzles ca daca vrei sa ai capitalism european capitalism de metriopola in Romania atunci acest capitalism trebuie sa aduc profit capitalului romanesc care sa poata mai apoi sa isi finantzeze armata de vorbacioshi si politcieni care sa ajute la continuarea respectivului profit .
  daca vrei sa ai capitalism in Romanai atunci trebuie sa ia capital romanesc shi zic capital nu gogosherii ori birtul din sat

  Daca nu atunci in continuare o sa ai capiatalism, da nu de metropola, ci de colonie capitalism in care capitalului strain care mulge tzara i se brehane de viitorul tzarii o sa ai capitalism de vicerege, de guvernator al East India Company care administreaza competent pe termen scurt dar absolut imbecil pe termen mediu shi lung
  Asha dupa cum s-a dovedit a fi administrarea East India Company or a arensashilor lui Fischer-land din 1890- 1907.

  Shi o sa imi zicetzi ca atunci capitalul care mulgea tzara ere romanesc.
  ihi ihi ihi shi de romanesc ce era isi traia viatza la Paris shi isi educau copii in Frantza ori Germania shi aveau in comun cu Romanai doar biciul de pe spinarea tzaranilor shiiiii cam atat.

  Adicaaa foarte asemanatori cu ceea ce isi doresc sa fie majopritatea actualei elite care infecteaza spatzuiul public de pe la noi, actuala elita de pe la noi care se viseaza boieri rentieri la Paris (minus banii pe car e ei ii aveau shi actualii doar ii viseaza).

  Nu mai vorbitzi vorbe degeaba, ce s-a intamplat e sinistru de simplu.
  Magraonul s-a supparat pe maimutzele electrocutate din USR care doar pentru faptul ca stiu shi pot sa vorbesca liber mai repede decat el cred ca il spot sfida.
  Iar sfidarea USR-ista a primit acelasi raspuns ca shi sfidarea Ludovic Orban.
  Au fost scoshi de la ciolan tot asha dupa cum shi Ludovic Orban a fost scos de la ciolan.

  Restul , restul sunt pagube colaterale absolut nesemnificative dupa cum nesemnificativa e shi tzara in care s-a intamplat asha ceva.

  Ceea ce e cu adevrat ingrozitor ar fi daca Vasile Ernu ar avea dreptate in articolul sau … cu de ce nu se vaccineaza lumea zice el : „deoarece nu le pasa daca traiesc sau mor”
  https://www.libertatea.ro/opinii/de-ce-nu-se-vaccineaza-tara-o-ocazie-imensa-de-a-sfida-puterea-3793671

  Virusul se va plictisi intr-un tarziu shi va trece , acesti mortzi vii, acesti zombi care misca printre noi nu .

  Reply
  • para

   N-or fi toti chiar asa deprimati ca noi … altfel ce rost ar mai avea toata vorbaria.

   Necesar, da din pacate mult prea detaliat ar fi sa ne punem odata de acord cu ce ne face asa speciali de ne recunoastem pe strada intre noi ca suntem romani fara ca macar sa deschidem gura, indiferent cat de departe de tara, de cata scoala sau bani sau griji ne ajuta sa ne dam jos din pat dimineata. Hai sa nu-i spunem „cultura”… ca in loc sa uneasca ar ajunge sa ne dezbine, sau hai sa nu-i spunem in nici un fel si sa nu lasam nici un val sa se iroseasca.
   Tragedia din perioada asta e unul din ele… Fara nenorociri e greu sa convingi oamenii sa tina laolalta.

   E fain ca articolul AMP tinteste spre ficat – ridicolul e singurul pesticid care functioneaza impotriva speciei „generalilor”, fie ei in stadiu de ou, pupa, nimfa, premier, patriarh sau fond speculativ. Recunoasterea pradatorilor e un semn de vitalitate a stupului, eliminarea lor cere coeziune iar asta nu functionaza fara ce spuneam mai devreme.

   Reply
  • Dumitru

   Poate pare paradoxal, insa Romania este o colonie numai pentru ca Securitatea o permite. Care o permite pentru ca suportul extern este singurul lucru care ii mai da legitimitate pentru a continua. Romania este in situatia in care este din cauza unei aliante intre forte externe (interese coloniale ale SUA si UE) si interne (Securitatea sau, cum ii spune AMP, Statul Paralel). Din pacate, acest stat paralel a erodat atat de tare statul constitutional, incat Statul Paralel nu mai e paralel cu nimic. Nu mai exista alt stat decat Statul Paralel. In plus, va fi foarte dificil de reconstruit un stat constitutional, pentru ca oamenii refuza sa inteleaga starea grava a Romaniei (iar daca faptul asta ar fi recunoscut formal, Romania ar fi exclusa din UE).

   Reply
   • laur22

    Draga Dumitre

    Fara ura furie shi suprarare.
    Specia asta a baietzilor „desteptzi” shi „scolitzi” Chicirau gen ca sa aleg modelul cel mai prizabil al ei se afla exact in situatzie generalilor nawabilor idieni cand se confruntau cu EIC.

    Nawabii erau o specie de conducatori profund dispretzuita shi temuta urata din totzi ficatzii de toata curtea lor specie care uzurpasera puterea Maharajahului shi acuma despotzeaua bagand frica in subalternii lor dincolo de orice justificare religioasa ori ideologica . Ceea ce nu aveau Nawbi era o justificare divina la nivelul mentalului colectiv. O misiune divina un tzel colectiv shi nobil demne de a fi urmat

    Motiv pentru care totzi subaltenii lor faceau precum gastile din PSD il aseteptau pe Nawab la cotitura ca sa I-o traga. Shi i-o trageau asha dupa cum Mir Jafar i-a tras-o lui Siraj-Ud-Daulah care a incercat aidom alui Dragnea de pe la noi sa renegocieze reletzai cu East India Company
    Luatzi de aici
    https://byjus.com/free-ias-prep/ncert-notes-battle-of-plassey/

    „Causes of the Battle of Plassey

    Majorly, the reasons for the Battle of Plassey to take place were:
    •The rampant misuse of the trade privileges given to the British by the Nawab of Bengal
    •Non-payment of tax and duty by the workers of the British East India Company

    Other reasons that supported the coming of this battle were:
    •Fortification of Calcutta by the British without the Nawab’s permission
    •Misleading Nawab on various fronts by British
    •An asylum was provided to Nawab’s enemy Krishna Das”

    Nu suna asta extrem de contemporan cu insurgentza lui Dragnea la privilegiile capitralului strain de pe la noi. Ba mie mi-a sunat ca da , da deja acum e irelevant.

    Intreberea me pentru mine insami e de ce rankingul indiei coloniale in economia mondiala a scazut sistematic si deceniu de deceniu in toate dintre cele 2 secole coloniale ?

    Totusi administratzia EIC era rezonabil de competenta shi cu toate astea subcontinetul indian dadea inapoi deceniu dupa deceniu.

    Ce masa-n cur I-a lipsist lui Tata in India coloniala ca sa faca ceea ce a facut in India post-coloniala ?
    Tata steel and Tata motors desigur

    La fel ca shi in India coloniala nu forma e ceea ce ne lipseste noua ci fondul.
    Ca nu administratzia genereaza progresul ci altceva ca daca n-ar fi acel altceva administratzi chinezeasca care in toata ultima jumatate de secol a fost descrisa si perceputa in mod sistemetic ca drept profund corupta nu ar fi putut sa patroneze peste cea mai mare crestere economica din ultimele 2 secole.
    Ce draq trebuie adaugat peste o adminstratzie care dupa ce a invenatat shi perefectzionat la extrem vreme de secole daca nu chiar milenii “Hum Bao“ – plicul roshi sau pescheshul ca sa folosesc terminologia autohtona l-a tratat cu esentza revolutzie USR-iste a lui “faca coruptzie ajunngem departe” adica cu Revolutzia Culturala a lui ridicatzivca voi astia care va pricepetzi ca sa ne inshrubam noi astia cu gura mare shi mult tupeu ca sa rezulte miracolul economic chinezesc ?

    Cred ca shi chinezii au descoperit ceea ce shi rushii descoperisera mai inainte.
    Nevoia competitzie corecte.
    Daca vrei sa ai trebuie sa itzi faci shi sa fii dispus sa platesti tot pretzul ascuns al recuperararii ramanerii in urma.
    Iar ca sa potzi sa itzi faci trebuie sa ii lashi mai inatai pe mai multzi sa incerce shi sistematic sa recompensezi succesul shi sa penalizezi de o maniera non-letala esecul.
    Shi toate trei elementele sun vitale .
    Shi competitzie interna cu castigator intern.
    Shi pastrare a deschis a competiztie adica ne-moartea invinsilor
    Shi permeneneta raportare a castigatorului intern cu castigatorul extern pentru declanasarea unei noi runde de competiztie interna pana la aatuingerea nivelului extern

    Shi de abia dupa ce castigatorul intern a ajuns la nivel mondial sa pui botul la harneala globalizarii.

    Shi la fel ca shi in India coloniala dupa plecarea ocupantului colonial vom avea nevoie de minim 20 de ani ca sa renuntza la ranchiuna shi inhibitzi si sa intzelegem ca scuzele shi principiile nu tzin iarna de cald shi nici vara de foame .

    Shi aidoma Indiei sa intzlegem ca daca ai nevoie de ceva atunci trebuie sa itzi faci .
    Indian Institute of Technology
    Indian Atomic Agency – Indian Atomic Energy Commission
    Etc samd

    In cazul Ro ori Europei vrei incalzire cu gaze …. Atunci itzi trebuiesc contracte pe termen lung cu producatorii de gaze ca hareneala de la ziar si principiile think tank-urilor de vorbaciosi nu tzin iarna de cald.

    Shi repet ceea ce ar fi de facut, ar fi o reconfigurare a politicului ca o expresie a interselor economical shi nu ca o peredea de fum adica ceea ce este acuma mai inatai la nivel European shi cu rezonantza ONG-ista la nivel local.

    Exemple de politci demente europene luate in dispretzul consumatorului.
    Noua reglementare europeana / britanica care elimina concurentza estica de pe piatza camionagiilor atat pe piatza europeana cat shi pe cea a UK care e condus shi va conduce pe multa vreme de aici inainte la crize ale lantzurilor de aprovizionare. Cine plateste nota de plata ?

    Noua reglementare care interzice folosirea tehnologiilor americane de catre fabricanztii de cip-uri chinezesti.
    Chip-uri care nefiind chiar top of the line dpdv litografic nu erau folosite la PC-uri latopuri ori telefoane ci erau folosite de catre fabricile americane ori europene de mashini ori de household electronics. Adica manufactorii chinezi ar putea sa produca da cumparatorii ne-chinezi nu pot sa cumpere fara sa se expuna scanctziunilor. Cine plateste nota de plata ?

    Repet daca vrei sa ai trebuie sa izti fac shii ar fi bine sa fii constient ca nu se face brusc shi dintr-o data .

    Ca pana shi TSMC are nevoie de 3 ani de cand ii deschizi politic linia de credite pana ishi face noua megafabrica de chip-uri in USA shi shi atunci o sa fie discutabil catzi dintre specialistii taiwanezi vor fi disponibili sa se relocheze in USA shi daca da le ce prezturi de compensatzie shi cat o sa coste fortza de munca in USA shi cine o sa platesca de cost cacre pana mai ieri a alungat fabricile de semiconductoare din USA in Asia iar acuma ….. brusc nu mai conteaza .

    Ma rog daca ai bani potzi sa izti faci da trebuie sa te asteptzi sa te coste shi trebuie sa fii capabil sa treci peste cei 7 lean years biblici.
    Shi doar pe baza haha presei nostre “libere” shi memoriei shi spiritului patriotic shi a “esprit de corp”shi a memoriei a hahaha “elitelor” noastare “publice”.
    Frica mi-e ca nu se poate face nimic shi ca la urmatoarele alegeri AUR va fi alternativa de centru a spectrului nostru politic

    Shi de aceea zic inainte sa ne concentam pe “buna guvernare” poate ca ar trebui sa ne concentram pe ceea ce sta in spatele bunei guvernari pe misiunea divina , pe tzelul colectiv pe esprit de corp.

    Aidoma lui Lege shi Justitzie in Polonia ori Ludovic Orban in Polonia ori Erdogan in Turcia (ca sa dau doar exemple NATO). Nu neparat acelasi cuvinte dar idea de misiune divina (pentru urmashii urmashilor nostril in vecii vecilor amin) dincole de greutatzile momentului e absolut necesara pentru a putea trece peste 7 lean years ori de ce nu peste 20 de lean years (cazul talibanilor in Afganistan)

    Ca daca nu …. this is not the end this is just the beginning of the end.

    Reply
 8. Mircea Ordean

  Am încercat la un moment dat să încerc a pricepe – fără vreo iritare – ce fel de oameni pot fi aceia, care au pornit actuala criză politică.

  În așa situații, din principiu, noi avem un șablon moral (foarte în interesul nostru), potrivit căruia respectivii politicieni trebuie să să fie ca oameni, respectiv să acționeze în felul cutare.
  Or aceia îmi păreau cu totul altfel. Dezinteresați de ceea ce ar putea fi numit interesul public, respectiv iresponsabili, privind viitorul lor politic.

  Cu toate acestea, ei, felul lor de a fi și face, reprezintă realitatea. Foarte posibil, nu se poate proceda altfel, dacă izbutești a răzbate în acea categorie. Te lasă rece interesele (repet, comode, ale) publicului.

  În paralel, răsfoiesc vreo trei articole, între care unul al dnei Mungiu Pipiddi. Deși cu pretenție a proveni de la niște spirite fine, unul nu-și refuză oratoria cu morții pandemiei – datorați, firește, adversarilor dumnealor politici.
  .
  Sîntem oameni.
  .
  PS
  Eu unul, anormal cum mă aflu, nu cred că e cineva vinovat de acei morți (se înțelege că oricare autor nu va pomeni de contribuția acelor morți, la propria extincție…).
  E o fatalitate.
  Mai puțin mistic zicînd, inevitabil: e rezultanta a ceea ce avem și sîntem (o spun fără reproș, ci atent ca unu și unu să nu facă altceva decît doi).

  Se înțelege însă că nu e o treabă / e inuman să accepți (mai ales în public) a nu putea interveni asupra realității.
  Că în cel mai bun caz poți doar ameliora lucrurile.

  Am folosit ceva mai sus, și eu, o vorbă mare. Interesul public.
  Firește, realitatea e mult mai nuanțată decît chingile acelei formule, și primitivă, și trasă pe cît poate fiecare, pe turta interesului propriu.

  Reply
 9. Agricultorul fericit

  Interesanta chestia cu muzeul.
  Si mi-am adus aminte de coroana Regelui Carol I. Turnata din otelul unui tun turcesc, captural la Plevna de armata condusa la victorie de El. Dar Carol a fost un comandant REAL, Ciuca e unul inventat.

  Reply
 10. Mirciulică

  E nostim să vedem cum, ca „stat-client” al Noii Rome de pe Potomac, avem ceva trăsături comune cu statele bananiere din America Centrală( Honduras,Guatemala..), cu defuncta republică a Vietnamului de Sud,sau cu DRK (Coreea de Sud) când era guvernată de junte de generali și numai D de la”democratic” nu era.. E vorba de lipsa tradițiilor democratice autentice la români ( mult-lăudata perioadă interbelică e zugrăvită adesea exagerat de suavă,idilică chiar..) .Le ține loc controlul mai mult sau mai puțin discret al celor care în decembrie 1989 au făcut un ” volte-face” sîngeros, lichidându-și stăpânul decrepit într-un act de „justiție populară ” amintind de justiția cu iz totalitar din ” obsedantul deceniu „…Atât timp cât la șefia guvernului se află un beneficiar de pensie „specială” (?!),luați-vă gândul de la dreptate socială și societate armonică .Fost general ?! Regret vremurile în care militarii nu făceau politică .Pentru că moș Tecuță de la șefia guvernului,la vărsta lui n-are nici măcar 0,01% din realizările lui Napoleon, sau măcar ale lui Lazaro Cardenas .Sub o persoană insipidă ca el, România are toate șansele să devină „Ciuca bătăilor”. În pas de defilare, firește..
  P.S .Condoleanțele mele pentru domnul Profesor .A fost un mare Domn, și așa cum se definea cu blândă auto-ironie, un om care se născuse în vremuri prea „avansate” pentru stilul său, amintind mai degrabă de dascălii pedanți și echilibrați ai vremurilor academice interbelice .Care,firește,erau cu mult peste atmosfera politică interbelică…

  Reply
 11. ionas

  Statul roman este o caricatura, o replica a unui stat african subsaharian in Europa, cu toate atributele sale paralele.
  Cred ca chiar si Cosa Nostra sau Ndarghetta ar fi fost mai eficiente si transparente.
  Pe linga dezastrul provocat de pandemie va fi si o criza economica greu de digerat pentru oricine va fi la putere si nu se intrevad reforme la orizont. Nu putem trai ca tara din imprumuturi si din cersit ( de la UE)
  Desemnarea lui Ciuca nu va rezolva nimic cu tot trecutul sau militar de tip Patton sau Rommel prin Irak sau Afganistan unde romanii au fost auxiliari- paza in special si nu combatanti , conform aptitudinilor etnice
  Pe baionete te poti sprijini (temporar) dar nu poti sta pe ele ( permanent ) Talleyrand

  Reply
  • carcotasul

   Ai prins un prilej nesperat de a-ti etala „lecturile” despre Talleyrand, dar te intreb eu: unde vezi matale sprijin pe armata in actuala configuratie politica ? S-a instituit, cumva, paza militara la Guvern, Parlament, Patriarthie, ministere, primarii si alte alea ? Dupa cate stiu eu, nu. Se pare ca, deocamdata, se ofera populimii un simbol pt castigarea incerederii, de tipul ” armata ieste cea mai de incredere institutie a statului, am adus-o, iata, sa va salveze”. Totul este ca Armata sa stie sa faca instructia potrivita cu hoitarii din Parlament si cu habarnistii si curvele din administratia publica…. poate si cu partidele, dar nu e sigur. Iar Ioha dovedeste ca nu se poate desprinde din… oricat efort ar face. Bietii de noi !

   Reply
 12. Alegătoru'

  Mai lăsați-o pe aia cu statul paralel că e fâsâită. Chiar nu vedeți cine conduce țara asta? Miile de primari de la ultima comună din țară până la sectoarele Capitalei sunt cei care fac cele mai mari presiuni asupra parlamentarilor pe care ei i-au ales. Democrația asta electorală menține la putere de atâția ani partidele ”de masă”. Cu 45 de primari USR nu prea avea ce să caute la guvernare în acest context. Cei 37 de președinți de CJ și aprox. 2700 de primari PSD și PNL încuscriți prin atâtea mutări de la un partid la altul sunt artizanii noii (vorba vine) configurații politice de azi: PNL la butoane cu sprijin tacit PSD.

  Reply
  • para

   Iti poti imagina ca intr-un oras cum sunt Mioveniul sau Deva s-ar putea vre-odata alege un primar cu o agenda de mediu universalista (clima si biodiversitate, nu ronduri de panselute) in contextul in care toata lumea depinde de productia de la Dacia sau de caldura de la Mintia ? Sau ca in Cluj sau Iasi ar putea vre-odata sa ajunga la primarie unul fara sustinea banilor din imobiliare ? Chiar nu conteaza ce pareri de fond or avea vre-odata majoritatile in contextul asta, statul paralel are mijloace democratice (adica stiintifice) sa isi impuna candidatii in politica. Despre controlul mijloacelor astora e statul paralel – cand banii nu mai fac fata ramane pumnul (de la Cambridge Analytica si asaltul Capitoliului la presa romaneasca si traditionalele ciomageli intre ciurdele candidatilor la locale).
   Statul paralel e despre inertie si rezilienta vechilor structuri in contextul in care lumea se schimba din ce in ce mai repede iar flexibilitatea, concurenta si diversitatea pe care se sprijina sunt singurele cai de supravietuire pe termen lung.

   Reply
   • Alegătoru'

    @para 23
    Primarul Clujului și chiar cel al Devei își controlează mai puți alegătorii de cât o fac primarii de țară -aleși la rândul lor de un electorat care îi cunoaște personal (unde statul paralel nu prea are cu ce să influențeze rezultatul alegerilor). Iar partidele știu asta și îi scarpină între coarne pe primarii care le aduc la generale voturi garantate. La fel și statul paralel știe asta și stă cu ochii ca pe butelie pe primarii aleși tocmai datorită influenței (potențiale a) acestora -pe principiul dacă nu îi poți alege tu cumpără-i gata aleși.

    Reply
 13. Vlad Slăvoiu

  @Adrian: Am citit hotărârea și aveți dreptate – e ca dracu’ să expropriezi omul pentru o anumită sumă, după care să-i ceri o parte înapoi că nu știu ce greșeală ai făcut tu. Nu e deloc plăcut să ți se întâmple asta.

  @Lucian Nicolescu: Nu cred că în vară se putea fără relaxare, nu cred că poți să lași oamenii fără niciun fel de vacanță. Ceea ce nu înseamnă că ei nu au greșit, dar nu cred că relaxarea în sine a fost greșeala.

  Cât despre PNL, nu știu dacă se va face sau nu praf și pulbere, vom trăi și vom vedea.

  Reply
  • Lucian Nicolescu

   @ Vlad Slăvoiu: KWI și cu Cîțu’al lui nu numai că au greșit dar au mințit cu seninatate și continua să mintă. Așa cum stă bine unor așa-zis liberali ce defilează, fără rușine cu Partidul Bolșevic Român (PSD).
   Ce rușine!

   Reply
 14. Vili Rupa

  Reabilitarea victimelor torturii trebuie să devină obligatoriul în România, doar așa veți putea spune că educația morală nu vă este malefică !

  Reply
 15. Jean

  Nu peste tot e stat paralel, cu ierarhie mafiotă perfectă. Sunt zone întinse (ca să folosim „zonă” – un cuvânt drag securicilor) unde se practică brigandajul și cacealmaua la scară locală. Pur și simplu se constituie spontan grupuri de criminalitate economică organizată. Dacă stat nu e (a zis-o chiar momâia mediocră care ocupă poziția de președinte), nu-i păcat să nu prădăm? Dacă Ciolacu pupă poala profesorașului de fizică, de ce nu s-ar întâmpla același lucru la nivel local?
  Imnul ar trebui să sune cam așa: Deșteptați-vă servicii, din activitățile economice fără de moarte…. Dar dacă Victoria Nulland a zis « Fuck the EU! », totul e permis.
  Și după ce va termina boala de cosit, chiar se vor duce să ia o gustare: care la NATO, care înalt funcționar prin bănci, care consultant prin mari firme…
  Așa că dacă vă simțiți ca străinul lui Camus, de exemplu, sau ca baciul moldovean (cel ungurean văd că are o neostoită pohtă de alianță cu cel vrâncean-buzoian), nu e nimic anormal, doar că nu e cu happy-end.

  Reply
  • Observator

   Nea’ Jeane, nu te lăsa amăgit de aparențe: niciunul din grupurile ălea locale de criminalitate economică nu scapă nemulse de băieți. Ia încearcă mata’ o cacealma de asta de care zici să vezi cât de repede vei fi contactat de cineva cu o ofertă de nerefuzat. ;) Tocmai ăia care se laudă mai abitir cât sunt ei de jmecheri și de intangibili sunt cei mai obedienți: nu numai că dau obolul (de multe ori cât nu face) dar mai umblă și cu microfoanele pe ei că au normă și la turnătorie.

   Reply
 16. Nila

  E de ajuns sa urmaresti ce posturi tv il sustin pe Ciuca ca sa-ti dai seama de teapa pe care au luat-o iarasi romanii ce visau la reforma statului. Cand vezi ce film gretos au fost in stare sa monteze cei de la A3 in sprijinul numirii lui Ciuca, cu muzica, fum, batalii, declaratii lacrimogene, si toata pleiada de trompete politice ale acestui degradant post in frunte cu fratele Gadea, iti dai seama cat am fost de fraieri cei ce am iesit indemnati de Iohanis sa protestam impotriva ordonantei 13. Coruptia a fost eradicata odata cu Dragnea si coborarea PSD de la guvernare, iar linistea s-a instaurat in Justitia romaneasca de cand premierul de la Grivco a preluat conducerea statului. Pas cu pas, educandu-I pe prosti, a militarizat statul roman pregatind probabil o interventie de forta in cazul in care prin absurd s-ar umfla mamaliga in romani. Privind retrospectiv la siguranta cu care a actionat Iohanis in aceasta criza iti dai seama ca intelegerea cu PSD era facuta mai de mult, probabil la o discutie privind lucrurile de interes comun adica JUSTITIA. PSD avea nevoie de o pauza pentru curatarea imaginii, de aceea au sprijinit la comanda guvernul Orban, dar intelegerea s-a vazut din promptitudinea cu care Predoiu a inchis dosarul 10 august iar Marcel Vela a rotit cadrele MAI implicate. NU e nici in interesul mafiei socialiste dar nici in cel al liberalilor ce au facut afaceri oneroase in pandemie, ca procurori ce nu pot fi controlati politic si care au castigat postul prin concurs, sa inceapa dosare cu final imprevizibil in ani de puscarie, deci ii apropie interese comune pentru care ar fi in stare sa rastoarne toata tara. Toti factorii de decizie in statul roman sunt santajati cu dosare, inclusiv presedintele, de aceea nu e de mirare ca in disperare de cauza, si presati de timp, cei din umbra au inceput sa scrie si scenarii proaste de care se prind si copiii. Trecand peste romanii care mor de rusine si oftica ca au putut sa voteze asa un presedinte, ma gandesc amuzat cum s-or fi simtind cei de la baza partidului liberal care mai au urme de principii si farame de rusine.

  Reply
  • ZapezP

   vi se pare că Victor-Viorel sau apoi duamna Vasilica erau o alegere mai bună?
   ”democrația” românească e doar o farsă ieftină cu actori de bâlci de provincie

   Reply
 17. Cinicul

  Am folosit acum câteva săptămâni trimiterea la Generalul armatei moarte intr-un comentariu pe Contributors vis a vis de prezentatra lui Citu drept un general victorios. Trebuie sa accept ca titulul cartii lui Kadare se potriveste mai bine noului prim ministru care conduce, la suprsfata, un partid mort. Am spus la suprafață pentru ca alianța PNL – PSD a fost reactivarea (PSD a fost chemat din rezerva ca ss rămânem in domeniul militar). Ma mira ca in textul doamnei AMP nu exista nici o referire la jocul de alba neagră făcut de PSD, csre brusc a uitat ca până ieri KWI si liberalii il numeau ciuma rosie.

  Reply
 18. Cinicul

  PS
  Vad ca s-a activat brusc și aici brigada de agitprop de la Cotroceni și Vila Lac 1, este semn ca situația este chiar groasă. Din pacate cu argumente foarte slabe la nivel de Cristoiu. Dacă asta este tot ce pot produce consilierii de imagine de la aceste instituții atunci chiar suntem pierduti

  Reply
 19. marius

  vai de mine sa aduceti in batjocura pe Eroul nostru national tovarasul Ciuca, erou intre eroi, mare om de stat, geniul din Carpati, partener de baza al aliatilor nostri vesnici tovarasii din Uniunea Sovietica Americana care ne vind arme gratis la suprapret…
  Cum puteti sa aruncati in derizoriu incredibila victorie de la Nasiria a Securitatii, recunoscuta pe plan mondial si condusa cu genialitate de catre marele nostru conducator iubit Ciuca din Carpati (Balotesti mai exact, un pic mai la sud de Carpati)!!!
  Toti copiii cunosc legenda inimaginabilei lupte eroice a poporului securist impotriva diavolului terorist, acolo unde vasnicii soldati formati din ciobani, mestesugari si culegatori aruncau cu pietre, bolovani, stinci, peturi de bere si bete urcati pe munti asupra hoardelor de invadatori teroristi ce veneau valuri, valuri sa recistige cetatea globalista de la Nasiria aparata cu strasnicie de vasnicii nostri eroi…
  Ciucaaaaaa, e Ciuca al nostru
  https://m.youtube.com/watch?v=eaQSwExgeOY

  Reply
 20. Munteanu

  Realitatea e ca nu se poate face un guvern democratic fara PSD. PSD este cel mai mare partid din parlament shi la viitorele alegeri va creshte. Obsesia asta impotriva socialismului, votat de popor, a dus shi in Germania la dictatura nazista shi a creat shi prin America Latina diverse dictaturi de dreapta respinse clar de popor la alegeri.

  Reply
 21. Lili

  Alegerea momentului aduceri la putere a unui guvern condus de catre Ciuca este perfecta .Stim cu totii cum ca data limita a numirii unui Guvern minoritar sau majoritar este 15 nov 2021 .Parlamentul a votat toti pasii obligatorii pentru accesarea fondurilor din PNNR si doar un Guvern in functie (minoritar sau nu )poate da Ordonante de Urgenta spre a confirma parcursul .Banii din PDNL au fost deja repartizati catre Primariile si ordonatori din teritorii , asumati de catre primari si de catre proiectele ce trebuiesc puse in practica . Nu revin asupra conditionalitatilor de accesare , ele se stiu demult .Guvernul minoritar Ciuca devine astfel dirijorul modalitatii de folosire a fondurilor din PNNR si PDNL .Aceste fonduri vor fi parte a unor proceduri ce tin de punerea in aplicare a unor proiecte dar care (parte din ele )nu sunt posibil de facut numai cu intreprinderi sau firme din Romania .O expertiza externa ne este de folos (din UE). Fraierii care l-au injurat atita amar de vreme pe Citu acum tac milc .Guvernul Ciuca , minoritar sau nu intra,in forta in modalitatea de conducere a Statului si daca Ciuca reuseste vaccinarea(nici nu a ajuns bine premier si cetatenii se vaccineaza cu miile ) , oprirea Pandemiei si ne arata folosirea corecta a banilor din PDNL si PNNR totul trece in alt registru politic . Momentul ales de Iohannis este perfect .Decizia este perfecta . Iohannis a reusit performanta de as inlatura toti neprietenii(doar nu a crezut cineva ca ii va lasa sa isi faca mendrele)incepind cu stiti voi cine si terminind cu fostul recent nominalizat ca premier desemnat . Lovitura de maestru . Paratrasnetul Citu a functionat perfect . Partidele s-au epuizat electoral inca de la inceputul anului 2021 . Singura voce de ascultat in urmatorii doi ani este viitorul premier Ciuca . Acum Ciuca vine si rezolva si Pandemia ce ne-a ajuns din urma ca parte a unor decizi gresite luate de ministrii USR de la sanatate .Sa ii tinem pumnii .Ciolos ,daca era mai perspicace , il vota pe Citu si revenea la guvernare .Iohannis tot pe Ciuca il numea Premier desemnat .Asa USR nu s-au ales cu nimic, ba mai mult continua retorica lui Orban ce din sef PNL devine outsider .In momente deosebite ,atunci cind tara are nevoie, partidele trebuie sa se uneasca in jurul guvernului in cazul nostru in jurul guvernului Ciuca . Un guvern minoritar , condus de Ciuca ,este pe cale sa apara .Sprijinul parlamentarilor este obligatoriu . Nu poti fi parlamentar roman care sa iti imaginezi ca poti sa te opui unui bine comun .Decizia e personala , indiferent din care partid faci parte .Cine se opune binelui si face asta piere politic .Pestii cei rosii se zbat degeaba pe uscat .Iohannis a cistigat si runda asta . Un ministru USR , la Justitie, nu isi indeplineste norma de functionare (probabil asumat ) si neavizind un act guvernamental (da sau nu , nu conta forma avizului )este remaniat de premierul in functie (perfect normal si constitutional ) .Oare credeati ca nu stie ce face sau credeati ca nici Orban nu a stiut ce face cind si-a asumat public deciziile neconforme din timpul alegerilor parlamentare ? Urmarea o stim cu totii .USRPLUS pleca de la guvernare , se asociaza cu AUR si aduc impreuna in fata noastra o Motiune de Cenzura impotriva Guvernului din care fac parte(oare credeti si aici ca nu stiau ce fac ) , ba mai mult voteza si o Motiune de Cenzura a PSD care ii critica la greu .Un partid ce conditioneza un alt partid cu numirea unui premier altul decit seful de partid(de noaptea mintii ) prospat confirmat in functie cu o larga majoritate este cumva anacronic sau de o alta parte a intelegerii democratiei .Este evident ca nici o forta politica nu se mai poate alia cu USR (poate doar AUR) existind posibilitatea permanenta de a se repeta aceste stupide actiuni politice .PNL nu are de ales .Cu AUR nu te poti alia cu USR nici atit . Singura solutie pentru acest moment pandemic si de recesiune economica este sustinerea PNL de catre PSD (posibil nici asta asta nu se realizeze ) pentru o perioada limitata de timp .Nici acum , in ceasul al 12lea USR nu isi modifica conduita politica si ramane agatata in vechiul discurs Barna -Orban, chiar daca la sefia USR apare Ciolos de la care noi toti , votantii de dreapta , am avut alte asteptari .Nu a facut, nimic doar a prelungit aiurea criza politica .Sa speram ca noul premier desemnat ne anunta un nou Guvern negociat si care va fi votat in Parlament .Daca va fi votat Guvernul Ciuca este foarte clar ca el va rezista pina in momentul alegerilor din 2024 .Cine poate privi detasat situatia, de facto, intelege si de ce.

  Reply
  • Bili

   „nici nu a ajuns bine premier si cetatenii se vaccineaza cu miile”
   Greșiți, cetățenii se vaccinează cu miile încă de pe vremea în care Dacian Cioloș încă nici nu ajunsese bine premier, deci ia ziceți, al cui e meritul?

   Reply
  • Cinicul

   Cetățenii se vaccinează cu miile pentru ca in ultimele doua luni mor precum muștele. Genialul Citu a reușit performanta sa ne aducă aici. Iată ce declara superman acum mai puțin de un an: sa mai lăsam prostiile cu prioritatea României fiind sănătatea si învățământul: prioritatea României este mediul privat. In 2021 din toate tarile UE România este tara care a alocat sănătății cel mai mic procent din buget

   Reply
 22. sorin

  Experiența în a conduce ceva se dovedește esențială. Dovada a fost dată de USR prin persoanele desemnate ca miniștri. A minimaliza meritele unui om de a ”conduce” mi se pare un act neprietenos. Daacă politica nu a reușit să ne furnizeze un lider adevărat, de ce să nu acceptăm un fost militar. Este o formă de discriminare a unei meserii sau vocații: vocația de a conduce. Să examinăm capacitățile și experiența șefilor noștri politici. Cine se apropie de Ciucă. Doar starurile de pe jocurile video. Hai să o punem pe Șoșoacă Prim Ministru. Poate avem nevoie de un asemenea Purgatoriu ca să pricepem ceva: orice om care vrea să conducă trebuie să mai fi făcut asta măcar odată. Competența nu se negociază.
  Cu stimă

  Reply
  • be-he-he-he-he-he-he

   Vai de deodorantul meu cat adevar graiesti soldatele: cum sa negocieze caprele competenta caprarului ?! Datoria patriotica a caprelor e sa salute cu coada sus si cu tot ce se descopera pe sub ea, ca sa nu se lezeze cumva onorul caprarului. Dupa cum e unanim recunoscut de vanatorii adevarati, caprele sunt lighioane lacome si lipsite de scrupule – cand nu le mai ajunge frunza si iarba incep sa roada codrul verde – sau dupa caz bugetul de inzestrare. Asa ajunge amata sa se procopseasca cu piranii fara blindaj anti-mina, avioane bune de surubait in garaj si ocazional de parada, flota de peturi goale si barci de impins refugiatii in larg in loc de fregate si submarine, radare antiaeriene cu solitaire si mine sweeper de nivel avansat. Doar caprele sa fie fericite cu solde si pensii militare, deconturi pentru chirii chiar acolo unde au soproanele in proprietate personala, deconturi pentru transportul pe care nu il folosesc niciodata, bani de papica, lumina, caldura, ciubotzele si chilotzei asortati sa aiba curaj sa tina coada cat mai sus, sa se sperie vanatorul.
   Cum sa nu fie caprele fericite cand caprarul se vede popa sau dascal sau politist, sau toate de-odata, adica prim-ministru ?
   Hai datorie !

   Reply
   • sorin

    Nu sunt soldat dar am făcut armata. Nu ar fi bine să discutăm cu persoane care au făcut ceva în viața lor? Oglinda este cea mai bună măsură. Hai să ne luăm la lucru politicienii…. Ce sunt ei în stare să facă???? Grea întrebare, nu-i așa?

    Reply
   • sorin

    Fără alte comentarii: Fii militar 9 luni și după aia vorbim. Nu în Irak, Afganistan, etc.. Nu uita să-ți iei pamperși…

    Reply
 23. be-he-he-he-he-he-he

  In societate tre sa fie un loc pentru fiecare – cu cat mai multe si mai diverse locurile, cu atat mai bine condusa e societatea. N-as spune ca un general asa important nu are un loc si el pe undeva, da asta nu e strain de problemele din comentariul de mai sus cu inzestrarea, asa ca ori e demn si si le trece in CV, ori sa ne mai lase cu impostura, ca sunt destui ofiteri care au nevoie de pampersii mentionati de tine oricand se scoate cuiu unei grenade langa ei la manevre. Evident ca tre sa ai ceva ..be-he-hee sa lasi unii din astia sa se joace cu viata ta. Face parte din drama si circul existentei oricarui om, dar gandirea in perspectiva, capacitatea de a planifica dezvoltarea si adaptarea unei tari la problemele viitoare… sunt chestii de care armata nu e nici calificata sa se ocupe si nici n-ar putea. Ca prin ierarhie armata e structurata sa fie opusul diversitatii, al concurentei si al productiei de idei.
  Daca avea vre-o reteta de succes pana acum, dupa gestionarea militara a pantedmiei trebuia sa fie Romania ca Singapore (ca si aia tot sub papucu generalilor stau, da mai cu glantz si fara depopulare din motive de incompetenta si lipsa de … be-he-he in treptele superioare ale ierarhiei)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *